Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-12-2015, 22:33   #1
lolo83
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Galaxy MK1
Silnik: Diesel
Rocznik: 1998
Domyślnie Dodatkowa centralka do centralnego zamka

Witam,
Od kupna auta centralny nie działał. Jest to dość uciążliwe dlatego postanowiłem się tym zająć. Nie mam centralnego w kluczyku tylko dodatkowy pilot. Centralkę znalazłem zaraz po otwarciu klapy bagażnika w lewym boczku. Ta była zalana więc wymieniłem na nową. Teraz słychać w niej przekaźniki po naciśnięciu pilota - znaczy że działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednak zamki nie działają i tu mam pytanie. Czy w tym aucie zastosować schemat do sterownia masą czy plusem? Był tam zastosowany zwykły przekaźnik 12V najprawdopodobniej (tak mi się wydaje) do zmiany sterownia z plusa na minus bądź odwrotnie. Nie znam podłączenia tego przekaźnika gdyż częściowo kable połączeniowe w kostce centralki i w tym przekaźniku były pozrywane.

Czy w tym samochodzie jest sterownie plusem czy masą? Czy miały ktoś jakiś najprostszy schemat podłączeniowy siłowników? Centralka jest najprostsza i najpopularniejsza - 6 kabli na siłowniki (trzy lock i trzy unlock)

lolo83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2015, 16:20   #2
lolo83

Domyślnie Odp: Dodatkowa centralka do centralnego zamka

Rozebrałem dziś tapicerkę z drzwi kierowcy i do siłownika idzie 6 kabli w tym dwa grubsze, zasilanie, brązowy i czerwony. Centralkę ustawiłem na impuls 1 sek dla zamków elektrycznych. Według starego połączenia (chodzi mi o kombinację 6-ciu przewodów do sterowania siłownikami) to żółty i żółto czarny idzie na stały plus zielony i szary (myślę że otwieranie i zamykanie) są wpięte do instalacji we wiązce idącej do klapy bagażnika (myślę że idą do siłownika zamka w klapie bagażnika). Pozostałe dwa wiszą niezaizolowane więc nie wiem czy były gdzieś podpięte czy nie. Leży tam też przekaźnik którym ktoś wcześniej coś kombinował, nie wiem czy zmianę biegunowości impulsu czy co innego.

Proszę o pomoc!
Stary 05-12-2015, 18:04   #3
PRZEMAL78
ford::average

Imię: PRZEMEK
Model: Ford Galaxy Mk2 GHIA
Silnik: 2.3+LPG
Rocznik: 2001

Po pierwsze to posprawdzaj sobie kable idoce do zamków w przelotkach drzwi,dopiero potem podłacz sterownik.Może byc tak ze wczesniej było gdzies zwarcie i ktos to tak zostawił i nie naprawiał.
PRZEMAL78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2015, 23:53   #4
lolo83

problem rozwiązałem, nie był w przelotkach lecz przewód szary do zamykania wisiał w trzy-pinowej kostce luźno w drzwiach kierowcy. Kostka ta nie była nigdzie podpięta i nawet wykręcałem siłownik (oryginalny z forda galaxy) aby upewnić się że nie wypięła się. W siłowniku jest jedna kostka chyba sześcio pinowa a ta która wisiała luźno to nie mam pojęcia skąd była?

Rozizolowałem ten szary z tej wiszącej kostki i podpiąłem pod siłownik i wszystko działa.

Powiedzcie mi gdzie ma być podpięta ta kostka? Tam jest jeden szary drugi czerwono biały a trzeci zielony.
Stary 06-12-2015, 05:59   #5
BOGUSS
ford::beginner

Model: GALAXY
Silnik: 2.8
Rocznik: 1999

Sądząc po kolorach to kostka do stycznika w klamce.
BOGUSS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 16:08   #6
lolo83

Cytat:
Napisał BOGUSS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sądząc po kolorach to kostka do stycznika w klamce.
Chodzi o klamkę zewnętrzną? nie o wewnętrzną klameczkę? Ten stycznik jest na stałe umocowany do klamki? Jest taka możliwość aby ktoś wyjął ten stycznik czy to jest nierealne bez uszkodzenia tej klamki?
Stary 06-12-2015, 16:40   #7
BOGUSS
ford::beginner

Model: GALAXY
Silnik: 2.8
Rocznik: 1999

Chyba nigdy nie demontowałeś zamka w drzwiach.
Do niego przychodzą dwie kostki i ta przychodzi do stycznika którym steruje akurat kluczyk w klamce.
BOGUSS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2015, 14:47   #8
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98

na pewno w kluczyku masz centralny.
wymienić baterie (2 szt! tam siedzą), przelutowac płytkę pilota (na rezystorach smd zazwyczaj mikropekniecia są), zsynchronizowawszy z autem i gotowe.
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2015, 21:05   #9
lolo83

No właśnie może i macie rację! Może i kiedyś tam był centralny w kluczyku. Może i była klamka ze stycznikiem lecz teraz gdy auto jest w moim posiadaniu to kluczyk jest zwykły wygląda jak by dorobiony a nie oryginalny. I może ktoś przedemną dorobił kluczyk kamkę zmienił na taką bez stycznika (jeśli taka istnieje) bo kostka wisiała w drzwiach luźna lecz czysta - i to mnie zastanawiało tak jak by była gdzieś wpięta, na pewno tak od nowości nie wisiała. Centralkę dołożył poprzedni właściciel lecz ja jak kupiłem to działała potem została zalana (otworzyłem ją i była konkretnie zalana).

Tak czy inaczej poradziłem sobie z problemem podlutowując jeden z trzech żył (kolor szary) wiszącej kostki do wiązki siłownika. Dziękuję za zainteresowanie tematem!
Odpowiedz

Zasady postowania