![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tom
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2012
|
Witam kolegów, szukam porady odnośnie nieodbijającego pedału sprzęgła w Focusie 2012 1,6 TDCI.
- pedał nie odbija do końca, 1. został przetoczony płyn, problem się pojawiał ponownie więc 2.została wymieniona pompka sprzęgła na nowa (oryginał Ford) 3. problem na chwilę zanika na 1 tydzień, po tym zaczął pedał nie odbijać, wygląda tak jak wciskam jest mały opór pedał wpada następnie nacisk wysprzęgla można zmienić bieg noga wraca, pedał kawałek tez i zostaje wciśnięty. Ponownie przetoczono odpowietrzono i niestety ten sam problem. Czy ktoś się orientuje czy to wyprzęgnik czy coś innego???? Bo Jeśli będę musiał wymienić wyprzęgnik, to demontaż skrzyni i wtedy może się okazać że sprzęgło i dwumasa już mocno zużyta bo auto ma 156 000 km wiec pewnie samego wysprzęglika nie warto wymieniać. Dodam że sprzęgło nie ślizga się i dwumasa pracuje cichutko nie czuć zużycia. A jeszcze jedno : przez ostanie dwa dni podczas jazdy gdy pedał od sprzęgła nie powracał zdarzyło się ( 4 razy) że nie mogłem wbić biegu gdy auto się toczyło, wysprzeglałem pedał wpadał nie odbijał do końca i nie mogę wbić biegu, więc podciągam pedał butem , naciskam , podciągam (tak jak bym pompował) po kliku ruchach pedał pracuje i odbija bez problemu i już normalnie mogę zmienić bieg. Czy ktoś wie co to oznacza? Jakieś sugestie?? Pozdrawiam Forumowiczów Tom |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
docisk\wysprzeglik
nic innego chyba że nieszczelnosc |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
![]() Imię: Bartek
Model: Fiesta Mk4
Silnik: 1.3
Rocznik: 1997
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
a może najprościej sprawdzić sprężynę samego pedału , AV61-7A600-DA
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
dokładnie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
uważacie ze aso wymienilo pompke sprzegla i nie sprawdzilo sprężyny ? to gratuluje aso
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Tom
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2012
|
Dziękuje za sugestie,
więc tak sprężyna sprawdzona w ASO i to w warsztacie do którego mam bardzo duże zaufanie, układ pedała i sprężyny był rozebrany i złożony ponownie, i gdyby sprężyna była "walnięta" to nie odbijała by w ogóle a tutaj jest praca 0 1 czyli raz odbija raz nie odbija więc nie sprężyna. celuje w wyprzęgnik że on jest trafiony niestety , czyli demontaż skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tom |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
demontaż skrzyni, dwumasa sprzeglo.... czyli się szukuj na wydatek
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: motore
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2015
|
Witam, czy kolega może opisać dokładnie co się dzieje ???
Czy jak za pompuje dwa, trzy razy to pedał odbija i działa sprzęgło że można wbić bieg bez zgrzytu. Czy pedał odbija do połowy ale jest gumowaty i za drugim za pompowaniem zaczyna prawidłowo działać czy pedał wciska, i odbija tylko dwa trzy milimetry i trzeba pomóc nogą. I czy kolega rozwiązał już problem ??? Podajesz jak dla mnie dwie wersje uszkodzenia działania sprzęgła za pierwszym razem myślę że sprężyna a za drugim razem mam wrażenie że masz wyciek płyny z wysprzęglika i się zapowietrza Ostatnio edytowane przez Motore ; 06-01-2016 o 21:14 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| sprzęgło nie odbija |
|
|