![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4
Rocznik: 2005
|
Jeżeli masz 1.6 pb to dostęp do pierwszej sondy jest chyba od góry silnika. Widać ja jak otworzysz maskę.
Bump: |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Dzięki szkodnik85. Postaram się dzisiaj po pracy zajrzeć pod maskę (i tak czeka mnie odkurzanie i sprawdzenie czemu jedna lampka od podświetlenia tablicy rejestracyjnej ciągle mi się przepala, a już nawet wymieniłem na LED'y bo wiem że w focusach zwykłe W5W żarówki za bardzo się grzeją paląc/topiąc plastikowe oprawki)
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Update: Zamówiłem komplet świec (numer 1493001) za około 50 zł. Wiem że są i świece pojedyńczo w tej cenie (taki Bosch, jedna świeca 70 zł) ale nie widzę sensu wkładania świec droższych kiedy na pewno sprzedam samochód za jakieś 1-2 ,(góra) 3 lata a zimy w Anglii nie są na tyle ciężkie żeby były jakiekolwiek problemy z odpalaniem (plus mam garaż). Zobaczymy czy to coś zmieni.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 29-10-2014
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2009
|
Dzisiaj w trasie po przejechaniu około 150 km - bez specjalnego deptania - nagle wyskoczył w mojej foce "check engine". Po szybkim sprawdzeniu w TorquePRO okazało się, że też chodzi o kod P0402. Jadąc dalej i pokonując kolejne ~400km nie odczułem jakiś negatywnych objawów - spadku mocy, czy innej kultury pracy silnika... gdyby nie żółta ikona błędu to nawet bym nie wiedział, że coś trapi mój pojazd.
Problem w tym, że na forach nie ma konkretnego rozwiązania problemu, można wyczytać, że chodzi o czujniki sondy, świece, katalizator, czy nawet filtr paliwa... Jutro śmigam do mechanika i zobaczymy co powie po małych oględzinach. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Byłem u mechanika - podpiął swój komputer z niby oryginalnym softem Forda i okazało się, wg. opisu, że kod P0402 ściśle związany jest z niską sprawnością katalizatora. Jako, że ja nie jestem typem rajdowca to zalecił mi przegonienie auta w trasie i przedmuchanie ustojstwa, a na chwilę obecną kod wykasowany przez kompa - ciekawe czy/kiedy znowu wylezie.
Swoją drogą moja Foka ma już przejechane 193.000 km, może już na prawdę pada kat? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Moja ma 213 tys km. Dzisiaj podobno przyjdą mi świece. Błąd kilka dni temu przestał świecic a od 3 dni świeci znowu
:-) |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
teraz kontrolka świeciła mi przez 2 tygodnie. wczoraj zgasła. świece mam, klucz tez, tylko zabrakło klucza na długość. dzisiaj mi przedłużka do klucza przyszła, jeśli pasuje (bo zamówiłem w biegu i nie sprawdziłem dokładnie czy dobra przedłużke zamówiłem) to jutro zmienię świece. a że akurat check engine zgasł, to jeśli mi się uda i przez dłuższy czas kontrolka nie wróci, to kto wie. a świece na pewno mam do wymiany bo autko lubi mi szarpać a świece od nowości raczej nie były zmieniane (a przebieg jest już ponad 200tys km). tak czy inaczej, tematu nie porzucam i na bieżąco dodaje aktualizacje.
Świece które ja brałem do swojego Focusa MK2 FL 2008 1.6 benzyna to F1675222 / 1493001 (czyli AYFS22CB). zapłaciłem niecałe £10 za komplet czterech sztuk. Wymiana dzisiaj o ile mnie organizm nie rozłoży już do końca, bo od trzeciej rano mam taką migrenę że nie wiem co się dzieje, a jestem od kilku lat z tych osób co to nic ich nie boli i na nic nie chorują, więc tym bardziej zdziwiony jestem. Będę dawał znać odnośnie auta update: rano wymieniłem świece. Na razie zachowanie auta na plus. O wiele lepiej reaguje na gaz, przyśpieszenie jest bez szarpania (szarpanie nie było zawsze, ale od czasu do czasu dokuczało). Co do kontrolki, jeśli świece miały jakikolwiek wpływ na P0402, to w przeciągu miesiąca na 100% będę w stanie potwierdzić, gdyż ostatnio frekwencja występowanie kontrolki na tyle wzrosła, że 30 dni pod rząd bez check engine to będzie rekord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie jestem aż tak nastawiony pozytywnie że to rozwiąże problem, ale i tak pewnie świece miałem do wymiany już od dłuższego czasu, a jeśli silnik pracuje mi teraz równiej, to same plusy przy małych kosztach. Ostatnio edytowane przez edmun ; 19-08-2015 o 13:42 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Też zamówiłem świece o oznaczeniu AYFS22CB, a nie wieżę, że to coś da... ale dodatkowo po konsultacji z kolegą zmieniającym auta jak rękawiczki dowiedziałem się, że najlepszym i najtańszym rozwiązaniem na błędy związane z katalizatorem jest zainwestowanie w tzw. emulator drugiej sondy lambda - taka stalowa tuleja/dystans odsuwający sondę od strumienia spalin - koszt ~15 zł na Allegro. Dam znać, czy bajer się sprawdza. Ps. U mnie po przejechaniu ~300 km pojawił się "nowy" kod, tym razem wyskoczył P0420. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
U mnie po tygodniu jak na razie cisza. W kolanko na razie nie chcę się bawić, bo czy ja wydam 10GBP na kolanko czy 40GBP na nową sondę lambda, to mi to wszystko jedno. Bardziej u mnie kwestia to czy będę w stanie sam to wymienić, bo jak dochodzą koszty robocizny, to już nie jest tak wesoło. Tak jak wspomniałem wyżej. Od tygodnia mam spokój. Nie kładę wielkich nadzieji, że świece rozwiążą mi wszystkie problemy, ale kto wie, czy właśnie poprzez nierównomierną pracę i od czasu do czasu niepoprawne spalanie, właśnie nie wyrzuca jakiegoś syfu na czujniki. Aż takim znawcą nie jestem żeby wnikać jak to wszystko działa. Dla mnie najważniejsze jest, że odkąd wymieniłem świece, to auto zachowuje się właśnie tak, jak miałem check engine (dziwne uczucie lepszego reagowania na gaz, brak przerywań w zakresie 2600-4000rpm, ogólne wrażenie że auto ciągnie lepiej) i nie wyrzuca mi pomarańczowej ikonki na deskę rozdzielczą. Choinki na desce po prostu nienawidzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę dawał znać, czy to rozwiązało mój problem. Jeśli nie - to będę po prostu grzebał dalej (następny krok, sprawdzić jak wizualnie wygląda sonda lamba bank 1 sensor)
|
|
|
|