Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-12-2013, 13:47   #81
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Re: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Cytat:
Napisał elspasoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widziałem auto gdzie zamontowane były felgi 16", 7,5" szerokie ET 35, bez dystansu i było ok , dlatego założyłem ,że jesli w moim przypadku przy szerokości fegi 7,25" i et 56 będe jeszcze miał miejsce na dystans ok 25, bo róznica w ET daje mi 21mm zapasu + 3mm różnicy ze wględu na szerokości fegli (na stronę)
Przeliczmy pierwszy przypadek:
oryginalna felga ma szer. 5,5", nowa miała 7,5", czyli szersza o 2,0", więc 1"cal więcej na zewnątrz. Jest to 25,4 mm.
ET oryginalna ma 60 mm, nowa 35 mm, czyli była bardziej odsadzona o 25 mm.
Razem na zewnątrz krawędź wystawała bardziej o: 25,4 + 25,0 mm = 50,4 mm.

Teraz twoja:
Szerokość: 7,25" - 5,5" = 1,75", czyli na stronę 0,875". W mm jest to: 0,875" x 25,4 = 22,2 mm.
ET: 60 - 56 = 4 mm bardziej odsadzona.
Razem wysunięta byłaby (bez dystansu) 22,2 + 4,0 mm = 26,2 mm.
Dodajemy dystans 25,0 mm, razem 51,2 mm.

Twoja wystaje bardziej od pierwszego przypadku o: 51,2 - 50,4 = 0,8 mm. To jest tyle co... nic.
Skoro tamta nie wychodziła poza krawędź , twoja też nie będzie...

Mam nadzieję, że nie walnąłem się w tych obliczeniach...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-12-2013 o 15:20
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2014, 10:12   #82
elspasoo
ford::average

Model: Wesfalia nugget 2,0 '89
Silnik: Swap 2,3 16V Y5A + automat
Rocznik: 1989
Domyślnie Odp: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Hejka, trochę mnie tu nie było, prace powoli posuwają się dalej i w zasadzie Tranzol jest na ukończeniu. Teraz pracuję nad jakimś w miarę audio, czyli stacja multimedialna , nagłośnienie, wzmacniacz, kamera itp. Zewnętrznie auto zmontowane wpadła też nowa tapicerka - skórka i wydech ze stali nierdzewnej. Pozostało do niezrobienia kila spraw elektrycznych , chciałbym zrobić też dolne orurowanie. Konserwacja wewnętrzna i zewnętrzna. Kolejnego sezonu turystycznego nie mogę przepuścić więc do wiosny on MUSI , być gotowy.
Zwracam się do kolegów z wielką prośbą potrzebuję zadbane boczki drzwiowe do transita 95-00. Jeśli ktoś posiada to proszę o kontakt.
elspasoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2015, 12:21   #83
elspasoo

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ups... Zupełnie zapomniałem o tym... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tak... - ale obręcz wystaje za błotnik? Jeżeli tak, musiałbyś dać nakładki na błotniki (i lakierować je, skoro cały jest w jednym kolorze...)

Na brytyjskim forum Transita podają sposób na niskie dystanse na przód (20 mm). W piaście frezują zagłębienia na łby śrub mocujących tarcze - wtedy dystans lub nowa felga nie musi mieć zagłębień pod te łby (kolidujące ze nowymi szpilkami). Można zrezygnować z dystansu w ogóle i mocować felgę bezpośrednio na piaście. Wymagany jest tylko adapter - przejściówka na otwór centrujący.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Prace nabierają wreszcie tempa, dlatego Wojtek mam do Ciebie pytanie , w zasadzie chciałbym się upewnić. Chciałbym przerobić piasty według załączonego zdjęcia. Czy piasty z Mk2 pasują do MK3 z lat 86-91, ewnentualnie czy wiesz z jakiego stopu sa piasty w MK3 aby zaspawać puste zagłębienia od jej frontu.
Stary 26-08-2015, 12:41   #84
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Mk3 jako pierwszy w historii miał w lżejszych modelach niezależne przednie zawieszenia typu McPherson. Mk2 natomiast miał we wszystkich modelach sztywną przednią belkę na wzdłużnych resorach i te rozwiązanie przeszło bez zmian do Mk3, ale tylko do cięższych modeli.
Piasty w obu rozwiązaniach (z tarczowymi hamulcami) są nieco inne i nie wiem czy zamienne.

Ale: numery częściowo się pokrywają (Mk1/Mk2 1528609 73VB1104BB, Mk3 6141268 86VB1104AB) , więc w czym są różnice, trudno mi powiedzieć. Rzuć okiem ma dwa linki:

Myślę, że praktyczne eksperymenty z takimi przeróbkami przeszli ewentualnie Angole - warto ich spytać na ich forum Transita. Oni tam mają bardzo żywy dział Mk1/Mk2 i myślę, że udzielą wiążącej informacji. Ja co do Mk2 jestem cienki Bolek.
Tę przeróbkę ze zdjęć robił ich admin Luke, może jego bezpośrednio zapytaj?

Zresztą - już zapytałem - może odpowiedzą... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Piasty są stalową odkuwką, dobrze się spawają. To nie jest żeliwo, żeliwne są tylko tarcze hamulcowe.Tak więc możesz je spokojnie spawać i potem ewentualnie obrabiać mechanicznie. Problemem jest to, że te zagłębienia są spore, trzeba bardzo dobrego fachowca, aby w przekroju całego spawu nie było zendry i żeby piasta nie straciła geometrii.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-08-2015 o 14:08
Stary 04-09-2015, 11:39   #85
elspasoo

Dziękuje Janusz za dogłębne zbadanie tematu, oraz post na TF- dobrze ,ze te na tym świecie są takie osoby Postaram się znaleźć konkretnego fachowca do przeróbki piast. I jeszcze pytanie do ogółu kolegów - szukam baku do Transita z lat 94-2000 wersja benzynowa. Jeśli ktokolwiek widział lub wie proszę serdecznie o kontakt.
Stary 04-09-2015, 12:08   #86
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał elspasoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szukam baku do Transita z lat 94-2000 wersja benzynowa.
Hm... Wg wykazu części, obydwie wersje (benzyna, diesel) w Mk5 mają taki sam zbiornik z identycznym oznaczeniem EYF03010 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-09-2015 o 12:12
Stary 04-09-2015, 12:27   #87
elspasoo

To bardzo dobra informacja, jak widze pompy sa inne , czy masz możliwość podania ich numeru i ewentualnie , co to jest nr 13 na schemacie PB.
Stary 04-09-2015, 13:10   #88
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
co to jest nr 13 na schemacie PB.
To jest zawór par paliwa. Są na schemacie dwa zawory par paliwa (jeszcze nr 14) oraz pochłaniacz par paliwa (nr 12). Ja bym się tym raczej nie przejmował i... pominął.
Cytat:
jak widze pompy sa inne , czy masz możliwość podania ich numeru i ewentualnie
W dieslu jest pompa napędzana mechanicznie od wałka rozrządu (na rysunku oznaczona czarnym trójkątem - 1035875 (954F-9350-AC)), a w benzynie na tym rysunku pompa nie jest pokazana. To jest DOHC z wtryskiem i być może nie ma pompy podającej? - Nie znam benzynowych silników Forda za dobrze...
Cytat:
Dziękuje Janusz
Wojtek...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-09-2015 o 13:12
Stary 04-09-2015, 22:36   #89
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

W benzynowych nowszych, pompa zanurzona w zbiorniku, razem z pływakiem w tzw koszu pompy. W starszych można pewnie będzie jeszcze spotkać pompę zewnętrzną. W bardzo starych, gaźnikowych, mechaniczną napędzana z wałka rozrządu, jak w dieslu.
Stary 13-09-2016, 22:01   #90
rotom97
ford::amateur

Imię: Sławomir
Model: Ford Transit Kamper
Silnik: 2,0 benzyna na gazie
Rocznik: 1991

Chciałbym się dowiedzieć jak wyszło z tym SWAP -em bo sam zaczynam podobną przekładkę do Transita Kampęra. Mam zamiar przełożyć silnik 2,3 DOHC 16V skrzynię automatyczną oraz wspomaganie kirownicy i klimatyzację.
rotom97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania