Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-09-2015, 17:09   #1
wojciech.k
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Mokry osuszacz klimatyzacji, gwiżdżąca klimatyzacja

Witam, żeby już nie przedłużać poprzedniego mojego wątku. Dzisiaj w warsztacie odgięli mi osuszacz do poprawnej pozycji przed zderzeniem ze zwierzakiem. Teraz jednak z klimy dochodzi dźwięk niskotonowego gwizdu, a osuszacz jest mokry, czy to znaczy, że nadaje się tylko do wymiany?

wojciech.k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2015, 17:32   #2
tomfoc2

Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mokry osuszacz klimatyzacji, gwiżdżąca klimatyzacja

Cytat:
Napisał wojciech.k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, żeby już nie przedłużać poprzedniego mojego wątku. Dzisiaj w warsztacie odgięli mi osuszacz do poprawnej pozycji przed zderzeniem ze zwierzakiem. Teraz jednak z klimy dochodzi dźwięk niskotonowego gwizdu, a osuszacz jest mokry, czy to znaczy, że nadaje się tylko do wymiany?
Oczywiście,nawet profilaktycznie co kilka lat powinno się wymieniać osuszacz. Będzie mniej smrodku w kabinie,a może i wcale przez jakiś czas. Do 200 zł można już dostać,więc to nie koszmar cenowy.
tomfoc2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2015, 08:28   #3
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał tomfoc2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście,nawet profilaktycznie co kilka lat powinno się wymieniać osuszacz. Będzie mniej smrodku w kabinie,a może i wcale przez jakiś czas. Do 200 zł można już dostać,więc to nie koszmar cenowy.
Co takiego....? nic bardziej mylnego....

tomfoc2-a skąd wiesz ze wczesniej osuszacz nie był mokry?

no to jak ci rozgieli osuszacz i nagle zaczeło gwizdac z klimatyzacji to mozliwe ze pekła jakaś rurka i zaraz ci braknie czynnika bo innego wyjasnienia nie widze jesli słyszysz jakies gwizdy z klimatyzacji bo to moze byc zbyt mala ilosc czynnika w układzie...co pokrywało by sie z prostowaniem osuszacza i rozszczelnieniem układu.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 10-09-2015 o 14:14
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2015, 08:56   #4
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co pokrywało by sie z prostowaniem osuszacza i rozstrzelnieniem układu.
To tym się zawodowo zajmujesz i nie wiesz jak to się nazywa? Byłem niedawno w Mielcu w tej sprawie, ale mam nadzieję, że to nie u ciebie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2015, 13:57   #5
irosz
ford::average

Imię: Ireneusz
Model: B-max, Grand C-max
Silnik: 1.0 Pb, 2.0 Tdci
Rocznik: 2017, 2018

Osuszacz w kwestii smrodu w kabinie nic niema. Bo jego zadaniem jest wyciągać wilgoć z czynnika krążącego w układzie klimatyzacji a nie z powietrza które trafia do kabiny. Wymiana powinna się odbywać profilaktycznie co około 5 lat lub po każdym rozszczelnieniu klimatyzacji ponieważ ta pucha jest bardzo higroskopijna.
W przypadku montażu nowej sprężarki producent wymaga montażu nowego osuszacza w przeciwnym razie nie uwzględni reklamacji sprężarki. Podsumowując jest to istotna puszka w układzie a mało kto o niej pamięta.
irosz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2015, 14:15   #6
mjprzem

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To tym się zawodowo zajmujesz i nie wiesz jak to się nazywa? Byłem niedawno w Mielcu w tej sprawie, ale mam nadzieję, że to nie u ciebie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
haha... Dziekuję za uwagę byki poprawione-nie na wszystkich studiach uczą ortografi... a ja nie mam czasu na sprawdzanie pisowni więc przepraszam za błedy.

ps. nie nazlezy wymieniac czynnika z ukladu profilaktycznie bo moze przyspieszac to zawilgacanie ukladu.

ps. osuszacz sam sie nie zatyka!!! moze pracowac bezawaryjnie i 20 lat-wiec tez bez potrzeby sie go nie wymienia bo szkoda kasy niepotrzebnie wywalac.

zadne procedury serwisowe nie przewiduja wymiany osuszacza ani gazu w klimatyzacji!!!
to tylko nabijanie przez serwisy ludzi na kasę!!!

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 10-09-2015 o 14:19
Stary 10-09-2015, 15:17   #7
Luttek

Model: Focus mk1 kombi
Silnik: 1.6 PB 100KM
Rocznik: 2004

W czasie upałów dochodzących do 40 stopni które już na szczęście minęły, klima w mojej foce 1.6 benz pracowała dobrze i wydajnie, a po zaparkowaniu widać było że leją się litry wody i z osuszacza i gdzieś z układu, po belce...nie sądziłem że coś jest nie tak...
A może nie jest "nie tak" ? Po co na siłę szukać problemów, pierwsza zasada młodego inżyniera "działa, nie ruszaj, a nuż przestanie".
Luttek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2015, 22:58   #8
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

osuszacz jak i rurki moga byc mokre, jak sa zimne to wykrapla sie na nich woda. Osuszacz nie moze zamarzać, szczegolnie do połowy bo to oznacza ze jest zatkany i w nim następuje rozprezanie czynnika

Gwizd moze byc spowodowany niedorżnościa układu jak cos było pogiete
Stary 11-09-2015, 19:57   #9
mjprzem

gwizd moze byc tez slyszalny w srodku jesli brakuje czynnika a w zasadzie bulgotanie jesli zamiast czynnika na zawor rozprezny lub kap[ilare dostaje sie ciecz z gazem zamiast samej cieczy.
Stary 11-09-2015, 22:50   #10
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a w zasadzie bulgotanie jesli zamiast
dokładnie, bulgotanie przelewanie itp
Odpowiedz

Zasady postowania