Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-08-2015, 19:58   #581
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wrażenia, opinie, uwagi użytkowników

Wedlug mnie najlepiej miec i czujniki i kamere ale sama kamera jest gorsza od samych czujnikow. Co do gabarytow auta to kwestia przyzwyczajenia po 30k km to na gazete wszedzie parkuje a na poczatku stres bywał bo szczegolnie tylem jestem przekonany ze juz jest sciana, czujniki piszcza a wychodze i jeszcze jest pare centymetrow moze HB tak ma. Koledzy mowia ze park assist jest zbedny ale przy automacie wedlug mnie dziala swietnie tak samo asystent wyjazdu szczegolnie we wloszech pomogł mi nie raz bo tak to pasazer musialby wychodzic inna kultura parkowania niz u nas.
Nie pamietam jak to cenowo bylo bo ja nie mialem mozliwosci wziasc ledów ale zamiast nich i elektryki foteli itp. wziąłbym automat ale ten co mam nie wiem jak powershift.

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 27-08-2015 o 20:00
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 20:04   #582
olek.tbg

Czujniki będą obowiązkowo.
Nie przypadły mi jednak do gustu - jakieś małe to na ekranie, w Octavii wydają się bardziej precyzyjne.

Park Assist nie zamierzam kupować - teraz mam i użyłem może 2-3 razy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale nie twierdzę,że to bezsens - wręcz przeciwnie, jak ktoś chce zrobić bezstresowo kopertę to super sprawa.

Strasznie jestem ciekaw jak to z tą kamerą w nocy - nie miałem nigdy kamery cofania w aucie i totalnie nie wiem czego się spodziewać.
Często oglądam testy aut u Zachara na youtube i tam to rzuciło mi się w oczy - w niektórych autach 1/3 obrazu z kamery to tablica rejestracyjna, w innych w nocy nic nie widać, w jeszcze innych widać wszystko...

A kosztuje dużo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 20:47   #583
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost

Mamy w firmie w avensis to w czasie deszczu bardzo kiepsko a ze nie ma czujników to po prostu widzisz na ekranie w co przywaliłeś.
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 20:59   #584
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost

Ze wspomaganiem to kwestia przyzwyczajenia. Po przesiadce z mk IV wydawało mi się za lekkie podczas jazdy z większymi prędkościami, ale teraz po przejechaniu 4000 km kompletnie mi odpowiada.
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 21:28   #585
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Strasznie jestem ciekaw jak to z tą kamerą w nocy - nie miałem nigdy kamery cofania w aucie i totalnie nie wiem czego się spodziewać.
A kosztuje dużo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
JA man kamerke i w polaczeniu z czujnikami super w nocy widac bez problemu.Jedno co mogloby być lepiej to jeszcze szerszy kont widzenia. Mialem ten sam dylemat bo ta doplata to jakas pomyłka dlatego wziąłem pakiet connective z navi której defacto nie chciałem ale jak juz jest to jest ok.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 27-08-2015 o 21:33
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 21:32   #586
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Proszę nie cytować całych postów
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 21:40   #587
olek.tbg

Dzięki za opinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do tematu parkowania - mea culpa.

Superb jest tylko 1cm krótszy od Mondeo, więc to kwestia wyczucia auta a nie długości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Superbem parkowałem bez problemu.

No, może bez problemu z wyczuciem odległości, bo tymi autami już ciężko jest zaparkować na raz na parkingach przy galeriach.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 21:45   #588
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jutro dzwonię po salonach szukać auta z dieslem do jazdy próbnej - 160KM wydało mi się jednak za słabe.
1.5EB ma dość niski moment i pewnie przez to wydawało Ci się słabe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-08-2015, 21:58   #589
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

@biner Proszę nie cytować całych postów - 3 przypomnienie .

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

> Treść postów
Dozwolone jest pisanie z polskimi "ogonkami" (ą, ę, itd.) jak też i bez nich.
Stosuj znaki interpunkcyjne (kropki, przecinki) i sprawdzaj ortografię.
Nie pisz całych zdań WIELKIMI LITERAMI.
Nie używaj kilku kolorów ani wielkości liter, bo całość robi się nieczytelna.
Nie przeklinaj i nie obrażaj nikogo.
Nie cytuj całych postów w odpowiedzi. Cytuj tylko te fragmenty, na które odpowiadasz.
Nie pisz post pod postem, chyba, że minął już jakiś czas i chcesz przypomnieć o temacie. Jeżeli o czymś zapomniałeś i chcesz to dopisać, a nikt jeszcze nie odpowiedział na Twój post, to skorzystaj z możliwości edycji.
Nie dubluj tematów.
Trzymaj się zasady "jedno zagadnienie - jeden temat".
Nie zamieszczaj ogłoszeń i reklam poza działem ogłoszeń.
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2015, 22:42   #590
olek.tbg

@biner

Superbem jechałem 2 razy.
1 raz L&K 2.0 TDI 190KM DSG z aktywnym zawieszeniem i fakt,było super, ale to może być kwestia automatu i zawieszenia którego nie zamierzam kupować.

2 raz Style 1.4 150KM z seryjnym zawiasem.

Poza tym mam Octavię III, i czułem się jakbym jechał właśnie Octavią. Poprawnie, bez większych emocji, cicho, komfortowo. Bardzo na + odczułem różnicę w pracy i charakterystyce skrzyni biegów - w superbie miodzio, myślę,że chodzi podobnie jak w Mondeo.
Ale generalnie, to jakby mi ktoś auto wydłużył i napompował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Natomiast Superbem jechałem już jakiś czas temu a Mondeo dopiero dziś i ciężko mi porównać...

Mogę tylko napisać,że po wyjściu z Mondeo czułem "wow" , prowadził się bardzo lekko i przyjemnie, był cichszy, i napewno odczułem różnicę co do moje skody.

Po jeździe superbem nie czułem nic szczególnego - ot, duża Octavia.

Największą różnicą dla mnie jest to, że mimo gabarytów Mondeo nie czuje się tego w jeździe - jest naprawdę lekko.

W Superbie też prowadzi się lekko ale czujesz,że to kanapa na drodze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Żadnym z tych aut nie szalałem na zakrętach, ale moim zdaniem Mondeo prowadzi się przyjemniej.

Strasznie mi się spodobała pozycja za kierownicą, jak i fotele - w Fordzie o niebo wygodniejsze.
Te z Superba są właśnie jak kanapa, dość szerokie, zbyt mało wyprofilowane. Natomiast długość siedziska IMO porównywalna.

Ciekawostka - jechałem dziś Passatem Variantem B8, i... jakoś Mondeo przyjemniejszy.
Passat jest do bólu poprawny - chyba zgadzam się z tym co piszą w testach.
Passat ma Cię dowieść komfortowo od A do B i masz wyjść z niego wypoczęty, ale nie wzbudza przy tym większych emocji.

Wychodząc z VW wsiadłem do Octavii i nie odczułem większej różnicy - a w cenie to ponad 40 tys...
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania