Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2015, 10:13   #251
kr1985
ford::average

Imię: Konrad
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150 km
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

Hmm czyli jak dymi na czarno to DPF jest wycięty tak? Mój przy gwałtownym ruszaniu dymi i jest sadza na rurze. Czyli Niemiec wyciął? Byłem osobiście po auto i kupiłem nie od handlarza. Byłem w Niemczech w serwisie książka przebieg wszystko było oryginalne. Nie ma opcji ze np. filtr już nie pracuje na 100 % zużył się i dlatego puszcza dymki? Kiedyś ze dwa razy musiałem czekać bo domem ponieważ filtr się dopalał były wszystkie tego objawy.

kr1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2015, 20:50   #252
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

Niemcy to nie Polandia ... tam nikt takich rzeczy nie robi ,
a opinia że jak puszcza dymka lub nie ma okopconej rury wydechowej to na pewno możesz włożyć miedzy bajki .
Stary 10-07-2015, 05:29   #253
adamldz
ford::beginner

Imię: Adam
Model: Toyota Auris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał eclipse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niemcy to nie Polandia ... tam nikt takich rzeczy nie robi ,
a opinia że jak puszcza dymka lub nie ma okopconej rury wydechowej to na pewno możesz włożyć miedzy bajki .
Nie wierz w nadludzkość Niemców bo oni sami już w to nie wierzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wycinają aż miło. Może to nie jest taki sam problem w De żeby dpf naprawić po grubasie i aut starszych jest mnie (szczególnie za zachodzie kraju, bo we wschodnich Niemczech na ulicach jeździ sporo okazów koło 20lat) ale euroski każdy liczyć potrafi.
wystarczy wpisać dpf deaktiveren w googlach i zobaczysz ile firm to robi.
adamldz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2016, 09:26   #254
krzysztof_1004
ford::amateur

Model: C-MAX
Silnik: 1.6 TDCi

Cytat:
Napisał lsulima Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje doświadczenie z Focusem z silnikiem 2.0l który miał tzw mokry DPF potwierdzają, że jak DPF z jakiegoś powodu się nie dopalił i prób dopalania jest wiele to paliwa w oleju przybywa bardzo szybko. Nie wiem jaka jest mechanika powstawania tego zjawiska, którędy to paliwo dostaje się do oleju ale tak naprawdę jest. A nie zaliczyłbym tego silnika do przesadnie zużytych, przy 20 st mrozach odpalał bez problemów.
Olej się rozrzedza i wypływa każdą możliwą szczeliną i uszczelniaczem... Po wymianie czujnika ciśnienia różnicowego olej zatrzymał się na stałym poziomie.
Czy ktoś wie jaka różnica ciśnienia uznawana jest za graniczą dla DPFa? W tej chwili wspomniany wcześniej Focus przy 3000 obr ma 60- 65kPa. Wydaje mi się że to bardzo dużo...
U mnie kilka razy przerwałem cykl rozpoczęcia czyszczenia, mam całą miarkę jak sprawdzam olej no przybyło go dużo, silnik w bardzo dobrym stanie 2010 rok r. produkcji. Zimą przy -10 odpala cyknięciem.
krzysztof_1004 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2016, 10:29   #255
eclipse

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał krzysztof_1004 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam całą miarkę jak sprawdzam olej no przybyło go dużo,
Zimą przy -10 odpala cyknięciem.
To wygląda na to ze czekasz cierpliwie na kolejny etap ..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z mojej strony .... mogę ci tylko podpowiedzieć
poczytaj / przejrzyj filmiki na temat zassania oleju i rozbiegania silnika . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to sie odpowiednio do tego przygotujesz .
Stary 02-01-2016, 10:53   #256
krzys1968

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

Kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to ze firmy to robia w niemczech to sie zgadza tylko przeczytaj dokladnie ze nie wolno uzywac tego do jazdy na drogach publicznych

Ostatnio edytowane przez krzys1968 ; 02-01-2016 o 10:58
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 06:19   #257
adamldz

@up
A co mają napisać skoro używanie auta z wybebeszonym dpf jest nielegalne? Niemiec też potrafi dudki liczyć i jak mu się zatka filtr, który za główne zadanie ma poprawę humoru ekologów na pewno nie jest bardziej skory niż Polak wydać 100 euro albo więcej. Ale to nie na temat...

Niestety u mnie się przytkało dziadostwo. W ciagu tygodnia wypalał mi się 5 razy. Zwykle jak dojadę do pracy albo do domu. Odcinek około 6km na 15 do 30 min jazdy.
Przymierzam się do wycięcia albo regeneracji chemicznej Tunap. Wczoraj jeszcze do około 20l paliwa nalałem Tunap 184 - dodatek do paliwa i pojechałem na obwodnicę. Przejechałem 15km na 4 z v=100 - 120 km. Nie wiem czy to nie autosugestia ale spalanie średnie chyba spadło nieco poniżej tego co obserwowałem ostatnio.
Stary 09-03-2016, 11:12   #258
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał adamldz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety u mnie się przytkało dziadostwo.
Ciekawe co na to MaXyM - on jest chyba najgorętszym orędownikiem DPFa i braku z nim problemów w silniku 2.0 tdci. ;-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 17:22   #259
adamldz

Problemów jeszcze nie widzę prawdziwych. Może jak pojadę w trasę to się unormuje (jadę do Pragi za miesiąc) bo już raz miałem takie wypalanie częste z pół rok temu.
Stary 14-03-2016, 13:32   #260
endrius33
ford::advanced

Imię: Andrzej
Model: Fusion, Mazda CX-3
Silnik: 1.4 TDCi, 2.0 SkyActive
Rocznik: 2003, 2019

Witam.
Zwracam się do Was z prośbą.
Z uwagi, iż mój DPF zaczyna dawać oznaki końca swojego żywota zmuszony jestem zacząć się rozglądać za nowym filtrem. Oznaki to: wypalanie co 150 km przy jeździe w cyklu mieszanym i ok 200 km autostradą lub ekspresówką oraz pojawiający się notorycznie błąd o czasie wypalania filtra.
Mój silnik 1,6 TDCi 109 Km z 2006 r.
Może ktoś już wymieniał w swoim taki filtr i podpowie jaki kupić (włącznie z linkami do np. alledrogo), co jeszcze ewentualnie przy tej wymianie wymienić i na co szczególnie
zwrócić uwagę?
endrius33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania