Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-09-2015, 22:47   #1
Chudyy
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: Focus
Silnik: 1.4
Rocznik: 1999
Domyślnie Czy opłaca się robić silnik

Witam,
Mam Forda Focusa mk 1 z silnikiem 1.4 75km 16v z 1999r (auto jest w benzynie). Jakiś czas temu gdy jechałem przeskoczył mi rozrząd i strzeliła mi głowica. Oczywiście wtedy gdy oddałem auto do mechanika, nie poinformował mnie on o tym, że mam jeszcze do zrobienia pierścienie na tłokach. Więc stwierdziłem, że wsadzę pieniądze i zrobię ten silnik. A więc wyszło na to, że wsadziłem w remont silnika 2 tysiące zł, dowiedziałem się w końcu, że mam do zrobienia jeszcze pierścienie na tłokach ale mechanik mi powiedział jak będę dolewał olej to na razie mogę tak jeździć i w tym problem, wyszło na to, że prawdopodobnie rozwalił mi się jeszcze cylinder (prawdopodobnie, ponieważ nie jestem mechanikiem i nie mam pewności czy ten kompletny brak mocy to nie wina pierścieni na tłokach i przepalanego oleju a do mechanika jeszcze nie oddawałem). I mam takie pytania do bardziej obeznanych ode mnie:
* Czy wiecie może jaki jest mniej więcej koszt zrobienia pierścieni na tłokach?
* Czy przez rozwalone pierścienie auto może tak stracić na mocy jak by padł w nim cylinder?
* O ile jednak by wyszło, że jest uszkodzony cylinder to czy drogo to wychodzi? I czy nie opłaca się bardziej kupić silnik i zrobić przekładkę ?

Na prawdę słabo znam się na autach i prosił bym o pomoc.
Z góry dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Chudyy ; 30-09-2015 o 22:54
Chudyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 00:46   #2
wtomeks
Zablokowany

Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001
Domyślnie Odp: Czy opłaca się robić silnik

jak już rozrząd i głowica padła było trzeba przekładać...
wtomeks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 07:23   #3
Haden
ford::advanced

Model: Ford Focus I Hatchback
Silnik: 2.0 16V 130KM

Jak już wsadziłeś w remont 2000 zł to i pewnie masz głowicę zrobioną, ale niestety nie uniknie Cie prawdopodobnie np ponowna wymiana uszczelki pod głowicą. Brak mocy, może być powodem niskiej kompresji przez owy problem z pierścieniami. A pierścienie to koszt około 400 zł + prawdopodobnie uszczelka + "szlifowanie cylindrów" czy jakoś tak się to mówi może że już to masz zrobione przy robocie głowicy bo najczęściej tak robią + robota to Ci wyjdzie kolejny 1000 zł a przekładka ? Zależy na co trafisz. Ja robiłem przekładkę a teraz robię pierścienie na starym silniku i jak będzie poskładany w całość robię kolejną przekładkę na niego, bo stary to porażka. Jak już będziesz robił to zmień od razu uszczelniacz, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś (za 16 uszczelniaczy to około 100 zł)

No i jeszcze dodam, że ja za ten silnik zapłaciłem ok 850 za kompletny plus robota, a jak już zdecydujesz się na przekładkę to szukaj po forach czy da się wsadzić 1.6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Haden ; 01-10-2015 o 07:30
Haden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 07:31   #4
salom

Zmierz ciśnienie w cylindrach, koszt ok 15 zł, wraz z próbą olejową, i będzie jasne, dlaczego nie ma mocy.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 07:31   #5
Haden

No tak przepraszam, od tego musisz zacząć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ile w ogóle Ci tego oleju bierze ?
Stary 01-10-2015, 07:44   #6
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

robić, kupisz drugiego trupa i robota bez sensu
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 12:41   #7
wtomeks
Zablokowany

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
robić, kupisz drugiego trupa i robota bez sensu
No i ile znasz silników po remontach które zrobiły chociaż 80 tys??

Pewnie żadnego bo większość robi prowizoryczny remont i szybko pozbywa się auta. Albo po kilku tyś zaczyna się problem z mocą braniem oleju itp itd.

Tak jak tutaj było to zrobione , 2 tys wpakowane i niby remont zrobiony? Robienie góry a dołu nawet nikt nie sprawdzał jak już wszystko było rozebrane. Tak wygląda remont w Polsce...
Stary 01-10-2015, 12:44   #8
Haden

To tak samo nigdy nie wie co kupi i kiedy się posypie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co jak co ale u tego co wziął za robienie 2 tys i nie sprawdził pewnie nawet pierścieni to bym już nie robił, bo jak zrąbie Ci robotę to pocieszysz się może nawet i nie 80 tys ale mniej, ale jeśli zrobi to dobrze to przejeździsz o wiele wiele więcej niż te 80 000.
Stary 01-10-2015, 13:02   #9
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

dlatego się oddaje do sprawdzonego mechanika, gdzie wydamy 3-3,5 tys i mamy auto jak z fabryki

bo jak mamy robić górę a tloków nawet nie ruszamy to kij z takim remontem
gorzej jak dojdzie szlif walu, to w te klocki niewielu się potrafi bawić

najlepiej dbać o fabryczny silnik, dlatego tak naciskam na syntetyczny olej
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 20:44   #10
wtomeks
Zablokowany

za dobry remont dasz 5 koła, więc jaki sens to robić jak za nawet te 3 tyś możesz wsadzić 2.0 .... więc kupuje się używany słupek się wkłada i jezdzi, bo tylko talenty pojedyncze potrafią zabić takie silniki
Odpowiedz

Zasady postowania