Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-10-2015, 11:48   #71
rostex
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK4 FL
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Rosnący stukot w silniku 1.6 TDCI 109 km

Na allegro jest kilkanaście silników, więc nie wiem w czym rzecz.

rostex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 11:57   #72
szydel87

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005

pytanie w jakim są stanie te silniki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo kolega napisał: "znalezienie dobrego silnika"
szydel87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 12:33   #73
rostex

Model: Mondeo MK4 FL
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011

Jestem przekonany, że łatwiej znaleźć _dobre_ 1.8 niż 1.6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rostex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2015, 18:53   #74
specol
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus 2 FL Trend
Silnik: 1.6 TDCi 109 ps (mod 131 ps)
Rocznik: 09.2009

Silnik zakupiony. od Jutra montowanie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
specol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2015, 17:04   #75
sh4dows_f
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI, 109ps
Rocznik: 2006

Co do stuków, klekotów itd.

Załączam [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jeśli coś Was niepokoi w tym co słychać dajcie proszę znać, bo mnie trochę tak, kiedyś ten silnik był cichszy chodził gładko. Od ok 1:20 zmieniam stronę nagrywania - od strony pasażera, słychać wyraźnie wtedy klasyczne "chrobotanie" tych silników, to pasek rozrządu za mocno napięty? pompa wody? Przez cały filmik słychać taki ostry metaliczny dźwięk, te silniki tak chodzą z czasem?

Dodam że moje przypuszczenia co do dwumasy potwierdza mechanik. W aucie czuć wibracje i słychać klekot. Aby rozwiać wątpliwości chciałbym zapytać o kilka spraw / podrzucam kilka faktów:

1. czy dwumasę słychać też na postoju? U mnie hałasuje coś cały czas ale słychać to najwyraźniej kiedy auto jest pod obciążeniem
2. autem nieco trzęsie jak gaszę i odpalam ale nie wiem czy to norma, bo nie mam punktu odniesienia chociaż sięgając pamięcią wydawało mi się że było lepiej
3. jak sprawdzić i potwierdzić bez rozbierania? da się?
4. Sprzęgło mi nie pływa jak delikatnie wcisnę
5. Jak wciskam sprzęgło na luzie robi się ciszej, przy odpuszczonym słyszę szuranie /chrobotanie
6. To klekotanie może ten odłłos potęguje jakaś metalowa osłona która się obija? ostatnio miałem tak z termiczną przy wydechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
7. Co myślicie to dwumas? jak jakieś pytania, sugestie testu do przeprowadzenia chętnie wykonam.

Generalnie wrzucam tutaj bo pewności nie mam czy to dwumas bo możliwe że nie, podobne odgłosy słyszałem na filmikach osób które miały problem stricte z silnikiem, tam również występował metaliczny klekot

z góry dzięki

Ostatnio edytowane przez sh4dows_f ; 04-10-2015 o 17:07 Powód: doprecyzowanie
sh4dows_f jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2015, 07:17   #76
technikibart

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 95KM > mod 137KM
Rocznik: 2011.09

Pod silnikiem jest uchwyt od rury wydechu zamocowany do skrzyni, gnije i obrywa sie.
Stary 05-10-2015, 11:31   #77
specol

U mnie dziś wymiana silnika powinna się zakończyć, szwagier miał jeszcze inne roboty i się przedłużyło, jeszcze przez tą cholerną awarie jeździłem autobusami do pracy i transport zaliczał po 40 min spóźnienia, więc katar, temp. a w konsekwencji siedzenie w domu.

W sumie zastanawiam się czy po tej naprawie nie sprzedać Forda... Jak mi zaraz dojdzie dwumasa i inne rzeczy. Chociaż i tak jestem na stracie ;/

Jak mnie to wkur.... że człowiek kupuje 5 letnie od rodziny (teraz 6) auto i po 23 000 km pada silnik....

Bump:
Cytat:
Napisał sh4dows_f Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do stuków, klekotów itd.

Załączam [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jeśli coś Was niepokoi w tym co słychać dajcie proszę znać, bo mnie trochę tak, kiedyś ten silnik był cichszy chodził gładko. Od ok 1:20 zmieniam stronę nagrywania - od strony pasażera, słychać wyraźnie wtedy klasyczne "chrobotanie" tych silników, to pasek rozrządu za mocno napięty? pompa wody? Przez cały filmik słychać taki ostry metaliczny dźwięk, te silniki tak chodzą z czasem?

Dodam że moje przypuszczenia co do dwumasy potwierdza mechanik. W aucie czuć wibracje i słychać klekot. Aby rozwiać wątpliwości chciałbym zapytać o kilka spraw / podrzucam kilka faktów:

1. czy dwumasę słychać też na postoju? U mnie hałasuje coś cały czas ale słychać to najwyraźniej kiedy auto jest pod obciążeniem
2. autem nieco trzęsie jak gaszę i odpalam ale nie wiem czy to norma, bo nie mam punktu odniesienia chociaż sięgając pamięcią wydawało mi się że było lepiej
3. jak sprawdzić i potwierdzić bez rozbierania? da się?
4. Sprzęgło mi nie pływa jak delikatnie wcisnę
5. Jak wciskam sprzęgło na luzie robi się ciszej, przy odpuszczonym słyszę szuranie /chrobotanie
6. To klekotanie może ten odłłos potęguje jakaś metalowa osłona która się obija? ostatnio miałem tak z termiczną przy wydechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
7. Co myślicie to dwumas? jak jakieś pytania, sugestie testu do przeprowadzenia chętnie wykonam.

Generalnie wrzucam tutaj bo pewności nie mam czy to dwumas bo możliwe że nie, podobne odgłosy słyszałem na filmikach osób które miały problem stricte z silnikiem, tam również występował metaliczny klekot

z góry dzięki
Przesłuchałem Twoje nagranie i raczej to nic związanego bezpośrednio z silnikiem, u Ciebie ja nie słyszę metalicznych uderzeń które narastają wraz z obrotami silnika, a dwumasę jak poczytasz w innych tematach słychać najczęściej po gaszeniu silnika, jakby się coś luźnego obijało w środku. U mnie po 133 tys powoli już ja słychać.

Ostatnio edytowane przez specol ; 05-10-2015 o 12:03
Stary 05-10-2015, 19:59   #78
sh4dows_f
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI, 109ps
Rocznik: 2006

Dzięki za podpowiedzi. No cóż niestety auto to nieraz inwestycja u mnie też kilka tysi już poszło :/ turbo, wtryski, teraz zawieszenie lekki remont i zostanie na koniec dwumasa. Po tym zestawie choroby diesla w średnim wieku powinny odejść - mam nadzieję. Boli bardzo :/ ale pocieszam / motywuję się tym że jak już tyle kasy weszło to pojeździ i wiem że będzie w lepszym stanie niż szrot z komisów.. wytrwałości życzę i powodzena
sh4dows_f jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2015, 01:33   #79
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Do autora: szkoda ze tak wyszło... Musisz się poważni zzastanowić co dalej. Mówiąc szczerze to ja bym naprawił po kosztach i Opchnął...

Do wszystkich narzekajacych na diesle: założcie kolo wzajemnej adoracji i przestańcie pieprzyc to samo w każdym temacie. Większość z was nigdy nie jeździła dieslem i nie ma o tym ppojęcia. Dodatkowo nie liczycie ze przez 100kkm oszczędność na paliwie jest taka ze starczy na pompę wtryski turbo i dwumas.
p.s 1.8 tdci nawet na Delphi to dla mnie mega silnik. Mam na swoim 240 kkm z czego ja zrobiłem 130 kim i z dieslowskich napraw wymieniłem dwumas za 1300. Poza tym auto pali 6 na 100 i zapiernicza ze aż miło. Poprzednio jeździłem benzyniakiem 1.6 który palił 8/100 i w porównaniuz 1.8 tdci STAŁ W MIEJSCU MIME ZE MIAŁ 100KM. 2 litry na każdej setce to nawet nie biorąc pod uwagę różnicy ceny beny i ropy na moim dystansie 130 kkm wychodzi około 13000 PLN oszczednosci przy cenie 5 zł za litr.
Narzekajcie dalej na diesle. I zyjcie w swoim wyimaginowanym swiecie

