![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2000
|
Cytat:
Nie mniej - dziękuję wszystkim udzielającym się w temacie. Naprawdę bardzo mi pomagacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze jedno pytanie - asekuracyjnie. Ten czujnik, jeśli się urwie, wpada jak rozumiem gdzieś w okolic sprzęgła/koła zamachowego? czy od razu między zębatki? Ostatnio edytowane przez tarjei86 ; 03-08-2015 o 10:52 |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
FORD|AUTHORIZED
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
nie, tego czujnika nie wepchasz
ten czujnik jest fabrycznie wciskany na oringu - banalnie brzmi, ale z latami ten oring się zapieka, puchnie i wyciągnięcie tego czujnika graniczy z cudem można czujnik przewiercić i zrobić sobie dźwignię, wtedy pójdzie lepiej. pierwsze to lej hektolitrami po czujniku, żeby płyn spenetrował ile wlezie. nie wolno go kręcić, obracać bo obrót uszkodzi urządzenie w skrzyni, do którego dostęp jest tylko po jej zdjęciu. także wyciągasz bolec od czujnika i na siłę wyciągasz tylko ciągnąc - bardzo ciężkie zadanie. mechanik na bank będzie obracał w jedną i drugą stronę i na koniec powie Ci, że i tak się uszkodził mechanizm w skrzyni |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
A po tych perypetiach, z urwanym czujnikiem, uszkodzeniem mechanizmu w skrzyni biegów, po zdjeciu skrzyni, naprawie, i tak sie okaże, że jest to samo, że to nie to, tylko całkiem co innego.
Nikt nie stwierdził ze 100 procentową pewnościa, że to czujnik VSS powoduje te dolegliwości. Czujnik VSS sprawdza się w ten sposób, jadąc na wprost minimalną szybkością na luzie, na pracujacym silniku, obserwować obrotomierz, jak obroty silnika są wieksze od jałowych na postoju, to VSS jest sprawny. Po zatrzymaniu obroty powinny dojść do takich jak zawsze. Jeżeli nie ma reakcji, to może być uszkodzony czujnik, choć nie zawsze, bo po drodze jest jeszcze okablowanie oraz komputer. |
|
|
|
#14 |
|
|
Ale widzicie... tą drogą (czyli zapytaniem na forum) dochodzę to kilku ew. możliwości, wiem gdzie ew. szukać. Natomiast mechanik jakiś czas temu, gdy te problemy zaczęły występować - w pierwszej kolejności obwinił transmiter FM/MP3, który mama ma wpięty w zapalniczkę aby na radiu słuchać sobie MP3. Później, jak przy okazji wymiany oleju i filtrów powiedziałem mu, że mimo zaprzestania używania transmitera problem się powtarza - zegary dalej świrują - powiedział, że to najpewniej uszkodzony jakiś moduł odpowiadający za stabilizację napięcia czy coś w ten deseń. Stwierdził nawet, że to się zdarza w tym modelu.... i że mam po jego urlopie wpaść to coś pomierzy i będzie szukał.
BTW - salom, pozwolę sobie sprawdzić tę metodę i dam znać, jak się zachowuje samochód. Jeszcze nie zamówiłem nowego VSS'a - nie jestem taki w gorącej wodzie kompany na jakiego być może wyglądam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Fulara - dzięki. Ostatnio edytowane przez tarjei86 ; 03-08-2015 o 14:14 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
poszukaj na necie obrazków jak się przewiertuje ten czujnik i potem sobie taki korkociąg dorabiasz i wyciągasz czujnik jak korek od szampana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzesiek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 16V 101KM
Rocznik: 2010
|
Możecie się śmiać, ale ja bym sprawdził przewody wysokiego napięcia. Nawet ford opisuje tego typu usterkę. Dlaczego występuje?
Miedzy przewodami wysokiego napięcia jest czujnik temperatury głowicy. Jego przewody nie są ekranowane, więc wszelkie zakłócenia łyka jak kratka ścieki. A w przypadku przebijających kabli WN może występować tego typu efekt - to też tłumaczy szarpanie silnika Dodatkowo świrujące radio - jak dla mnie zakłócenia są na tyle duże, że sieją po elektryce i radio się resetuje. Na moim przykładzie - przy uszkodzonym VSS, prędkościomierz co jakiś czas przestawał działać, natomiast obrotomierz pracował normalnie (czujnik sam wymieniałem ale to mordęga...). Ostatnio edytowane przez patiomkin11 ; 07-08-2015 o 08:46 |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Przewody i świece to mamie wymienię choćby profilaktycznie, bo po wymianie wszystkich eksploatacyjnych pierdół tylko to zostało z takich rzeczy pozakupowych. Ale dzięki - ten trop też się przyda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą... Cytat:
Chyba faktycznie zacznę od przewodów i świec - i tak czekały na wymianę profilaktyczną. Ostatnio edytowane przez tarjei86 ; 12-08-2015 o 18:34 |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Ciekawa sytuacja. Wymieniłem świece (stare oryginalne na nowe oryginalne) i.... póki co problemu nie widać. Zarówno szarpanie na pierwszych biegach jak i podczas przyspieszania zniknęło, ale także - póki co - nie występują skoki wskazówki i podgłaśnianie radia. Nie ogarniam tej sytuacji... ale cieszę się, że póki co wszystko chodzi jak należy.
Już nie wspomnę, że inny samochód... rwie do przodu całkiem przyjemnie. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Wymiana świec odbywa się przy odłączeniu aku i tu mogłeś przypadkiem naprawić jednen z problemów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wystatczyło, że klema była poluzowana lub cokolwiek innego miało luz i już mogłeś mieć cyrki z elektryką. Poskładałeś ponownie, wszystko zostało dobrze zamocowane i po kłopocie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Xperia Z1 tap tap
|
|
|
#20 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: Focus Mk1 FL HB
Silnik: 1,6 ZETEC SE
Rocznik: 2002
|
A akumulator to po co się odłącza przy wymianie świec? Przy wymianie oleju też? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|