Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-10-2015, 16:42   #1211
ITPro
ford::average

Model: MK5
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Temat czujników ciśnienia w oponach - dzięki koledze Mayak mam uaktywniony podgląd ciśnienia na każde koło - po wizycie w warsztacie i wymianie kół na zimowe wraz z czujnikami, każde koło miało ciśnienie 2.6 czyli były przepompowane - postanowiłem upuścić powietrza i zweryfikować wskazania, posiłkując się fajnym kompresorem na pobliskiej stacji. Okazuje się, że położenie czujników na ekranie ni jak ma się do faktycznie zamontowanych kół - przykładowo, podpompowałem lub upuściłem powietrze w tylnym lewym kole, a samochód pokazał zmianę w przednim prawym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czujniki są oryginalne, fordowskie i każdy jest taki sam - więc nie wiem o co chodzi.

ITPro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 17:09   #1212
biner
ford::professional

Imię: slawek
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Jednym słowem lipa oprócz wizualizacji ktora i tak mija się z rzeczywistością
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 17:11   #1213
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Nie mam Mk5 (jeszcze :-)), ale często poruszano tu temat resetu czujników. Może to pomoże?
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 17:21   #1214
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Wydaje mi się że po każdym dopompowaniu czy upuszczeniu trzeba zrobić reset na komputerze. U mnie zapaliła się kontrolka niskiego ciśnienia i po dopompowaniu dalej świeciła. Zgasła dopiero po resecie.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 17:58   #1215
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Kolejny krok "do przodu"? ;-) W MK4 nie robię nic poza pompowaniem koła. Pomijam, że w standardzie jest to, co chłopaki za pomocą magii odblokowują w MK5. :-)
Może to kwestia rodzaju czujników?
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 18:05   #1216
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie

Cytat:
Napisał ITPro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przykładowo, podpompowałem lub upuściłem powietrze w tylnym lewym kole, a samochód pokazał zmianę w przednim prawym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czujniki są oryginalne, fordowskie i każdy jest taki sam - więc nie wiem o co chodzi.
A antenki są przy każdym nadkolu? Bo niby jak inaczej miało by to działać jeśli nie ma lokalizacji czujnika.

Wysłane z mojego C2105 za pomocą Tapatalk 2

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 20:38   #1217
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejny krok "do przodu"? ;-) W MK4 nie robię nic poza pompowaniem koła. Pomijam, że w standardzie jest to, co chłopaki za pomocą magii odblokowują w MK5. :-)
Może to kwestia rodzaju czujników?
W MK4 nie miałem czujników, rozumiem, że jest tak, że jak świeci się kontrolka niskiego ciśnienia i dopompujesz to automatycznie gaśnie?
Może w MK5 też zgaśnie po pewnym czasie. Ja dopompowałem, odpaliłem auto, kontrolka nie zgasła przez kilka chwil więc zrobiłem reset. Może jak bym chwilę dłużej pojechał to by zgasła, nie wiem.
A co do "kroków do przodu" to np. wycieraczki po zgaszeniu silnika nie wracają na miejsce spoczynkowe jak w MK4. Brak też kontrolki płynu spryskiwacza. To są drobiazgi ale skoro było w poprzedniku to nie mogę zrozumieć czemu z tego Ford zrezygnował.
Niemniej całe auto jest bardzo dużym progresem więc tych pierdół nie ma sensu się czepiać i budować na nich opinię o MK5.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 21:19   #1218
jacek-k-wawa

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

Cytat:
Napisał ITPro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temat czujników ciśnienia w oponach - dzięki koledze Mayak mam uaktywniony podgląd ciśnienia na każde koło - po wizycie w warsztacie i wymianie kół na zimowe wraz z czujnikami, każde koło miało ciśnienie 2.6 czyli były przepompowane - postanowiłem upuścić powietrza i zweryfikować wskazania, posiłkując się fajnym kompresorem na pobliskiej stacji. Okazuje się, że położenie czujników na ekranie ni jak ma się do faktycznie zamontowanych kół - przykładowo, podpompowałem lub upuściłem powietrze w tylnym lewym kole, a samochód pokazał zmianę w przednim prawym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Potwierdzam - mam ten sam przypadek. Ekran z podglądem cisnienia uaktywniony dzięki @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , po zmianie kół na zimowe z czujnikami TPMS Forda generalnie pomiar ciśnienia jest ok ale wartości ciśnienia przednich kół są wyświetlane na ekranie przy prawych kołach (!). Nie dam głowy sobie teraz uciąć ale na 99% lokalizacja kół działała poprawnie przed wymiana kół.

Ciekawe jest to , że po zmianie kół pomiar ciśnienia zaczął działać od razu bez żadych kombinacji, wartości ciśnienia były poprawne nawet bez resetowania czujników (tyle że w niewłaściwych kołach). Liczyłem na to, ze resetowanie pomoże w kwestii ogarnięcia przez oprogramowanie kwestii gdzie ma które koło ale wygląda na to, że oczekiwałem zbyt dużo :-)

Tak sobie teraz myślę że może jest to powód dla którego Ford nie aktywował tego ekranu orginalnie - może jest tutaj jakiś bug, który wychodzi przy zmianie kół i chłopaki założyli że nie ma co mieszać w głowach klientom - monitoring ciśniania przecież działa, jak w którejś z opon się ciśnienie spadnie to se kliencie sam sprawdź w której...
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 21:45   #1219
biner
ford::professional

Imię: slawek
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Może te czujniki mają jakieś adresy które trzeba wprowadzić żeby było wiadomo który jest z jakiego koła
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 21:48   #1220
jacek-k-wawa

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

W nieco innym temacie - na talkford pojawił się link do ciekawej aukcji na ebaju dla tych co rozważają dołożenie kamery cofania:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ciekawe czy to ma szanse zadziałac z Mondeo?
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania