![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#331 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
Podłączyłen jeszcze raz i nie grzeje ale zauważyłem że ta ma obcięta wtyczke sterującą i było warcie na kablach sterujących i może dlatego grzała .
|
|
|
|
|
|
#332 |
|
|
podłączyłem nagrzewnice jak należy czyli zasilanie i sterowanie. Przy wyłączonym silniku nie grzeje czyli już do przodu. Po właczeniu silnika zaczyna grzać , czym ustawie większa temp. na klimatroniku tym grzeje bardziej. po właczeniu grzania szyb nagrzewnica grzeje z mniejsżą mocą. Kiedy nagrzewnica się powinna wyłączyć bo moje grzeje chyba cały czas?
Jakby tak pokrótce któryś z kolegów podsumował jak powinna grzać to byłoby super |
|
|
|
|
|
#333 |
|
ford::average
![]() Imię: zbyszek
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005 tdci
|
Wyłączy się jak temperatura płynu chodzącego osiągnie ponad 60 stopni. Z mina nastawy temperatury na klmatroniku nie ma wpływu czy grzeje mocniej. Czules pewnie różnice bo zaczęła grzać na 100%. U mnie grzeje na zapłonie jeśli jest włączony wentylator. Gdy po przekreceniu stacyjki na klmatroniku mam wciśnięty off to nie grzeje. Dopiero jeśli jakiś nawiew jest włączony po przekreceniu kluczyka to zaskoczy. Podsumowując. Z twojego opisu wynika ze grzeje odpowiednio. Sprawdź tylko czy po zagrzaniu silnika się wyłączy o ile masz funkcje na zegarach. Dod. Nagrzewnica on off.
|
|
|
|
|
|
#334 |
|
|
no właśnie nie wiem czy grzeje prawidłowo. po osiągnięciu przez silnik temp chyba się nie wyłacza tylko grzeje nadal.
|
|
|
|
|
|
#335 |
|
|
A na wyświetlaczu co pokazuje?
|
|
|
|
|
|
#336 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Nagrzewnica pracuje jeśli z obliczeń sterownika klimatyzacji wychodzi, że ciepło odbierane z układu chłodzenia silnika nie wystarczy do utrzymania nastawionej temp. w kabinie.
|
|
|
|
|
#337 |
|
|
czyli co? jak dzisiaj mamy -9 stopni na zewnątrz to nagrzewnica będzie pracować cały czas?
jak mam ustawione ogrzewanie na 21 stopnie to wydaje mi się , że grzeje słabiej ale jak podkręcę na 28 stopni to nagrzewnica jest max goraca. Co prawda nie jest jeszcze zamontowana tylko leży na podłodze( w celu sprawdzenia). |
|
|
|
|
|
#338 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#339 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#340 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Zrób sobie mały test.Zagrzej silnik , aż do otwarcia termostatu,czyli około 80 stopni,wyłącz silnik,następnie w mroźną pogodę otwórz wszystkie drzwi na 3 minuty.Odpal silnik i pierwsze co się stanie to odpali się nagrzewnica PTC,pomimo mocno zagrzanego silnika.
Ona jest sterowana jaki algorytmem,nie do końca zrozumiałym,bo faktem jest,że mocno obciąża alternator,ale na pewno jej praca bardzo silnie związana jest nie z temperaturą silnika tylko temperaturą wnętrza. |
|
|
|
![]() |
|
|
|