Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-10-2015, 21:47   #1
patkam_07
ford::beginner

Imię: Patryk
Model: fusion
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2002
Domyślnie Awaria temperatury, oraz układu paliwowego

Witam mianowicie przechodząc do rzeczy mam taki problem że podczas jazdy tak 110-120 temperaturę pokazuje właściwie na środku norm a jeżeli jadę na mieście 50-60 od razu spada na literę okolice N, nawet ostatnio zapaliła się czerwona kontrolka od temperatury ale po chwili zgasła. Czy to jest wina czujnika temperatury czy termostatu?A drugi problem jest taki drugi raz już to miałem EAC Fail 2 tyś obrotów i więcej nie jedzie po chwili jak zgaszę zapale jest wszystko okej.Byłem dzisiaj podpinałem komputer to niby było pięć błędów usunąłem je i zobaczymy co dalej będzie się działo, miał ktoś z was taki przypadek?Ford 1.4 tdci 340 tyś km 2002 r Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 12071516_820697308046787_1749792401_n.jpg (62.3 KB, 76 wyświetleń)

patkam_07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2015, 08:57   #2
rrubens
ford::average

Model: Fusion
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Awaria temperatury, oraz układu paliwowego

Witam

Ja właśnie mam. Od jakiegoś właśnie czasu mam akcję z EAC Fail (i tryb serwisowy). Nie mam akcji z temperaturą tylko z trybem serwisowym. U mnie dzieje się tylko rano i tylko jak jest zimno/wilgotno. Masakra, nie mam pojęcia co to jest. Już dwa razy sprawdzałem błędy jeden jest związany z temperaturą paliwa a drugi jest związany z układem elektrycznym wtrysków. Jeszcze nie wiem co jest, jak na razie jeździ i odpala i nie ma błędu krytycznego i stałego.

Jak się czegoś dowiem to dam znać może i ciebie to naprowadzi. Liczę na to również, że jak u siebie usuniesz ten błąd to podpowiesz gdzie mam szukać.

Jak na razie dzisiaj się szykuje na dość długi wyjazd swoją furią (łącznie ponad 3000 km). Sądzę, że albo padnie albo mu przejdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rrubens jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2015, 16:23   #3
patkam_07

Okej okej na razie u mnie też się unormowało także jak coś będę wiedział też dam znać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko jeszcze ta temperatura mnie martwi bo jak trochę przycisnę a potem zwolnie to skacze wskazówka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-10-2015, 20:49   #4
rrubens

Jeżeli chodzi o temperaturę to wygląda na termostat. Ten silnik charakteryzuje się tym, że ma wydajny układ chłodzenia silnika, ja nie mogłem swojego jakiś czas temu dogrzać, u ciebie może nie otwiera się do końca.

Jeżeli chodzi o wpadanie w tryb serwisowy to mi się pojawia tylko jak postoi w nocy i poranek jest wyjątkowo zimny. Dzisiaj jestem w Sopocie i z rana miałem tą akcję, przejechałem kawałek i nawet nie wiem kiedy wskoczył EAC FAIL. Zgasiłem, odpaliłem i już nie wskoczył. Nie mam pojęcia.

Z kompa wynikało uszkodzony czujnik temperatury paliwa oraz jakiś problem na elektryce wtrysków. Jak mi się uda zwalczyć to dam znać. Może być to powtarzalna usterka przy określonych przebiegach mój ma mniej więcej 250 tyś.
Stary 08-10-2015, 17:01   #5
patkam_07

Właśnie tak jak mówisz te same błędy na kompie miałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. coś z wtryskami i czujnik temperatury paliwa, gdzieś tam szperałem to może mieć wzgląd na to że paliwo chrzczone ale nie możliwe bo tankuje tylko i wyłącznie orlen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-10-2015, 18:45   #6
rrubens

No z tym paliwem to nie wiem. W między czasie wymieniałem filtry oraz olej. Rozbiłem filtr paliwa i nie było tam nic. Orlen akurat nie jest moim faworytem. Ja wale teraz na Statoilu kiedyś na BP. Na BP mi mocniej dymił na Statoilu przestał. Problem mam cały czas ten sam.

Mogę mieć walnięty ten czujnik bo kilka razy przewody paliwowe wymieniałem i mogłem uszkodzić przewody lub sam czujnik. Jak wrócę do warszawy to wymienię czujnik i zobaczę co się dzieje. Uszkodzenie wtrysku jest elektroniczne i daje informację o ile mnie pamięć nie myli " zwarcie do masy". Na pomorzu jest teraz dość zimno i za każdym razem rano nie wiedzieć czemu wpada mi ten błąd.
Stary 08-10-2015, 21:38   #7
patkam_07

Ja całe życie na orlenie ,a mi z rana jest tak jakby okej tylko dość długo gaśnie kontrolka ciśnienia oleju co wcześniej nie było i się trochę cykam :/
Stary 09-10-2015, 21:15   #8
rrubens

Przy tym przebiegu co ty masz ja już bym się zastanawiał, czy nie zalać 10W40.

Ja jeszcze ganiam na 5W40 ale się zastanawiam kiedy zmienić na 10W40.
Jeżeli chodzi o kontrolkę oleju to nic nie chcę doradzać. Sam zajechałem dwa silniki bo mi się wydawało (mówię o starych samochodach z silnikami o nieznanej historii).
Stary 11-10-2015, 13:15   #9
patkam_07

Zobaczymy co dalej będzie , będę jeździł aż coś padnie ( sprzęgło już się szykuje do roboty) to prawie wcale nie jedzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A olej to się zobaczy jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-10-2015, 12:13   #10
rrubens

No i w mojej furii się pogarsza (jest coraz zimniej i wilgotniej).
Najgorsze, że to tylko rano występuje albo po ponad 12h staniu. Jak samochód pracuje na ssaniu. Nie mam pojęcia co to jest, może będę miał alternatywę w przyszłym tygodniu do jazdy to oddam go do warsztatu.

Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że to jest tylko przy zimnym silniku.
Odpowiedz

Tagi
fusion

Zasady postowania