Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-10-2015, 10:33   #1
SphunaR

Domyślnie Miga kontrolka "sprężynki"

Dziś rano wyjechałem normalnie autem z garażu. Po chwili wyszedłem z samochodu i wróciłem na chwile do garażu. W pewnej chwili zmienił się dźwięk silnika. Podszedłem do auta i zobaczyłem, że miga sprężynka. Dźwięk auta byl taki jakby pod kierowcą zrobila się dziura w tłumiku.
Przyjechałem 2km, nie było w ogóle mocy, ledwo przyspieszal. Wróciłem do domu i po kilkunastu minutach odpaliłem - sprężynka znikła i po ~30 sekundach coś "pstryklo" pod maską.
Teraz jest niby wszystko okej.
O co chodzi, co się mogło stać?

Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2015, 14:35   #2
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
Domyślnie Odp: Miga kontrolka "sprężynki"

Odczytaj błąd. Obstawiam P132, sterownik turbiny.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2015, 15:09   #3
SphunaR

Sprawdzone - to ten błąd - czyli sterownik.
Obok słychać jakby jakieś świstanie czy coś.

PS. Po przejechaniu jeszcze kilkunastu kilometrów wszystko jest okej..

Ostatnio edytowane przez SphunaR ; 21-10-2015 o 15:44
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2015, 11:21   #4
SphunaR

Byłem u mechanika i że sterownik do wymiany i chyba coś tam z turbem. I że to później trzeba ustawiać, "żeby ze sobą współgrało" i zawołał za to ~2000zł.
Nie dałoby się tego jakoś taniej zrobić czy coś?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2015, 11:49   #5
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał SphunaR Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie dałoby się tego jakoś taniej zrobić czy coś?
Jeśli to rzeczywiście sterownik, a wielce prawdopodobne, to da się taniej.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Omijaj szerokim łukiem tego mechanika/naciągacza.
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2015, 12:54   #6
SphunaR

Że ten sterownik do wymiany <jadę później się dowiedzieć co i jak> + regeneracja turbiny jest potrzebna.
A że sterownik jest elektroniczny, to że trzeba go jakoś regulować pod turbinę.. I że rozmawiał z gościem, który to robi i łącznie za ten sterownik i regenerację turbiny ostatecznie 1700zł.

Za takie coś to dużo czy jak w Twojej odpowiedzi - zrezygnować? No i w takim razie czy mogę w takiej firmie robić sam sterownik, a gdzieś indziej podjechać do regeneracji turbiny?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2015, 13:14   #7
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Kolego , nie słuchaj mechaników , którzy na logo forda z góry obstawiają turbo do regeneracji. Po co nowy sterownik ?Jakie regulowanie pod turbinę?

Tutaj masz firmę która regeneruje sterowniki za 300 zł w 2-3 dni i dają na to rok gwarancji. ---- 661 488 848 , wrocław ( ja tam wysyłałem ) , nie mogę znaleźć na internecie
Tam wyżej masz z allegro sterowniki, tyle że nie wiem czy z gwarancja czy bez.
Proponuję od tego zacząć , założyć i jeździć.
Jeżeli WTEDY będzie się coś działo z samochodem to trzeba poszukać dalej. Szkoda od razu na słowo mechanika , który dobrze zarobi na regeneracji , od razu to robić.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 26-10-2015 o 13:17
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2015, 13:18   #8
SphunaR

Okej, rozumiem, dziękuję za radę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tylko zastanawia mnie jeszcze ta jedna kwestia - że tak jak mówił - sterownik trzeba jakoś ustawić pod turbinę. Więc czy tak wysyłkowo to się da zrobić? Czy to 'ustawianie' jest potrzebne tylko wtedy gdy wymieniałoby się sterownik na nowy?

I jeśli to nie będzie wtedy potrzebne - to tak zrobię - podeślę ten sterownik do zrobienia i tyle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2015, 20:05   #9
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

JA Ci nic nie każę tylko doradzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. także nie musisz robić tak samo , może ktoś ci doradzi coślepszego. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A pierwsze słyszę o ustawianiu pod turbinę , nie wiem niech się fachowcy wypowiedzą. Może mechanik miał doświadczenia z innym autem ?
Mi sterownik po 3 dniach odesłali , zakręciłem go na swoje miejsce i wszystko było ok.
Nawet mój przypadek nie był jedynym bo wiele osób już wymieniało sterowniki i nigdy nie wyczytałem aby coś tam się ustawiało. Mówię tutaj o tdci po lifcie czyli taki jak Twój .

U mnie wtedy pokazywało P132 a lub b nie pamiętam już.

Tu masz mój przypadek

Do mojego ostatniego wpisu to trzeba dodać , że problem powrócił po kilku tys km i właśnie wtedy wysłałem do wrocławia i od tamtej pory było ok
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania