Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-08-2015, 17:57   #631
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wrażenia, opinie, uwagi użytkowników

Zapytam z ciekawości...
Macie taki "promień świateł" wychodzący z tego samochodu na zegarach? Zaznaczyłem na żółto o co mi chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zauważyłem, że praktycznie w każdym teście itp. to widzę, natomiast u mnie to nie występuje. Niezależnie od tego jakie światła mam włączone.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 2.jpg (13.0 KB, 179 wyświetleń)

Stary 30-08-2015, 19:05   #632
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Aktywny tempomat?

Bump:
Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam do jutra 1.5EB na testy. Aż nie mogłem uwierzyć ale wychodzi na to, że 8L na miasto przy moim stylu jazdy jest jak najbardziej możliwe. Jak jeździłem hybrydą to specjalnie stosowałem styl "na emeryta" aby jak najmniej auto paliło. Spalanie wychodziło 4,2L liczone z kalkulatorkiem w ręce. Akurat w mondeo komputer podawał dokładnie tak samo. Zakładam, że w 1.5EB komputer też jest taki dokładny więc wczoraj po przejechaniu 300km komputer pokazywał 6.3L ale to 80% była płynna jazda w ruchu poza miejskim przy prędkościach 80-120km/h. Przy dystrybutorze wyszło tak samo. Jeśli faktycznie wierzyć komputerowi, to na krótkich odcinkach typowo miejskich pokazuje mi 7,5L. Jednak te silniki ecoboost serio dają rade oszczędzać!!!. Mój 1.8TDCI pali po mieście można powiedzieć tyle samo!!!!. Zaznaczyłem, że hybrydą jeździłem bardzo eko ale tym 1.5EB jeżdżę już całkiem normalnie (po swojemu). Różnica w spalaniu miedzy nimi jest ale nie jakaś bardzo duża. Wiadomo, że z gazem w podłodze będzie palił więcej ale hybryda pewnie też. Mam tu straszny dylemat.
Ile ma nalatane to auto?
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2015, 19:22   #633
biner

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zapytam z ciekawości...
Macie taki "promień świateł" wychodzący z tego samochodu na zegarach? Zaznaczyłem na żółto o co mi chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zauważyłem, że praktycznie w każdym teście itp. to widzę, natomiast u mnie to nie występuje. Niezależnie od tego jakie światła mam włączone.
to jest aktywny tempomat
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2015, 22:36   #634
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Dzięki Wam za wyjaśnienie. Nie mam aktywnego tempomatu stąd moja niewiedza.
Stary 31-08-2015, 01:16   #635
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

PULSE - na chwilę obecną auto ma 7989 na zegarze

Dziś się trochę pokręciłem po miastach. Oczywiście nie ma korków ale tak na co dzień ja jakoś specjalnie w korkach nie stoję. Rano zresetowałem "komputer 1" i jak jeździłem na klimie to pokazywał średnio 8,5 litra. Nawet podchodził pod 9L. Zaznaczam, że przed startem zresetowałem kompa czyli kilka pierwszych kilometrów średnie spalanie pewnie było zawyżone przez "rozruch" i od razu jechałem na klimie. Po chwili średnie spalanie zaczęło spadać i utrzymywało się na poziomie 8L. Po wieczór pojeździłem trochę bez klimy i wskazania kompa to 7,1L. Łącznie dziś przejeździłem 200km i średnie spalanie to właśnie wspomniane 7,1. Warunki to tak jak wspomniałem, miasto ale bez korków. Po prostu częste światła, przychamowania, rozpędzania, skręty....no wymyślałem sobie trasy kręte, typowo miejskie. Natomiast drugi komp nie był resetowany i na nim mam przebieg 534KM. Przy czym wczoraj toczyłem się z Katowic do Wisły w tempie nie więcej jak 120km/h w dwie strony. Średnie spalanie wg kompa to.... 6,6L. Jutro zatankuję pod korek (tak było na początku) to policzę czy komp podał dobrze.
Trzeba jednak uczciwie dodać, że przez dwa dni mojego użytkowania, wskazówka obrotomierza nie przekroczyła 3 tyś. No może raz.
Podsumowując, chyba za mało jednak jeżdżę aby hybryda się opłaciła, choć strasznie mi się to auto hybrydowe podobało. Użytkując jednak 1.5EB fajnie jest mieć namiastkę tego przyspieszenia, które czuć na niskich obrotach. Skrzynia hybrydy pozbawia emocji, mimo że obiektywnie hybryda powolna nie jest.