Edit: w tym benzyniaku tez robiłem sprzęgło za 600zl wiec dieslowskich napraw wyszło mi w focie tak naprawdę 700zl. Ciągle 12k PLN do przodu.
Wiec opłaca się kupić diesla zrobić100 kkm i zepchnąć go do rowu.
Takie są fakty

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 06-10-2015 o 01:37
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2015, 08:16   #80
specol

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do autora: szkoda ze tak wyszło... Musisz się poważni zzastanowić co dalej. Mówiąc szczerze to ja bym naprawił po kosztach i Opchnął...

Do wszystkich narzekajacych na diesle: założcie kolo wzajemnej adoracji i przestańcie pieprzyc to samo w każdym temacie. Większość z was nigdy nie jeździła dieslem i nie ma o tym ppojęcia. Dodatkowo nie liczycie ze przez 100kkm oszczędność na paliwie jest taka ze starczy na pompę wtryski turbo i dwumas.
p.s 1.8 tdci nawet na Delphi to dla mnie mega silnik. Mam na swoim 240 kkm z czego ja zrobiłem 130 kim i z dieslowskich napraw wymieniłem dwumas za 1300. Poza tym auto pali 6 na 100 i zapiernicza ze aż miło. Poprzednio jeździłem benzyniakiem 1.6 który palił 8/100 i w porównaniuz 1.8 tdci STAŁ W MIEJSCU MIME ZE MIAŁ 100KM. 2 litry na każdej setce to nawet nie biorąc pod uwagę różnicy ceny beny i ropy na moim dystansie 130 kkm wychodzi około 13000 PLN oszczednosci przy cenie 5 zł za litr.
Narzekajcie dalej na diesle. I zyjcie w swoim wyimaginowanym swiecie

Edit: w tym benzyniaku tez robiłem sprzęgło za 600zl wiec dieslowskich napraw wyszło mi w focie tak naprawdę 700zl. Ciągle 12k PLN do przodu.
Wiec opłaca się kupić diesla zrobić100 kkm i zepchnąć go do rowu.
Takie są fakty
Kolego, po prostu napisałem to bo miałem gorszy dzień i frustracja we mnie wzbiła to raz. Dwa, lubię jeździć dieslem i przyjemność z jazdy jest zdecydowanie na plus (wcześniej miałem benzynę w gazie) Po 3 ja nie narzekam na dwu masy, DPF, wyczytałem o tym wszystkim z wielu wątków. Jedynie mam pretensje do losu o to że silnik padł, ale więcej o tym pisać nie będę, w końcu nie mam 5 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a to tylko auto. A fakt, jak wstanę z łóżka i chwile pojeżdżę po konsultacji z mechanikiem, pomyśle czy sprzedać czy jeszcze zostawić.

BTW: fakt że mało który silnik ma taką dynamikę i spalanie mieści się w maks 6 l. (trasa 4,9)

Bump:
Cytat:
Napisał sh4dows_f Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za podpowiedzi. No cóż niestety auto to nieraz inwestycja u mnie też kilka tysi już poszło :/ turbo, wtryski, teraz zawieszenie lekki remont i zostanie na koniec dwumasa. Po tym zestawie choroby diesla w średnim wieku powinny odejść - mam nadzieję. Boli bardzo :/ ale pocieszam / motywuję się tym że jak już tyle kasy weszło to pojeździ i wiem że będzie w lepszym stanie niż szrot z komisów.. wytrwałości życzę i powodzena
Ten argument też daje do myślenia. Widziałem właśnie na allegro kilka ofert już tak wizualnie odpicowanych Foczek, a ciekawe co się kryje pod pięknem lakieru ^^ Pocieszam się tym że jak Szwagier zdemontował wszystko, dał wtryski do sprawdzenia i są OK, dwu masa pojeździ jeszcze z 40 tys-50 tys a DPF będzie wypalony jeszcze komputerowo.
Odpowiedz

Zasady postowania