Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-10-2015, 15:58   #1
Szymon500
ford::average

Imię: Szymon
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0 DOHC
Rocznik: 1995
Domyślnie 2.0 DOHC - Słabe ogrzewanie

Witam, mam od niedawna galaxy mk1 2.0 dohc i nadeszły przymrozki i pojawia się problem, a mianowicie- słabe ogrzewanie, z nawiewów leci zimne powietrze, nawet po przejechaniu 10 km i do tego przed podróżą stał odpalony 5minut. silnik jest ciepły, układ chłodzenia także a tu zimno leci :/ Nie ma jakiegoś dogrzewacza czy webasto w 2.0 dohc ? Pod autem tak do połowy samochodu, przy filtrze paliwa lecą rurki z płynem chłodniczym, 2 metalowe i są połączone gumowym przewodem. Po co one? Na lewym słupku mam przełącznik z regulacją temp. i nawiewem, po co to jest jak nie działa?
Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc bo zima idzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szymon500 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2015, 18:35   #2
rodxynek
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: S-max / Sharan
Silnik: 2,0 tdci / 1,8t
Rocznik: 2007 / 2001
Domyślnie Odp: 2.0 DOHC - Słabe ogrzewanie

[QUOTE=Szymon500;2466437]Witam, mam od niedawna galaxy mk1 2.0 dohc i nadeszły przymrozki i pojawia się problem, a mianowicie- słabe ogrzewanie, z nawiewów leci zimne powietrze, nawet po przejechaniu 10 km i do tego przed podróżą stał odpalony 5minut. silnik jest ciepły, układ chłodzenia także a tu zimno leci :/

Cytat:
Napisał Szymon500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma jakiegoś dogrzewacza czy webasto w 2.0 dohc ?
Nie ma.

Cytat:
Napisał Szymon500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pod autem tak do połowy samochodu, przy filtrze paliwa lecą rurki z płynem chłodniczym, 2 metalowe i są połączone gumowym przewodem. Po co one?
Do ogrzewania tyłu auta.

Cytat:
Na lewym słupku mam przełącznik z regulacją temp. i nawiewem, po co to jest jak nie działa?
To jest do naprawienia. Potem będzie działać.
rodxynek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2015, 22:18   #3
Szymon500

Ale gdzie jest ta druga nagrzewnica? W lewym nadkolu od środka pod tą osłoną jej nie ma, ktoś wywalił, a te przewody pod samochodem łączą się, bo ktoś coś pokombinował, da się to jakoś naprawić, żeby i tył grzał? Co oprócz kompletnej nagrzewnicy potrzeba? Jest tam jakiś zawór żeby w lato nie leciało ciepłe powietrze? Czy klima musi być sprawna do tego?
A dlaczego leci mi zimne powietrze z nawiewów? Może zapowietrzony bo ostatnio płyn zmieniałem, odpowietrza go się jakoś?
Stary 08-10-2015, 22:53   #4
RobertOchantel
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 16v
Rocznik: 1996

Ja jak kupiłem galaxy dowiedziałem się, że często nagrzewnice siadają (te z przodu) i mają przecieki. Oczywiście też miałem i wymieniłem bo ciekła. Jeśli nie cieknie to albo zapchana nagrzewnica bądź przepływ, no oby tylko pompa wodna działała. Z tyły jest dodatkowe ogrzewanie, regulujesz pokrętłem nad drzwiami pasażera za kierowcą, a włącznik jest na desce tuż nad ogrzewaniem szyb. U mnie sprawdzałem czy słychać działanie po przekręceniu kluczyka bez odpalania i włączeniu tegoż ogrzewania.
Mam nadzieje, że byłem pomocny.
RobertOchantel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2015, 22:55   #5
Szymon500

dzięki, ale ciekawi mnie czy tam jest do tej tylnej nagrzewnicy jakiś zawór aby w lato ciepły płyn do niej nie szedł, bo będzie grzała
Stary 09-10-2015, 01:33   #6
rodxynek

A nie chce Ci się poszukać na forum?

Przy silniku jest "sterownik" podciśnieniowy - puszcza przy określonej temperaturze podciśnienie do zaworu przed tylnym lewym kołem na tych Twoich połączonych rurkach.

Wszystko jest na forum.
Stary 09-10-2015, 19:53   #7
Szymon500

Po przejechaniu ok 4 km rury lecące na tylną nagrzewnice są ciepłe, ale tam nie ma zaworu, kie ktoś jak to się fachowo nazywa ?
Stary 10-10-2015, 21:06   #8
rodxynek

Zawór. Do sharana/Galaxy/Alhambry na przewody przy lewym progu. Tak powiedz na szrocie i kupisz.
Stary 10-10-2015, 21:09   #9
Szymon500

chodziło mi bardziej żeby na stronach ogłoszeniowych poszukać, ma ktoś jakieś foto tego?
Jeszcze jedno, rozebrałem dziś schowek pasarzera i przy tym całym urządzeniu nagrzewnicy przedniej, zauwarzyłem 2 przewody podciśnieniowe, jeden czarny, drugi niebieski. czarny ma na końcu podwójną gumową złączkę. Do czego one są? Muszą być jakoś gdzieś połączone?

P.S Taki zawór ??

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Szymon500 ; 10-10-2015 o 21:24
Stary 11-10-2015, 01:57   #10
rodxynek

Oj, jak bardzo nie chce Ci się szukać...

Te dwie połączone rurki mają dostarczać i odbierać płyn do/z tylnej nagrzewnicy. Powinna być pod tapicerką na lewym boku bagażnika. Mniej więcej na wysokości tylnych drzwi na jednej z tych rurek jest założony taki zawór. Choć jeżeli nie masz klimatronika, to może to tam inaczej wygląda. Tak czy siak, rury nie mogą być połączone, a powinny prowadzić do tylnej nagrzewnicy.

Zawór - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Zasady postowania