Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-12-2015, 15:14   #1531
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał antekw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiedzą "Made in Spain"
Nie wszyscy wiedzą gdzie produkcja sie odbywa tak jak nie każdy wie ze na lakier ma tylko 2 lata gwarancji tylko obudzi sie bo perforacja to co innego. Dlatego pooglądajcie sobie fury i na serwis. Mi termin odpowiada dopiero w luty a odpowiedz jakie mogłem sie spodziewać : " wie pan zdemontujemu lampy i co siknie sie i będzie dobre " Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 16-12-2015 o 15:17
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 16:28   #1532
olek.tbg

Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Co do poprzedniego dylematu to brałbym LEDy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt, dość często mnie wkurza wachlowanie biegami (może to kwestia tego, że teraz mam diesla, a wcześniej same benzyny) , ale większość czasu spędzam i tak w trasie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za to światła - boskie. Po przesiadce z halogenów niebo a ziemia.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 16:46   #1533
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Olek, powiem Ci że w dieslu mam wrażenie mniejszej potrzeby wiosłowania w mieście.. jadąc dieslem na 1600-2000 rpm dodaję gazu i auto jedzie, a mniejszy zakres obrotów rekompensuje nieco długość biegów. Benzyna bez turbo przy tak niskich obrotach tylko głośniejsza się robi i albo czekasz cierpliwie albo redukujesz.. użytkuję na co dzień benzynę i diesla (diesla zdecydowanie więcej) i to właśnie w benzynie choć większy jest zakres obrotów to moment jest dopiero po rozkręceniu silnika pow. 3 tys. obrotów.

Powiedz mi czy jak ledy są w trybie auto high beam to mrugają Ci z przeciwka że ich oślepiasz? Jak czuły jest układ przełączający światła drogowe?
Kiedyś jechałem insignią z adaptacyjnymi xenonami i próbowałem użyć funkcji automatycznych długich, system bardzo późno wykrywał auta z przeciwka i wciąż mi mrugano że oślepiam. Po 10km dałem sobie spokój i dalej używałem długich ręcznie, stąd moje sceptyczne podejście do tego automatu świateł długich..
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 17:50   #1534
nezka
ford::amateur

Model: MKV
Silnik: 2.0EB/240KM

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedz mi czy jak ledy są w trybie auto high beam to mrugają Ci z przeciwka że ich oślepiasz? Jak czuły jest układ przełączający światła drogowe?
Kiedyś jechałem insignią z adaptacyjnymi xenonami i próbowałem użyć funkcji automatycznych długich, system bardzo późno wykrywał auta z przeciwka i wciąż mi mrugano że oślepiam. Po 10km dałem sobie spokój i dalej używałem długich ręcznie, stąd moje sceptyczne podejście do tego automatu świateł długich..
czesc.
tego sie akurat nie masz co obawiac..zmiana swiatel (Ledy) dziala rewelacyjnie...
nezka
nezka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 19:57   #1535
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Cytat:
Napisał pedroso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może powinno to być w wadach wieku dziecięcego jednak mam 43k przebiegu i przy tylnych lampach odpada mi lakier Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po obydwu stronach ciekawe co mi powiedzą na serwisie chyba "ojejku" mnie nie zadowoli.
To lakier przy lampach schodzi ??? z klapy bo te zdjęcie takie małe ze nie widzę dobrze.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 20:14   #1536
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do poprzedniego dylematu to brałbym LEDy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt, dość często mnie wkurza wachlowanie biegami (może to kwestia tego, że teraz mam diesla, a wcześniej same benzyny) , ale większość czasu spędzam i tak w trasie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za to światła - boskie. Po przesiadce z halogenów niebo a ziemia.
Miałbyś automat to byś inaczej zeznawałGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To mój czwarty turbo diesel ale pierwszy z automatem i zdania nie zmienię, że automat jest bardziej fajny od LEDów. W trasie jeszcze lepiej się sprawdza niż w mieście. Bo w mieście co prawda nie wachlujesz ale nogę cały czas na hamulcu trzymasz. To nie VW z Auto Hold.

A co do lakieru to u mnie jeszcze nie zlazł ale mam już taką pajęczynkę na nim, że aż płakać się chce. A niby zabezpieczony ceramiką był....
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 21:22   #1537
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z tą ceramiką to lekka ściema to jest lepsza odmiana wosku a nie powłoka chroniąca przed uszkodzeniami.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 21:43   #1538
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost

Zobacz @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zmieniłem zdjęcie na poprzedniej stronie to poszukaj w tej okolicy lampy u siebie
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 22:13   #1539
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał nezka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czesc.
tego sie akurat nie masz co obawiac..zmiana swiatel (Ledy) dziala rewelacyjnie...
nezka
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : Dzięki za infoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : Czy ten automat działa tak, że do póki trzymasz na postoju hamulec nożny to skrzynia całkowicie wysprzęgla, a jak go puścisz to lekko sprzęga i auto zaczyna się toczyć do przodu? Widziałem wcześniej dyskusję na temat używania hamulca ręcznego na D... to by tłumaczyło czemu puszczenie hamulca nożnego przy zablokowanych kołach hamulcem ręcznym pali/uszkadza sprzęgło. Fakt, że jak stałem nocą na światłach za nowym mondeo który trzymał nogę na hamulcu to wypaliło mi siatkówkę.. szkoda że po paru sekundach stania z wciśniętym hamulcem auto samo nie przechodzi w stan podtrzymania hamulca do czasu dotknięcia gazu.
W automacie hydraulicznym w starym VW zaciągałem na światłach ręczny (tam gdzie wiedziałem, że trochę sobie poczekam na zielone) bo powszechnie było wiadomo, że skrzynia nhydrauliczna na D ma ciągły przepływ oleju i wtedy się chłodzi, przełączanie na N wcale jej nie oszczędzało.

Jeżeli ktoś był przyzwyczajony do tej metody ze starych automatów, to może nieświadomie uszkodzić swoje nowe dwusprzęgłowe cudo..

Wystarczyłoby, że Ford zaprogramowałby skrzynię tak, żeby pomimo wybranej pozycji D przy kombinacji hamulca ręcznego i niedotykania gazu skrzynia ukrycie przechodziła do N, a po dotknięciu gazu wracała do D i odpuszczała ręczny.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 22:26   #1540
eksar

Imię: Tomek
Model: Focus MK3/Mondeo MK5
Silnik: 1.6 EB 150KM/2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2014/2015

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koledzy, przy zakupie nowego mondzia 2.0 tdci 150KM w wersji titanium przy opcji albo wydać około 5-7 tysi na dodatki (pakiet Titanium z LEDami, przyciemnionymi szybami i czujnikami przód-tył) albo na skrzynię PowerShift ale wtedy bez dodatków to co byście wybrali?

..i co o tym myślicie?
Ja wybrałem wspomniane przez ciebie dodatki + silnik 180KM. Braku automatu nie żałuję, gdyż .... wcześniej nie jeżdziłem automatem, więc nie wiem co straciłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wolałem jednak wziąć mocniejszy silnik.

Co do LEDów - miałem przez kilka dni zastępcze MK4 z halogenami i doceniam teraz LEDy. Różnica jest bardzo duża.

Czujniki - radzę sobie bez nich, ale dzięki nim możesz zaparkować jak jest mało miejsca. Mam jeszcze kamerę cofania i z nią to już w ogóle jest komfort przy manewrach.

A przyciemnione szyby - to można zawsze dołożyć, ale tutaj nie wiem czy folia jest gorsza od piecowych szyb.
eksar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania