![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#671 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Zibi
Model: Mondeo mk4 powershift
Silnik: 2.0 tdci 163ps
Rocznik: 2014
|
Cytat:
Kupuję w miarę mocne silniki z automatem, jako kompromis pomiędzy osiągami/zużyciem paliwa. Aby tak do końca się zrozumieć, to nie miałem problemu, by kupić Superb 3,6 L&K, ale jak dla mnie to już przerost formy nad treścią.Może dlatego że robię jakieś 40 tys rocznie Tak jak napisałem, dla jednych 1.0 w mondeo to dość, dla innych 2.2 to mało. I tym możemy skończyć dyskusję. |
|
|
|
|
|
|
#672 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Klapa poruszana elektrycznie na pewno dobrze działa w wersji kombi. W przypadku liftbacka, jak koledzy pisali często wypada półka z uchwytów i czego nie dopisali wówczas klapa odbija i znowu jedzie w górę. Po takiej sytuacji przez dłuższą chwile sterowanie elektryczne w ogóle nie działa i trzeba klapę zamykać ręcznie. Na razie ten bajer bardziej mnie irytuje niż cieszy. Co to koloru, to moje subiektywne zdanie bo sam mam taki, ale najbardziej efektowny kolor to Tectonic Silver. Z srebrnym ma nie za wiele wspólnego, to raczej rozbielone złoto lub platyna. Wczoraj parkowałem obok czarnego MDO V i czarny wyglądał przy tectonicu na dość skromny i mniejszy samochód. |
|
|
|
|
|
|
#673 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
|
czy warto isc w automat 150 KM, czy jest duza roznica miedzy manualem 150 i 180 km,
Różnica jest duża ale zdecydowanie wziąłbym 150 KM w automacie i jak będzie brakować mocy to za 1k PLN u Heko można podciągnąć. manuala na automat już nie zmieniszGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czy warto placic za radio sony z wooferem, czy lepiej zostac przy zwyklym 8" lub nawet moze tym najtanszym 4,2 ", Duży wyświetlacz, obok LEDów i automatu to moim zdaniem niezbędne wyposażenie. Premium gra dobrze na CD, DAB, USB. Jeśli słuchasz radia FM to szkoda kasy bo i tak Ci utnie wysokie i niskie częstotliwości. czy klapa elektryczna jest fajnym dodatkiem? Wszystko rozchodzi sie o kwestię tej doplaty do budzetu firmowego. U mnie półka przy elektrycznej klapie nie wylatuje jak u niektórych a jak jadę załadowany to ją zostawiam w garażu bo przez przyciemniane szyby i tak nic z zewnątrz nie widać. Fajny gadżet ale można się bez niego obejść. A koniec pytanie, na ktore odpowiedzi sa moze subiektywne, ale jaki kolor waszym zdaniem prezentuje sie najlepiej na mk5: czarny, tectonic silver, magnetic grey? (Ruby i biały odpada) Ja mam 5-dr. Ruby Red z ciemnymi szybami i szprychowymi, oksydowanymi felgami 18" i moim zdaniem taki zestaw wygląda najlepiejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale podoba mi się też magnetic i tectonic. Czarny słabo wygląda. |
|
|
|
|
|
#674 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-05-2015
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
|
Wiem, że parę stron temu w tym wątku była dyskusja na temat jakie rodzaje nagłośnienia występują w nowym Mondku i konkluzja (jeśli dobrza pamiętam...) była taka, że tylko radio 8 cali z premium (12 głośników) to Sony. W katalogu Ford jednak pisze, że oba 8 calowe to Sony więc chyba jest tutaj nieco zamieszania.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że to małe radyjko 4.2 cala wygląda jak z lat 80... :-) W kwestii koloru - sprawa jest tutaj oczywiście bardzo subiektywna i nie zamierzam nikogo przekonywać do czegokolwiek ale chciałbym zwrócić uwagę na kolor biały. Przed podjęciem decyzji polecam obejrzenie tego samochodu w tym właśnie kolorze - jak dla mnie wygląda to zasakująco dobrze, szczególnie jeśli zestawi się to np z dachem panoramicznym, który jest w sumie czarny. A White Platnium to już naprawdę wisienka na torcie, niestety z powodu ceny kompletnie zaprzeczająca idei pragmatycznego wyboru wyposażenia samochodu :-) A jeszcze w kwestii foteli elektrycznych - faktycznie jeśli jest tylko jeden kierowca, to temat elektrycznych regulacji i pamięci ustawienia wygląda nieco na wyrost na pierwszy rzut oka. Ale nalezy pamiętać, że to nie tylko elektryczna regulacja i pamięć - to również możliwość włączenia funkcji odjezdzania fotela do tyłu po wyłączeniu silnika żeby było łatwiej wysiaść oraz dodatkowego pochylenia prawego lusterka przy parkowaniu na wstecznym. Ok - znowu można dyskutować czy to jest warte ceny... Żeby zakończyć temat nieszczęśliwej klapy - jak odbierałem samochód to w bagażniku miałem zapakowane belki na dach. Ponieważ pudełko od tych belek jest dość długie to miałem rozłożona 1/3 kanapy zeby się zmieściło. Pewnie w trakcie pakowania tego pudła do samochodu ktoś u dealera przez nieuwagę niedopatrzył i faktycznie w trakcie odbioru klapa była 'wypadnięta' z zawiasków. Wydaje się, że przy normalnym używaniu (tzn zwykły dostęp do bagażnika bez kładzenia kanapy i przeładowywania) problem nie powinien występować. A w temacie automatu - przyłączę się do innych kolegów - mimo, że w benzynie mam hydrokinetyka a nie PowerShift to działa bardzo poprawnie i zdecydowanie pasuje do tej klasy samochodu. Polecam. |
|
|
|
|
|
#675 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#676 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
|
SIEBEK - to ta klapa elektryczna nie otwiera się "z kopa"?
JACEK-K-WAWA- Chyba coś nie doczytałeś z tym radiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc napisze jeszcze raz. Podstawowe to 4,2 (paskuda). Potem jest 8' (za które wg cennika trzeba dopłacić 1200,00). Na nim nie pisze SONY i to jest radio z dwoma małymi pokrętłami po bokach i przyciskami pomiędzy tymi pokrętłami (to ma chyba 8 głośników). Potem jest radio 8' SONY (wg cennika 2050,00) To radio ma 9 głośników. A na samym końcu jest SONY PREMIUM (wg cennika 3000,00zł). To radio ma 12 głośników, wzmacniacz i woofer. Zwykłe SONY i SONY premium wygląda tak samo. Ja byłem za wooferem dlatego, że można tam podłączyć swój wooferGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#677 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#678 | |
|
![]() Zarejestrowany: 14-05-2015
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
|
Cytat:
Re: klapa elektryczna w HB (bo taki mam) - nie otwiera się 'z kopa' (jak się domyślam masz na myśli 'machanie' nogą pod tylnym zderzakiem). Trzeba nacisnąć guzik na pilocie albo na klapie. Ciekawe czy w Kudze, gdzie podobno jest taki system działa to jakoś w powiązaniu z kamera cofania czy jest jakiś inny czujnik 'machania nogą' ? |
|
|
|
|
|
|
#679 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#680 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
|
JACEK-K-WAWA - tak, radio jest to samo niezależnie czy ma 9 czy 12 głośników. Opcja na 12 głośników ma dodatkowo wzmacniacz bo jest woofer. Innej różnicy nie ma.
Co do tej elektrycznej klapy to faktycznie miałem nadzieję, że otwiera się poprzez machanie nogą ("z kopa"). Bez tego to trochę lipa. Jak idę z tobołami do auta to nieraz myślę, że fajnie by było mieć tą opcje że pomacham nogą i klapa się otwiera i nie muszę niczego kłaść na ziemi aby szukać kluczyka! A tu nic z tego. To mnie zmartwiliście |
|
|
|