Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-05-2015, 11:51   #181
Robunio4
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4 GHIA
Silnik: 2,3 Benzyna+LPG 160KM Automat
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Regularnie rozładowujący się akumulator

Walczę z alternatorem od miesiąca, ładowanie ok.13,2V . Auto stało ok. 4 dni, przy próbie odpalenia cisza, ok. biorę aku. do ładowania, po naładowaniu odpala bez zarzutu i cacy cieszę się, ale coś mnie pokorciło, biorę miernik sprawdzam ładowanie, a tam 13,2V. O cho coś nie tak? Jadę do elektryka, ten sprawdza ładowanie i mówi alternator do roboty. Ok. mówię rób pan. Po godzinie diagnoza "do wymiany regulator napięcia na alternatorze" , ale trzeba kupić oryginał, bo inne to chiny itd. , spoko kupuj pan ( koszt ok 180 pln ). Wymienił regulator, alternator poszedł na maszynę pomiarową i jest dobrze. Facet montuje alternator, dzwoni do mnie, że można przyjeżdżać po auto, dobra jestem kluczyk do ręki za robociznę 200pln . ok. , ale znowu coś mnie podkusiło, sprawdzam ładowanie 13,2V , hihiihhi. Mechanior wkurzony, wyjmuje alternator, jedzie do zaprzyjaźnionego warsztatu sprawdzają alternator na wszystkie sposoby , jest ok. , wraca i mówi , że to trzeba zrobić programowo przez komputer samochodu i żebym pojechał do ASO , bo on nie da rady. Qrde . Zacząłem dzwonić po warsztatach, na Szczotkarskiej dostałem namiar na gościa, który pracował w ASO i ponoś się zna. Facet posprawdzał prądy, nie stwierdził jakiegoś lewego poboru, alternator sprawny, a ładowanie 13,2V . Powiedział, abym pożyczył od kogoś inny aku. i pojeździł na nim trochę, jeżdźę już trzeci dzień i bez zmian ładowanie 13,2V, auto odpala normalnie. Facet powiedział, że alternator ma inteligentne ładowanie i abym się nie przejmował. Może pokazywać 13,2V , a kiedy trzeba podładować aku. to daję większy prąd. I ewentualnie może pomóc zmiana softu. EEEE coś chyba nie jest tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ? Mam wrażenie, że robią mnie w wała. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Robunio4 ; 08-05-2015 o 10:35
Robunio4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2015, 12:00   #182
stelmacher
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 06.2009

nie wiem jak to dokladnie jest ale mi ostatnio rozladowuje aku i robilem juz pomiary napiecia i jak narazie codziennie rozladowuje sie do 10.15V
ladowalem go okolo 4-5h rano wstaje otwieram maske miernik i znow 10.15V
hym czyzby aku juz byl totalnie zdechly? zwarcie na celach?

nie wiem jeszcze siedzi tam orginal forda ale kupilem juz nowego boscha s4 80Ah 740A ale zamontuje go dopiero w sobote a przy okazji zmierze pobor pradu przy zamknietym aucie moze mam jakiegos pozeracza wtedy znow zacznie sie zabawa w poszukiwaniu ustrojstwa

no i u mnie ladowanie mierzylem mam 14.2-14.3V
stelmacher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2015, 13:56   #183
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał stelmacher Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zwarcie na celach?
Prawdopodobnie jedna cela ma zwarcie. Zwykle jest to skrajna cela.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2015, 14:00   #184
bartek2504
ford::average

Imię: Bartłomiej
Model: Mondeo Mk5
Silnik: było 2.0 EB 240KM +lpg KME NEVO SKY DIRECT
Rocznik: 2015

kilka tygodni temu padł mi aku - orginał forda. Ładowałem go 12h prostownikiem i przez jeden dzien bylo ok, odpalal bez problemu, niestety nastepnego dnia juz nie odpalil. kupiłem nowy Bannera i jest ok.
bartek2504 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2015, 15:20   #185
stelmacher
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 06.2009

tak mi sie wydaje ze to wina lezy po stronie akumulatora bo notoryczne rozladowanie do 10,15V jest podejrzane
z ciekawosci sprawdzilem swoj stary akumulator jeszcze z vectry gdzie tez mialem podobny przypadek z pol roku temu gdzie aku rozladowywal sie codziennie do 11,5V i odziwo wczoraj go mierzylem i nadal ma 11,5V
stelmacher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2015, 07:41   #186
ENowak
ford::average

Imię: Emil
Model: Mondeo 2,0 TDCI
Silnik: kleklekleklekle
Rocznik: 2012

podepne się pod temat

Podpowiedzcie koledzy jaki wybrać akumulator do Focusa Mk2 1,6 tdci 2010 r. w przypadku:
-użytkowania kamery wideorejestratora jazdy (włączona non stop podczas jazdy)
-użytkowania CB Radia
-włączonej klimie (w okresie zimowym także grzanie szyby)
-włączonym radiu i światłach mijania
dodam że zdarza się często że wszystkie wyżej wymienione rzeczy działają w tym samym czasie. Chciałbym zakupić dobrej jakości akumulator o możliwie największej pojemności, tak żeby wszystko grało... Co polecacie?

Ostatnio edytowane przez ENowak ; 31-08-2015 o 07:44
ENowak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2015, 09:11   #187
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał ENowak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dobrej jakości akumulator o możliwie największej pojemności,
Taki właśnie kup.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2015, 10:06   #188
jaceks
ford::professional

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014

tylko nie kup od ciężarowego idąc Twoją logiką.
bierz taki, jaki jest w instrukcji. Twoje obciążenia energetyczne to pikuś w stosunku do wydatku alternatora. Na sprawność układu większy wpływ ma to, jak często i na jak długo odpalasz silnik, a nie jego pojemność.
Jak będziesz odpalał silnik przykładowo 4 razy dziennie na 5 minut przejażdżki, to w miesiąc i tak zajedziesz każdy akumulator, niezależnie od obciążenia. Ten pojemniejszy podziała tylko troche dłużej
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2016, 20:03   #189
biba24
ford::beginner

Imię: Krzych
Model: Courier
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 2002

Żeby nie zakładać nowego tematu podpinam się pod istniejący. Mianowicie mam problem z nierozładowującym się aku. Dosłownie cyklicznie co około minute klepnie mi przekaźnik R2 w skrzynce pod maską, pobór prądu skoczy do 4A i potem spada co 300mA do wartości 500mA. i tak na około. Zdjąłem nadkole odpiąłem sterownik silnika pobór spada do wartości 5mA(0.005A). Wychodzi że trafiłem ale podpinam sterownik i poboru nie ma. Nie mam pojęcia co może być. Auto to mondeo 1,8 100PS 2007rok. Wymieniłem w nim aku bo było z innej parafii.
Stary 25-03-2016, 20:10   #190
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

U mnie także kłapie przekaźnik,przestaje jak załączam alarm-zamykam auto.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania