Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-09-2015, 00:08   #841
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Zgodnie z życzeniem pojawił się nowy wątek z dziale Mondeo...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Stary 15-09-2015, 09:30   #842
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Wlasnie przed chwila obejrzalem sobie nowego S-Maxa i musze powiedziec, ze niezle nas uzytkownikow Mondeo nacieli na jakosci wykonczenia kabiny. W S-Maxie materialy sa wyraznie lepszej jakosci i wszystko wyglada na lepiej spasowane. Chyba nie robia go w tej Walencji gdzie Mondeo?
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2015, 09:45   #843
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

nie ma znaczenia gdzie robią - przecież wszędzie, nawet w Burkina Faso, jedna fabryka może przykręcać do jednego auta różnej jakości komponenty: g.niany plastik albo z premium feeling

z tego co kojarzę, to Mnd5 i Smax2 są w tej samej fabryce

a co do porównania jakości wnętrza tych dwóch to mam podobne odczucia - może Mondeo dostanie upgrade jakości przy okazji liftingu, nie zapominajmy, że Mnd5 to już 2-3 letnia konstrukcja (Fusion) a Smax2 to nowość
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2015, 10:01   #844
Pulse

Z fabryka to chcialem sie troche powyzlosliwiac nad ta Walencja, bo to w naki sposob wypuszczali stamtad auta przechodzi moj zakres pojmowania. Znajomy znalazl srubokret jakiegos Jose, pod podloga bagaznika. O niesymetrycznych szczelinach juz nawet nie wspomne. Tam chyba w ogole nie ma dzialu kontroli jakosci.
Co do samych aut to pomimo tego, ze MDO jest starsze bo oparte na Fusionie, to materialy w europie mialy byc lepsze a blizej im do tych amerykanskich. Mozna sie zagotowac patrzac na to tym bardziej ze wiele elementow kabiny w S-Maxie jest identycznych lub niemal identycznych z Mondeo.
Stary 15-09-2015, 10:28   #845
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Potwierdzam, że Walencja wypuszcza wyroby dziadowsko zmontowane. Jeżdżę jednym takim. Tak więc te niedoróbki mondeo mk5 (typu nierówne szpary) to pewnie bardziej wynikają właśnie z tej hiszpańskiego olewactwa w robocie (pewnie oby do sjesty, a potem oby do końca zmiany), niż z samego projektu. Pewnie tylko roboty trzymają jakość taką samą jak w Saarlouis. :-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2015, 12:52   #846
eksar
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus MK3/Mondeo MK5
Silnik: 1.6 EB 150KM/2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2014/2015

Niestety również potwierdzę niską jakość spasowania elementów zewnętrznych - zderzaki nie schodzą się z błotnikamii np. z jednej strony potrafią odstawać. Do tego klamka już zaczęła się ruszać w pionie i odstawać od tej nieruchomej części.
eksar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2015, 13:08   #847
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał eksar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do tego klamka już zaczęła się ruszać w pionie i odstawać od tej nieruchomej części.
To świetnie trzymają stały poziom od 2008 roku (mam tak samo). ;-)

Nihil novi, wszak od dawna używane fordy są tanie na rynku wtórnym. Skądś się to wzięło. Niestety, sam się skusiłem, bo octavia z tego samego rocznika i z przystającym wyposażeniem była zauważalnie droższa (mimo belki z tyłu).

Nawet gdyby przyjąć, że w FoMoCo tworzone są dobre projekty, to efekt końcowy niweczy marna jakość produkcji/wykończenia. Przed zakupem w to nie wierzyłem, aż sam musiałem wsadzić rękę w "gie"... (dobrze, że nie za stówę, a tylko jej ćwierć).

Ostatnio edytowane przez weuek ; 15-09-2015 o 13:12
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2015, 14:39   #848
biner

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Poczytajcie sobie forum passata o jakości montarzu i nie narzekac tam tez jest kwiatków mnóstwo takie mamy czasy.

Bump: I polecam artykuł z ostatniej motoru gdzie mk5 po B8 i sIII zajął 3 miejsce i poczytac o jakości .
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2015, 15:59   #849
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Ja nie potwierdzę kiepskiego montażu Forda. W Passacie więcej miałem usterek i niedoróbek niż w MK4. Poza tym każda marka daje d...y na montowni i podczas kontroli jakości. Miałem już VW, Fordy, Ople, Citroena, Skody, Peugeota, Fiaty, Renówkę. I jeśli chodzi o spasowanie i dokładność montażu jedyne co stwierdzam to fakt, że im nowsze tym gorzej, niezależnie od marki. Awaryjność najniższą miałem w Fordach, Skodach i Oplach, najwyższą w VW i francuzach. Więc nie demonizujcie marki bo gdzie indziej jest gorzej.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2015, 16:19   #850
Pulse

Nie chcę krytykować marki, tylko fabrykę w Hiszpanii. Właśnie ze względu na sentyment do marki to co wyprawiają w tym zakładzie i co trafia do klientów w tym do mnie, to podwójnie boli.
Tym bardziej, że okazuje się że można zrobić porządniej spasowane auto z lepszymi materiałami tak jak to jest w przypadku S-Maxa. BTW. poważnie pytam, czy on też jest robiony w Walencji czy w innej fabryce?

EDIT: Już wygulgałem - w Walencji.

Ostatnio edytowane przez Pulse ; 15-09-2015 o 16:27
Odpowiedz

Zasady postowania