Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-08-2015, 19:46   #2211
canondale
ford::amateur

Imię: adam
Model: mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Mój znajomy jeździł na taxi hybrydą. Po trzech latach w toyocie baterie miały 30 procent sprawności. Do tego nowe kosztowały 1/3 wartości auta.
Interes po byku

canondale jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2015, 21:12   #2212
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015

Ostatnio jak byłem w Szwajcarii to większość taksówek to były hybrydy i gdyby faktycznie były tak awaryjne to chyba już co drugi by sobie odpuścił zakup, chyba ze maja jakieś dopłaty i mimo awarii i tak sie kalkuluje ale watpię.
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2015, 08:57   #2213
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Toyota chwali się bezawaryjnością swoich hybryd. Przecież pierwsze priusy mają już grubo ponad 10 lat i jakoś nie słyszy się nigdzie o masowych awariach.

W Hiszpanii też większość taksówek to właśnie Priusy.

Mimo wszystko każdy samochód można zajechać w 3 lata, co może akurat udało się Twojemu koledze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-08-2015, 10:54   #2214
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

widzie, ze najwięcej temat hybrydy został tutaj poruszony więc się wypowiem. Co do awaryjności to nie ma co się wypowiadać bo auto jest dopiero niedawno na rynku. W USA wg statystyk 60% fusionów to hybrydy. Nic tam nie słychać o awaryjności. Tak jak tu koledzy piszą, najstarsze priusy maja 18 lat i.....jeżdżą. W europie priusa sprzedają od drugiej generacji i awarie baterii są chyba incydentalne bo nie doczytałem się nic na ten temat. Ale o awaryjności tak jak wspomniałem, na razie nie ma co się rozwodzić. Ktoś napisał że zegary są brzydkie........co kto woli, mnie się akurat podoba że nie są takie jak we wszystkich innych autach i mogę sobie konfigurować wyświetlacze obok prędkościomierza. Że małe felgi? Kto chce może "zapiąć" nawet 19. Trzeba jednak pamiętać, że auto jest nastawione na oszczędzanie. Bagażnik faktycznie mały. Mnie akurat wystarcza. Dwa razy w roku na wakacje jakoś się spakuje. Litrażowo bagażnik ma tyle co przeciętny kompakt i jakoś ludzie jeżdżą. Nie ma co dyskutować, jak ktoś potrzebuje większy bagażnik to po prostu nie kupuje takiego auta jak Mondeo Hybryda. Co do spalania na trasie. Naczytali się widzę koledzy gazet i naoglądali różnych programów w TV a nikt pewnie hybrydą nie jeździł. Ja tym autem wczoraj przejechałem 310. Trasa wiodła z Częstochowy (10 km w korkach) do Katowic. W Katowicach już bez korków, trochę się pokręciłem po mieście i potem do Wisły. Tam też się trochę pokręciłem i wracałem do Katowic. Zaznaczam, że z Katowice do Wisły i z powrotem jechałem około północy więc ruch na wiślance zerowy czyli najmniej sprzyjające warunki dla hybrydy. Trasa z Częstochowy do Katowic też przebiegała płynnie. Fakt, muszę przyznać że jechałem jak emeryt ale w sensie takim, że ruszałem autem bardzo delikatnie ale też nie tak aby rowerzysta mnie mijał. Później jak się już rozpędziłem to utrzymywałem prędkość między 90km/h a 140km/h (bez ściemy). Tak więc moje pierwsze 300 kilosów tym autem to można powiedzieć 80% trasa. Jak odbierałem auto to zalałem pod korek. I jak było wspomniane 300 km przejechane to także zatankowałem na maxa. Do baku weszło .......12,3 litra. To coś ta teoria że hybryda w trasie się nie sprawdza jest słaba. Jakby nie patrzeć spalanie to 4L! Oczywiście zaraz ktoś zacznie zarzucać, że jakby się jechało bardziej dynamicznie, szybciej itp........to by paliła więcej. Pewnie tak, ale ja jechałem po swojemu i dlatego wypożyczyłem te auto aby się przekonać jak mnie będzie się takie auto spisywać. Jest weekend więc nie będę mieć okazji aby pojeździć w korkach a w poniedziałek musze auto oddać. Ale jeśli hybryda faktycznie w mieście pali mniej......było by super. Napisałem, że koledzy naczytali się gazet a nie jeździli takim autem. Może ktoś się poczuć urażony ale to naprawdę nie jest tak, że w trasie jedzie się ciągle na benzynie. Możliwe że gdyby jechać kilkaset kilometrów drogą równą jak stół i cały czas prostą to faktycznie jechało by się cały czas na benzynie chociaż ja uważam że nie. Opiszę to krótko. Jadąc tymi drogami co opisałem, napotyka się wzniesienia, zjazdy z tych wzniesień, zakręty, światła drogowe itp. I teraz tak, po pierwsze jadąc ze stałą prędkością np. 100 km/h przy pracy silnika spalinowego baterie są ładowane. Kiedy auto uzna to za stosowne wyłączy silnik spalinowy i utrzymując wspomniane 100km/h pojedzie kilometr, dwa, trzy. Znowu malkontenci powiedzą, że to niewiele. Ok, niech im będzie. Kiedy jednak odpuszczamy gaz auto odzyskuje więcej energii (efekt jakby hamowania silnikiem). A przecież w nawet na tych naszych dwupasmówkach jak się zbliżamy do jakiegoś łuku, albo mamy z górki to przecież gaz odpuszczamy. Inna sprawa, że należy nauczyć się hamować. Kiedy widzimy nawet 500 metrów przez nami przeszkodę typu np. czerwone światło trzeba zdjąć nogę z gazu z lekko trzymać hamulec. Auto zwalnia powoli ale odzyskuje bardzo dużo energii. Jeśli w takiej samej sytuacji zaczniemy hamować nie na odcinku 500 metrów ale na odcinku 100 metrów to oczywiście trzeba mocniej wcisnąć hamulec, jednak odzysk energii jest wtedy mniejszy. Doczytałem się, że dzieje się tak dlatego że......jeśli naciskamy lekko na hamulec to hamujemy.......silnikiem elektrycznym! bez użycia klocków. W tym przypadku ten silnik bardzo podładowuje baterie. Kiedy wciskamy mocno hamulec to hamujemy "klockami". Oczywiście tym silnikiem elektrycznym tez wtedy hamujemy jednak na krótszym dystansie. Potwierdza tę teorię fakt, że to auto ma zwykłe klocki i tarcze i nie jakieś tam "cudaczne". Same tarczki nie odzyskują energii. Oczywiście już widzę posty, że taka jazda musi być męcząca itp. Mnie nie zmęczyła. Po prostu jeśli ktoś potrzebuje szybkiej fury i lubi sprinty od świateł do świateł to nie kupuje hybrydy forda. Dodam jednak, że jeśli zatrzymanym autem wciśniemy gaz do oporu.......to czuć że mamy 187 koni i ta skrzynia aż tak nie dokucza. To auto też potrafi odejść ze świateł. Podsumowując, ja jestem zachwycony to autem. Do mojego stylu jazdy pasuje. Teraz akurat ta trasa była wymuszona ale ja na co dzień 90% jeżdżę po mieście. Napiszę jak znowu nawinę trochę kilosów. PozdrawiamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2015, 11:43   #2215
pedroso

