![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Andrzej
Model: Fusion, Mazda CX-3
Silnik: 1.4 TDCi, 2.0 SkyActive
Rocznik: 2003, 2019
|
Witam.
Wczoraj udało mi się podłączyć Fusiuna 1.4 TDCi z 2003 r. pod komputer. Prosiłbym o jakieś porady co z tym zrobić? Czyżby to koniec żywota wtryskiwaczy? Poniżej błędy jakie wyszły: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-08-2011
Model: Fusion
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2005
|
Podaj jeszcze jakieś objawy innego rodzaju, bardziej opisujące zachowanie silnika.
Niektórzy wlewają specjalny specyfik insygnowany przez PSA (Citroen oraz Peugeot) do czyszczenia wtrysków i sobie chwalą. Sam go mam ale się boję zalać gdyż mam uprzedzenia do takich urządzeń. Jeżeli chodzi o rozkręcanie wtrysków i wyjmowanie trzeba wszystko sprawdzić co się tylko da. Zresztą w nich nie powinny padać (nie słyszałem o takim przypadku). |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Z niepokojących objawów to.... większe spalanie i może większe drgania silnika na wolnych obrotach i jakby mu trochę mocy brakowało
Reszta bez zarzutów. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
hi hi hi
U mnie też tak jest ale jak się rozgrzeje dopiero i szczególnie na włączonej klimie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Im cieplej na zewnątrz tym gorzej? Mam tak jakoś od dłuższego czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spadki mocy polegają na lekkim szarpnięciu podczas przyspieszania na wyższym biegu. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Reasumując.
Twoje objawy pojawiły się na pewno jak się zaczęły upały. Sądzę, że nie ma co się rzucać na wymianę/naprawę wtrysków na początku. Trzeba pamiętać, że ten samochód nie posiada chłodnicy powietrza doładowanego, włączona klima pracująca na cały gwizdek (nie wiem czy ją masz ale pewnie tak) oraz wyjściowa ilość koni mechanicznych (6Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sugeruje duży spadek mocy podczas tak upalnych dni. Jeżeli odczuwasz spadek mocy to mocniej ciśniesz furiata a co za tym idzie więcej pali. Nie wiem o ile więcej pali ale u mnie podczas upałów potrafił po mieście wciągnąć ponad 7 co mnie też szokowało niesamowicie (mój mechanik powiedział mi przez telefon słowa "uspokój się, nie masz na co kasy wydawać, to daj żonie na zakupy?" - to mnie uspokoiło). Jeżeli samochód odpala z pierwszego kopa nie widać powietrza w układzie paliwowym niskiego ciśnienia (przy gruszce) nie ma co wszystkiego rozbierać (takie jest moje prywatne zdanie). Na wszelki wypadek wykupić pakiet laweta w ubezpieczeniu i jak będzie gorzej to zacząć działać. Jak napisałem też wcześniej mam jakiś specyfik z grupy PSA do czyszczenia układów wtryskowych zalecany przez producenta (jak wiadomo jest to okrojony silnik HDI). Troszkę boję się go wlewać do paliwa. Muszę to obgadać ze znajomym mechanikiem. Analizując twoje błędy jest to błąd stały czy chwilowy, świeci się kontrolka silnika? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Co do pojawienia się błędów trudno mi powiedzieć czy pojawiły się przy okazji korzystania w te upalne dni z klimy. Kupiłem interfejs i sprawdziłem.
Auto pali na rys, żadnych problemów.... no prawie igła gdyby nie to zwiększone spalanie nawet bez korzystania z klimy i te dziwne drgania silnika na wolnych obrotach. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Fusioneer
![]() Imię: Rafał
Model: Fusion Trend Gold-X
Silnik: DuraTec 1.4 (FXJA)
Rocznik: 2009
|
Na Twoim miejscu skasowałbym błędy i sprawdził, czy ponownie "wyskoczą". Dopiero wtedy zacząłbym się martwić i szukać usterki...
|
|
|
|
#8 |
|
|