Ostatnio edytowane przez qlszef ; 31-08-2015 o 01:18
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2015, 14:23   #636
Pulse

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost

No to by tłumaczyło tak niskie spalanie, mam na myśli emerycką jazdę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodatkowo dotarło do mnie, że u mnie spalanie może być wyższe w powodu większych kół. U mnie są 18stki.
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2015, 14:41   #637
qlszef

No ja cały czas podkreślam że jeżdżę ekoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Ale faktycznie ten silnik jest fajny. Rozbrajało mnie jak przy 70km/h komp pokazuje żeby mu "zapiąć" szóstkę. O dziwo daje rade. Weekend z tym autem przekonał mnie, że na moje dość małe przebiegi hybryda nie będzie dobrym rozwiązaniem. Przy większych przebiegach i większej ilości korków była by rewelacyjna.......no chyba, że ktoś potrzebuje bagażnikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-08-2015, 17:01   #638
qlszef

Panowie a kto ma skórę w mondku? Jak ją oceniacie?
Stary 01-09-2015, 00:53   #639
jacek-k-wawa

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie a kto ma skórę w mondku? Jak ją oceniacie?
Hej,

Parę dni temu odebrałem swojego Mondka, mam czarną skórę w opcji bez wentylacji i masaży - nie były dostępne w maju, gdy zamawiałem samochód.

Rozważałem alkantarę, do której przekonywał mnie sprzedawca w salonie - że trwała i wytrzymała, się nie mechaci i milsza w dotyku. Wszystkie testowe modele dostępne na placu miały albo tapicerkę materiałową albo właśnie alcantarę, nie było więc gdzie obejrzeć skóry. Udało się to dopero przy okazji jakiegoś wyjazdu za granicę. Podotykałem, posiedziałem i wybrałem właśnie skórę.
Ok, nie mam wentylacji, która pewnie dodatkowo podnosi komfort ale przy tak sprawnej klimie w MK5 nie mam efektu 'mokrych pleców'. Część siedziska i oparcia posiada taką jakby drobną perforację, może to też dzięki temu?
Skóra jest dośc miękka i całkiem miła. Odnosze wrażenie (może niesłusznie...) że powinna wytrzymac więcej niż alkantara i przy sprzedaży samochodu za te parę lat będzie robić na kupujacym wieksze wrażenie.

Co do reszty to oczywiście potwierdzam część usterek, które koledzy opisywali wcześniej - klapa bagażnika (HB) wypadła z 'zapinek/zawiasów' już w salonie ale za to wydaje się, że mam już dobry soft do klimy bo jest ok (data produkcji 9 lipca). Mam tez tylko jedno USB i jeden slot na SD :-(

Ciagle wgryzam się w ustawienia, bawię się gadżetami i oswajam się z tym jak to jedździ więc pewnie wszystkiego jeszcze nie wiem ale jakbym miał skomentować teraz jedym zdaniem to bym powiedział, że to jest naprawdę fajowy samochód :-)
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 01:21   #640
qlszef

dzięki za info jacek-k-wawa. Ja już chyba się przekonałem do tej skóry z wentylacją. Mam teraz tylko dylemat 1.5EB czy hybrydaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: w tej chwili auto mam wycenione na 126500. Hybryda by była za 141000. Jeśli by do 1.5EB dołozyć skrzynię automat to cena będzie 133000 a to już bardzo blisko do hybrydy. Inna sprawa, chociaż 90% mojej jazdy to miasto to jednak nie stoję zbytnio w korkach ani tez nie mam jakichś dużych przebiegów. Średnio 1500 km miesięcznie. W ciepłe dni często latam na dwóch kółkach więc idea oszczędzania hybrydą jeszcze bardziej bierze w łeb. Nie zmienia to faktu, że baaaardzo mi się podobała jazda hybrydą, podobała mi się "filozofia" tego auta. Kurde ale mam dylematGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może ktoś coś podpowie?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: No i jeszcze aglomeracja katowicka ma dość dobre połączenia drogowe. Często latam DTŚ, A4.......czyli to tak w zasadzie jakby nie miasto a więc mniej sprzyjające warunki dla hybrydy. Decyzję muszę podjąć baaaardzo szybko
Odpowiedz

Zasady postowania