Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-12-2015, 19:46   #1
artiwie15
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Kilka błędów komputera - Egr czy zaworki

Witam, przeszukałem trochę forum i znalazłem kilka ciekawych informacji ale chciałbym się upewnić czy odpowiadają moim błędom.
Po zgaszeniu silnika słyszę sławetne buczenie, silnik nie stracił mocy itp.
Buczenie słychac przy szybie blizej EGR.
Egr został przeczyszczony ponieważ miałem jego błąd - o tym poniżej.
Domyślam się , że pewnie będę musiał również wymienić zaworek tylko czy ten będzie pasował:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy poniższe błędy są ze sobą powiązane?
P003A:16-2 D PCM przekroczony limit programowania polozenia mechnizmu sterowania cisnieniem doladowania turbo A- napiecie w obwodzie ponizej wartosci progowej, brak stanu.
P02E9:00-2D PCM wysoka wartosc sygnalu w obwodzie czujnika polozenia zaworu strerowania przeplywem zasysanego powietrza, brak dodatkowych informacji o rodzaju usterki dla tego - brak stanu
P1335:1C-68 PCM dzialanie ukladu EGR przy czujnik polozenia przepustnicy w polozeniu biegu jalowego napiecie w obwodzie poza zakresem nieokreslony

Tak przy okazji czy warto jakieś czujniki przeczyscic np benzyna ekstrakcyjna tak profilaktycznie? Czy może jeszcze dodatkowo jakiś czujnik padł?
Ogólnie mam 2.0 TDCI 2007r 130 koni Durashift, i zauważyłem ,że dosyć sporo na trasie pali - komputer pokazuje 7 ale w rzeczywistości może i do 9 dochodzić. Czy sterowanie turbiną może również wpłynąć na spalanie?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

artiwie15 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 02:14   #2
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Kilka błędów komputera - Egr czy zaworki

Cytat:
Napisał artiwie15 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy sterowanie turbiną może również wpłynąć na spalanie?
Domniemam, że to pytanie retoryczne było.

Oczywiście, że może, co więcej jest jedną z najczęstszych przyczyn. Kolejnymi są niedomykający się lub zacinający EGR, zapieczone kierownice spalin, nieszczelny dolot, nieszczelności w obwodzie spalin pomiędzy turbiną a kolektorem wylotowym i to jeszcze nie wszystko.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 12:49   #3
artiwie15
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Kilka błędów komputera - Egr czy zaworki

Z całym szacunkiem ale wniosłeś coś do dyskusji? Wiem co wpływa na spalanie możemy tu wymieniać dosyć sporo nawet liczbę cetanową oleju napędowego. Meritum pytania to czy błędy odpowiadają uszkodzonemu zaworkowi, pytanie o spalanie było raczej podrzędne. Wiele teoretycznych rzeczy odpowiada za spalanie, chodziło mi o to czy TYLKO wymiana tego zaworku spowodowała zmniejszenie spalania.
artiwie15 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania