Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-08-2015, 19:24   #361
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
Domyślnie Odp: Podświetlenie przestrzeni na nogi z tyłu

Slartibartfast, bardzo podoba mi się twój pomysł. W sumie myślałem o podobnym rozwiązaniu ale w omawianym przez parę postów przypadku chodzi o oświetlenie nastrojowe czerwone. Moduły LED oraz wszelkie listwy świecą w tym przypadku zbyt mocno.
Na razie czekam na przesyłkę z diodami 5mm o kącie świecenia 100 stopni i światłości 4200mcd. Te będą założone w specjalne oprawki/soczewki i zamocowane do oświetlenia nastrojowego "skarpetek", uchwytu na kubki i dźwigni zmiany biegów oraz tunelu nad popielniczka z tyłu.
Mam w tych miejscach założone już diody ale świecą troszkę za słabo (mają 1500mcd) i efekt czerwonego podświetlenia jest prawie nie widoczny. Z drugiej strony jak sama nazwa wskazuje jak ma to być oświetlenie nastrojowe to nie powinno rozpraszać kierowcy i świecić delikatna poświatą. Praktycznie pierwszy etap jest już zrealizowany (będzie w 100% gdy założę te nowe-mocniejsze diody).
Drugi etap ma polegać na podświetleniu klamek (przód i tył) oraz kieszeni w drzwiach. Będę się wzorował na efekcie, który mam w focusie mk3 fabrycznie.
artur1970, Czekam na efekty "przepychania" kabelków przez gumę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zał. zdjęcia diody oraz oprawki. Dioda oczywiście świeci na czerwono. Dodatkowo dochodzi jeszcze rezystor 680 ohm, bo nie udało mi się znaleźć diod na 12V czerwonych rozpraszających o światłości około 4000-5000mcd.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg oprawka.jpg (30.6 KB, 61 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg dioda.jpg (21.7 KB, 51 wyświetleń)

p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2015, 19:43   #362
kosteg

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

Daj proszę linka do sklepu z takimi oprawkami rozpraszającymi. I zdjęcia jak to u Ciebie wygląda bo sporo się tam świeci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2015, 20:49   #363
p.saw

To jest link do sklepu z oprawkami:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Diody kupiłem takie:
Do tego jeszcze trzeba dokupić rezystory 680 ohm/0,25W. Można dokupić w tym samym sklepie ale minimalna ilość to 100 szt.
Zdjęcia jak to świeci zamieszczę po zamontowaniu tych zakupionych (przesyłka w drodze). Te, które aktualnie mam zamontowane świecą trochę zbyt słabo i efekt na zdjęciu będzie niewidoczny. Ogólnie to eksperymentuję, bo dobrać odpowiednie diody wcale nie jest tak łatwo. To już trzeci rodzaj, które zakupiłem. Myślę, że po zamontowaniu osiągnę oczekiwany efekt. Ogólnie zabawa nie jest droga ale czasochłonna z uwagi na dobór odpowiednich części i oczekiwanie na przesyłkę. Sklepy stacjonarne nie oferują takiego wachlarza asortymentu i trzeba kupować w internetowych. Allegro już "przeskanowałem"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-08-2015, 21:00   #364
savo
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK 4
Silnik: 2.0 PB 145KM
Rocznik: 2008

Tutaj jest oferta pewnego sklepu w GDN z kwadratu:
Może będą mieli potrzebne rzeczyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
savo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2015, 21:10   #365
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Bez wiercenia, bez cięcia - guma cała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_1335.jpg (94.8 KB, 159 wyświetleń)
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2015, 21:19   #366
p.saw

No to super. Ale pewnie trochę z tym roboty było?
Czy przy okazji mógłbyś opisać co po kolei trzeba rozebrać aby przeciągnąć kabel od zapalniczki do drzwi. Taki mały tutorial. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-08-2015, 21:23   #367
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Gumowa osłona jest zgrzana lub przyklejona do wtyczki. Sama plastikowa wtyczka ma puste przestrzenie przez które można przewlec kabelek. Następnie trzeba przewiercić się przez plastik do środka wtyczki. Pozwoli to na wpięcie wtyczki w gniazdo.

Teraz pozostaje sprawdzić jak przewlec kabelek po stronie karoserii. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg miejsce wiercenia.jpg (92.6 KB, 146 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg przewiercenie.jpg (95.0 KB, 161 wyświetleń)
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2015, 01:33   #368
savo

Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK 4
Silnik: 2.0 PB 145KM

Może ciut nie w temacie, ale znalazłem coś takiego - dla leniwych:

W tym samym sklepie można kupić [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] na sztukiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez savo ; 26-08-2015 o 01:54
savo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2015, 08:10   #369
Paw3l1

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 1.8 TDCI 125KM

150zł dla mondeo.. chyba przecinek nie w tym miejscu im się postawił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Paw3l1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2015, 09:13   #370
daniel2505
ford::average

Imię: Daniel
Model: Focus Active 1,5 EB
Silnik: 1,5 EB 150KM
Rocznik: 2019
Smile Odp: Podświetlenie przestrzeni na nogi z tyłu

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Slartibartfast, bardzo podoba mi się twój pomysł. W sumie myślałem o podobnym rozwiązaniu ale w omawianym przez parę postów przypadku chodzi o oświetlenie nastrojowe czerwone. Moduły LED oraz wszelkie listwy świecą w tym przypadku zbyt mocno.
Na razie czekam na przesyłkę z diodami 5mm o kącie świecenia 100 stopni i światłości 4200mcd. Te będą założone w specjalne oprawki/soczewki i zamocowane do oświetlenia nastrojowego "skarpetek", uchwytu na kubki i dźwigni zmiany biegów oraz tunelu nad popielniczka z tyłu.
Mam w tych miejscach założone już diody ale świecą troszkę za słabo (mają 1500mcd) i efekt czerwonego podświetlenia jest prawie nie widoczny. Z drugiej strony jak sama nazwa wskazuje jak ma to być oświetlenie nastrojowe to nie powinno rozpraszać kierowcy i świecić delikatna poświatą. Praktycznie pierwszy etap jest już zrealizowany (będzie w 100% gdy założę te nowe-mocniejsze diody).
Drugi etap ma polegać na podświetleniu klamek (przód i tył) oraz kieszeni w drzwiach. Będę się wzorował na efekcie, który mam w focusie mk3 fabrycznie.
artur1970, Czekam na efekty "przepychania" kabelków przez gumę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zał. zdjęcia diody oraz oprawki. Dioda oczywiście świeci na czerwono. Dodatkowo dochodzi jeszcze rezystor 680 ohm, bo nie udało mi się znaleźć diod na 12V czerwonych rozpraszających o światłości około 4000-5000mcd.

Bóg zapłać. Właśni kombinowałem jak to zrobić podświetlenie nastrojowe konsoli i uchwytu na kubki. Wracając ostatnio z Chorwacji, nocą bardzo mi brakowało takiego podświetlenia. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia efektów. Nie wiem tylko czy dobrze kombinujesz z tą diodą rozpraszającą. Te oprawki i tak praktycznie niezależnie od zastosowanej diody dadzą raczej rozproszone światło. Ja raczej kombinuję z dioda we wklęsłej oprawce, maja być zamontowane w obudowie schowka na okulary. Ciekaw jestem jak to u Ciebie wyjdzie

Ostatnio edytowane przez daniel2505 ; 26-08-2015 o 11:35
daniel2505 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania