![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: S-Max
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2007
|
Koledzy, w najbliższym czasie mam zamiar zlecić mechanikowi pomiar luzów zaworowych.
Auto ma już przejechane 250 000km z tego 120 000 na gazie, a nikt jeszcze tego nie sprawdzał. Poprzedni właściciel podobnie jak mój mechanik stwierdził że luzy kasują się same. Teraz już wiem że w silniku Duratec HE trzeba mierzyć luzy i wymieniać "szklanki". Pytanie mam gdzie wyszukać tanie "szklanki" bo mechanik powiedział że 1 to 60zł. Boję się że może być dużo do wymiany i koszty będą ogromne. Z góry dziękuję! Raf Ostatnio edytowane przez TataBłażejka ; 03-11-2015 o 22:36 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ford S-Max / BMW 318i
Silnik: Duratec-HE 2.0+LPG / N42B20
Rocznik: 2007 / 2002
|
Dla czego z góry zakładasz, że szklanki będą do wymiany? Może wystarczy tylko regulacja luzów.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo Ghia
Silnik: 2,0 TDDI 115 Kucy
Rocznik: 2001
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Andrzej
Model: Mondeo MK4 - MK5
Silnik: 2.5 T 275KM/391Nm -2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2008- 2017
|
Cytat:
Co do ceny szklanek, to kolego Rafale, na pewno nie będziesz musiał wymieniać wszystkich 16 szklanek, siadają głównie te na walku wydechowym, ponadto często zdarza się, ze można je pozamieniać miejscami (po odpowiednim przeliczeniu oczywiście). Ja dwa razy ustawiałem i jak nie udało się podmienić szklanek miejscami to dawałem do zaprzyjaźnionego tokarza, który mi ztaczał taki "grzybek" który znajduje się na spodzie szlaki (współpracuje z zaworem) ,podkreślam, ze tokarz musi być kumaty bo to trzeba dosłownie liznąć , zbiera się dziesiąte części mm. cena tej operacji symboliczna 50 zł. Od razu dla krytyków takiej metody napisze, ze nic się z silnikiem nie działo, przejechałem podobnie jak ty 120tys. na gazie, auto wprawdzie sprzedane ale znam właściciela i wszytko jest ok.
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: S-Max
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2007
|
Witam,
Jestem po regulacji luzów zaworowych. Koszt to 600zł. Okazało się że wszystkie wydechowe oraz połowa ssących była do roboty. Luzy się skasowały do 0,05 mm. Nie trzeba było więc wymieniać szklanek tylko wszystkie planować. Ustawiono luz na 0,3 mm. Przy okazji miałem też robioną regulację gazu plus wymiany filtrów. Efekt całej roboty to: lepsza, równiejsza praca na benzynie oraz niezmieniona lekko nierówna praca na gazie. Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|