Ja akurat pojezdzilem wlasnie w szwajcarii tesla s 85 i bardziej w tym kierunku widzialbym przyszlosc motoryzacji a hybrydy, odzyskiwanie pradu do urzadzen pokladowych czy nawet ladowanie baterii podczas wiekszych predkosci a wykorzystywanie przy mniejszych jakos tak bardziej marketingowo niz uzytkowo mi to wyglada.
Stary 22-08-2015, 12:13   #2216
siebek

Mnie hybrydy odpowiadają i nawet myślę, że następny samochód to będzie właśnie hybryda ale typu plug-in. Zazwyczaj hybrydy typu plug-in pozwalają na ok. 50km jazdy bez używania silnika spalinowego co by było idealne na dojazdy do pracy.

Owszem to co prezentuje Tesla to jest przyszłość motoryzacji. Niestety dopóki te samochody nie będą miały ok. 600km realnego zasięgu oraz sieć stacji do ładowania nie będzie chociaż w 25% tak rozwinięta jak sieć stacji benzynowych to mnie takie samochody nie interesują.
Stary 23-08-2015, 11:10   #2217
qlszef

No macie racje, Tesla jest krok do przodu ja jednak patrzę na to co mogę mieć tu i teraz. Tak jak pisze SIEBEK z tym zasięgiem i możliwością ładowania jest na razie słabo. No i cena takiej tesli do Mondziaka......W każdym razie nawinąłem 700km i nadal mam spalanie na poziomie 4,0-4,2. Wczoraj po Katowicach i Bytomiu specjalnie starałem się jechać najbardziej "zapchanymi ulicami" oczywiście jak na warunki soboty. Powiedzmy, że był to ruch taki jak na co dzień. Mnie osobiście to auto bardzo odpowiada.
Stary 23-08-2015, 11:41   #2218
pedroso

Cena testowanej tesli faktycznie nie była w zasięgu bo 120k Euro a wersja P85+ zasięg ma ok 500 km a waga auta 2500 kg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 23-08-2015 o 11:48
Stary 23-08-2015, 15:05   #2219
siebek

Jako ciekawostkę z Norwegii napiszę, że wypasione Mk5 z 2.0EB 240KM kosztuje ok. 580.000,- NOK (obecny kurs ok. 260.000,- PLN), a doposażona Tesla S 70 (320KM mocy i 420km zasięgu) kosztuje 600.000,- NOK. Także różnica jest niewielka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swego czasu jak korona norweska stała mocniej w stosunku do dolara, Tesla była jeszcze tańsza i dzięki temu na parkingu pod robotą stoi więcej Tesli niż Mondeo Mk4.
Stary 23-08-2015, 19:15   #2220
qlszef

Czy pisał ktoś gdzieś o realnym spalaniu w mieście 1.5EB? A może Wy tu macie jakieś info na ten temat? Interesuje mnie jazda po mieście "na emeryta" takim właśnie 1.5EB. Ja w swoim MKIV 1.8 TDCI mam na mieście około 7L na 100 km a jeżdżę właśnie bardzo delikatnie. Zakładam że taki 1.5EB musi chociaż o litr palić więcej, czyli powiedzmy 8L. Jeśli tak to ta hybryda pali o 4 litry mniej po mieście a to już jest warte rozważenia. Możecie coś podowiedzieć?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania