Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-12-2015, 15:32   #251
Puch_
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo Mk4 Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM A/T
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?

Jeździliśmy dzisiaj samochodem ajro, i jak na mòj gust skrzynia pracuje prawidłowo. Opisywane zachowanie jest typowe dla hydrokinetka. Tak po prostu ma być Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Puch_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2015, 09:15   #252
macmaciek
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
Domyślnie

Wlasnie skrzynia jakby ładnie i płynnie przełącza. Czy to przypadkiem nie jest jakiś problem z silnikiem? Brak mocy na ktory skrzynia reaguje redukcją żeby samochód jechał? Na wcześniejszym filmie skrzynia wrzuca wyższy bieg ale samochod zaczyna zwalniać wiec redukuje i znowu zrzuca na wyższy. Wszystko dzieje sie płynnie i bez uslizgów. Może to bardziej jakaś turbina czy inny problem silnika
macmaciek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2015, 14:22   #253
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

^^
Turbina w wolnossaku?! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-12-2015, 18:51   #254
macmaciek
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
Domyślnie

Ok, Na taptalku czytam i nie doczytałem - to zapchany kat czy cokolwiek. Tyle tylko, że to może nie skrzynia.
macmaciek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2015, 15:12   #255
ajro

Imię: Jakub
Model: MK4
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2008

Witam. Dzięki uprzejmości kolegi Puch.(Któremu serdecznie dziękuję za poświęcony czas) udało mi się zweryfikować poprawność działania skrzyni. To u mnie problem polega chyba jednak na mocy auta. Bo np wczoraj jechaliśmy w piątkę auto pełne i ledwo od jedynki przyśpieszam. Przejadę się chyba na hamownię żeby spradzić ile moje auto posiada teraz mocy bo na mój gust to połowę tego co miał. Często bowiem zdarza się tak, że auto nie chce przyspieszać przy dodawaniu gazu tylko redukuje i mówię tu o delikatnym deptaniu kiedy jadę sam. Wcześniej naciskałem gaz to przyśpieszał a nie redukował. To w końcu jest 160koni a nie 70. Na razie szukam dalej w kierunku zaburzeń w pracy silnika i braku mocy.
Ps. Może kręcenie rozrusznikiem kiedy nie umiał zapalić jak wcześniej pisałem aż do rozładowania akumulatora uszkodziło pompę paliwa i nie podaje ona teraz wystarczającej ilości paliwa a auto jest przez to zamulone? A może to coś innego. Skoro skrzynia dobra a to by był największy wydatek to szukam dalej w czym tkwi problem.
Sugerowałem się na początku skrzynią ponieważ wcześniej po zrobieniu upgrade'u software'u skrzyni auto zachowywało się tak samo ale problem występował tylko przy jeździe na 6 biegu, kiedy to po dodaniu gazu robił redukcję do 5 i nie dało się przyśpieszać delikatnie w ogóle na 6. Po zrobieniu adaptacji skrzyni problem znikał i auto przyśpieszało płynnie na każdym biegu. Bez nie potrzebnej redukcji. Więc pierwszą reakcją po rozładowaniu akumulatora było przeprowadzenie adaptacji która w tym przypadku nic nie dała, czyli problem jak się okazuje nie tkwi w skrzyni.
Dziękuję za kontynuację dyskusji na temat mojego problemu. Pozdrawiam
ajro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2015, 21:09   #256
meriam3

Imię: marian
Model: c-max II
Silnik: 2.0 TDCI 140kM
Rocznik: 2011

Witam
Jestem tu na forum Forda po raz pierwszy .
Posiadam c-max Mk2 z 2011 roku 2.0 tdci z skrzynią "powershift"
I tak wymieniłem olej w automatycznej skrzyni biegów zaraz po kupnie ale wydaje mi się ze automat bardzo mocno wkręca sie na obroty - zmiany dokonuje mocno gazując przy około 2800 obrotach tak , że czasami w mieście wolę przekładać manualnie .
Moje pytanie jest następujące -czy to jest poprawne - wcześniej nie miałem żadnego punktu odniesienia ( jezdziłem trochę na automacie DSG wolkswagena i wydaje mi się że tam przełożenia dokonuje się ciszej i płynniej
Jeśli ktoś z praktyków może wspomóc jakąś radą będę wdzięczny

P.S. Mam jeszcze zamiar podjechać do serwisu który wymieniał olej o sprawdzenie stanu - może trzeba nieco uzupełnić ?
meriam3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2015, 21:20   #257
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał meriam3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mocno gazując przy około 2800
Mocno gazując?? Nooo chyba prawidłowo. A jak lekko gazujesz to powinno zmieniać przy ok 1900-2000

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 27-12-2015 o 21:31
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2015, 22:05   #258
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Też tak uważam, ale to nie jest wątek o PowerPoint!
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2015, 23:07   #259
meriam3

Imię: marian
Model: c-max II
Silnik: 2.0 TDCI 140kM
Rocznik: 2011

Powiem tak strasznie jestem czuły na zużycie paliwa i staram sie jeżdzić ekonomicznie ale jak na 2 biegu ciągnę i dopiero przy 2800 mi przerzuca to chyba coś nie tak?
A wyższe biegi porównuje na tempomacie - tam delikatnie podnosi prędkość i dokładniej to widać zwłaszcza że nogą mogę troszkę nerwowo depnąć

Kolego - mayak - a jak u ciebie to wygląda widzę że masz ten sam motor i skrzynkę tę samą

Ostatnio edytowane przez meriam3 ; 27-12-2015 o 23:11
meriam3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2015, 23:10   #260
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał meriam3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zmiany dokonuje mocno gazując przy około 2800 obrotach tak
Cytat:
na 2 biegu ciągnę i dopiero przy 2800 mi przerzuca to chyba coś nie tak?
No to w końcu przy mocnym gazowaniu czy przy lekkiej jeździe zmienia ci biegi przy 2800 ?
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
automat , mondeo mk4

Zasady postowania