![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#231 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-07-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2010
|
Witam,
mam i ja. Kolega Speedo przestawił mi mapę, czy jak się dowiedziałem przed chwilą współczynnik korekty. Wszysko w miłej atmosferze i sprawdził mi przy okazji czy moge u siebie aktywowac alarm. Teoretyczny moment obrotowy wzrósł i subiektywnie auto lepiej przyspiesza. Pojawił się jednak pewien problem. Turbina zaczeła gwizdac od ok. 2800obr. Niby na co dzień to nie przeszkadza, bo nie jeżdżę 200, ale od czasu do czasu chciałbym wyprzedzić i wtedy, kiedy tą różnicę powinno być najbardziej czuć, to nie wiem czy za chwilę nie padnie mi turbina! Pytanie co to może być: 1. Turbina jest zużyta i wymaga wymiany. 2. Turbina ma zatarte kierownice i wymaga czyszczenia. 3. Jest nieszczelność w układzie dolotowym (ale dla czego objawia się zawsze przy tych samych obrotach na każdym biegu nieważne z góry czy pod górę?) 4. To w ogóle nie turbina. Prosze o poradę zanim pójde do specjalisty od turbin i usłyszę, że muszę u niego zregenerować... |
|
|
|
|
|
#232 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Przed przestawieniem na 163 też tak było? Kiedy zaczął się ten "gwizd"? (zaraz po przestawieniu, po powrocie do domu 300km, po tygodniu...).
|
|
|
|
#233 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
może nie zostało została przeprowadzona regulacja turbiny po przestawieniu na 163?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#235 |
|
FCP member
|
No to ja obstawił bym chyba nieszczelność na dolocie... Przy mniej więcej 2.800obr/min turbina daje max ciśnienie doładowania i wtedy nieszczelności się ujawniają wyraźnie...
|
|
|
|
#236 |
|
|
Bardzo dziękuję najzacniejszym forumowiczom za porady.
Byłem dzisiaj w warsztacie i okazlo się, że puszka filtra powietrza był źle zmontowana z rurą doprowadzająca powietrze do niej. Prawdopodobnie ktoś podaczas wymiany filtra niechlujnie zmontował. Harmonijkę dosłownie zasysało do środka. Po prawidłowym zmontowaniu gwizdanie ustało:-) PS. Mam jeszcze fachowe pytanie, bo czegoś nie rozumiem. Porównywałem oba wykresy mocy dla 140 i 163KM. Silnik 140KM ma typową charakterystykę dokładnie taką jak FIAT czy VW - maksymalny moment obrotowy w przedziale 1750-2500obr. Silnik 163KM ma charakterystykę jak po bardzo delikatnym tuningu. Dół zostawiony oryginalny i maksymalny moment obrotowy w zakresie 2000-3000(może 3250) obr. I teraz pytanie: jak można uzyskać taką zmianę charakterystyki silnika zmieniając tylko jeden współczynnik (monożnik), a mapy wtrysku itd. pozostawiając bez zmian? |
|
|
|
|
|
#237 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
nikt z nas (chyba) nie pracował w R&D Forda podczas pisania softu tego silnika!!!
" jeden współczynnik (monożnik)" to tylko przenośnia, dla zobrazowania - może to być grupa współczynników/parametrów Teraz Ford w innych silnikach też stosuje taką samą metodę, że jest jeden soft z kilkoma mapami
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#238 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Tak czy inaczej, tunerzy nie potrafią w tym silniku (w tym PCM) znaleźć winolsem czy czymkolwiek innym więcej niż jednego kompletu map... Tak więc przenośnia przenośnią a nie bardzo widać jak by to miało być zrobione inaczej niż transformacją/współczynnikiem korekty...
|
|
|
|
|
#239 |
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Mimo wszystko napełnia mnie ona nadzieją, że jak kiedyś kupię nowe Mondeo 2,0TDCI 150KM, to któryś z szanownych kolegów przestawi mi na 180:-) |
|
|
|
|
|
#240 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 13-02-2010
Model: Mondeo MK3/Mondeo MK4
Silnik: TDCI 2.0/TDCI 2.0
Rocznik: 2001/2011