Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-08-2015, 15:03   #371
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Podświetlenie przestrzeni na nogi z tyłu

wczoraj przegladalem YT i ebay i chyba bym szedl w kierunku materialow rozpraszajacych w stylu mleczne plexi czy prety z mlecznego plastiku. |Efekt powinien byc podobny do tego jaki oferuje konsola ze schowkiem na okulary w FL
Ale nie znalazlem zadnego gotowego rozwiazania. Wszystkie oferty p&p wala po oczach wiec odpadaja.

Stary 26-08-2015, 15:20   #372
Slartibartfast
ford::professional

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017

Samą obudowę diody można spiłować/zmatowić drobnym papierem ściernym - co zwiększy efekt rozpraszania światła.
Co do "światłowodów" to można chyba użyć zwykłej igielitowej rurki (dostępne w sklepach budowlanych) nasuwając ją na diodę - też powinno rozpraszać i "przewodzić" nieco dalej. Rurkę też można próbować zmatowić
Stary 26-08-2015, 18:23   #373
Paw3l1
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008
Domyślnie

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
kiedys szukalem info na temat takiego podswietlenia, prawie gotowiec.

Wysłane za pomocą tapatalk.
Stary 27-08-2015, 11:06   #374
p.saw

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Diody założone. Efekt rewelacyjny, choć zdjęcia tego nie oddają. Wszystkie diody tak schowane, że nie widać ich bez porządnego nachylenia się. To jest najważniejsze aby nie świeciły bezpośrednio w oczy. Diody dają szeroki kąt świecenia, dzięki czemu nie potrzeba już żadnych soczewek, szlifowania główki itp. Dają się ściemniać wraz z całością podświetlenia. Tylne oświetlenie nad popielniczką na tunelu świeci ładnie co zdjęcie nie bardzo odzwierciedla.
Sorry za jakość zdjęć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.((
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg D1.jpg (85.0 KB, 203 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg D2.jpg (86.9 KB, 189 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg D3.jpg (83.3 KB, 197 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg D4.jpg (90.9 KB, 192 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg D5.jpg (20.1 KB, 187 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez p.saw ; 27-08-2015 o 14:19
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 11:23   #375
artur1970

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Rzuć link do sklepu z diodami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Panowie, przed nami nowe wyzwanie !!!!!!!

Klamki w środku już podświetlone, czas na podświetlenie klamek zewnętrznych.

artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 14:18   #376
p.saw

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Jest na poprzedniej stronie. Ale co tam, wrzucę jeszcze raz.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Długo szukałem odpowiednich i chyba się udało.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 14:40   #377
Du_poid
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Ale chcecie zrobić choinkę z samochodu, do Bożego Narodzenia jeszcze trochę zostało.
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 15:26   #378
eclipse

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał artur1970 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gumowa osłona jest zgrzana lub przyklejona do wtyczki. Sama plastikowa wtyczka ma puste przestrzenie przez które można przewlec kabelek. Następnie trzeba przewiercić się przez plastik do środka wtyczki. Pozwoli to na wpięcie wtyczki w gniazdo.

Teraz jak przewlec kabelek po stronie karoserii. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakiś może rok temu ....
walczyłem z tym problemem i okazało się że guma jest rozbieralna co pozwoli bez problemu przeciągnąć przewód przez gniazdo i wtyczkę ( jest ich kilka elementów ok.4 szt na każdy komplet ) słupek drzwi .
Póżniej doszedłem do perfekcji i tylko rozpinałem ze słupka wiązkę ,
a po zdjęciu tapicerki drzwi przeciągałem szprychę rowerową przez gumę od zewnętrznej strony drzwi i do niej przylutowałem kabelek dalej to jak po maśle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w kostce słupka zawsze są puste miejsca na piny gdzie można wciągnąć kabelek .
Diodę umieściłem tuż przy sprężynce klamki (otworek 5 mm) w obudowie klamki ( po wyjęciu klamki ) od środka i podświetla wnękę klamki mocniej lub słabiej w zależności jak głęboko wcisnę diodę w ten otworek .
Z kolei kieszenie drzwi mają 5 cm paski samoprzylepne (ustawienie ich w najdogodniejszym miejscu to pestka ).całość podłączona pod ośw. pozycyjne lewe i prawe .symetrycznie .
Oświetlenie dywaników z przodu i z tyłu tak jak SLARTI - taśma led i jak wszyscy zasilanie z oryginalnego ośw. przedniego dywaników ,

ale..... dodałem
pod wszystkimi drzwiami
po 10-15 cm taśmy led bo stwierdziłem że org. ośw. pod lusterkami to raczej po otwarciu drzwi
świeci za drzwiami i tylko przednimi .
Wysiadający z auta po otwarciu -powinien mieć przed drzwiami (tuż przy progu) . Zasilanie z lusterek - bo świeci nie za długo .
I połączyłem po drodze z odblaskiem w przednich drzwiach dając od wewnątrz klosza czerwonego 5 cm taśmy led do podświetlenia .

Jeszcze wcześniej dodałem kilka nowalijek ale to może przy innej okazji ....
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg SP_A5231.jpg (44.5 KB, 138 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez eclipse ; 27-08-2015 o 16:02
eclipse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 15:33   #379
artur1970

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale chcecie zrobić choinkę z samochodu, do Bożego Narodzenia jeszcze trochę zostało.
Subtelne podświetlenie, tak jak np. w BMW
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 15:37   #380
daniel2505
ford::average

Imię: Daniel
Model: Focus Active 1,5 EB
Silnik: 1,5 EB 150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Diody założone. Efekt rewelacyjny, choć zdjęcia tego nie oddają. Wszystkie diody tak schowane, że nie widać ich bez porządnego nachylenia się. To jest najważniejsze aby nie świeciły bezpośrednio w oczy. Diody dają szeroki kąt świecenia, dzięki czemu nie potrzeba już żadnych soczewek, szlifowania główki itp. Dają się ściemniać wraz z całością podświetlenia. Tylne oświetlenie nad popielniczką na tunelu świeci ładnie co zdjęcie nie bardzo odzwierciedla.
Sorry za jakość zdjęć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.((

Możesz jeszcze zrobić zdjęcia umiejscowienia diod. Szczególnie interesują mnie te oświetlające konsolę środkową, uchwyt na kubki. Czy diody nie świeca za jasno? U mnie podświetlenie kokpitu ustawione jest zawsze na full i boję się trochę ze może być trochę za jasno.
daniel2505 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania