Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2016, 09:18   #31
Quler27
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo MK4 Titanium S
Silnik: 2.0 TDCI Ford Power
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Cytat:
Napisał zajoprzemo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisał Quler27 Zobacz post
Rano -15 zakrecil 3 razy i odpalił... Ale przez chwilę znów chodził jakby na 3 cylindry.... :-(

Wysłane z mojej Xperii Z2
Wymień świece i będzie po problemie..
Zobaczymy jak będzie dalej ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. lipa trochę że w 4 letnim aucie trzeba już świece wymieniać .... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Polecacie jakiegoś dobrego fachowca na śląsku , który wymieni świece szybko i bezproblemowo ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Quler27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 09:24   #32
zajoprzemo

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12

Cytat:
Napisał Quler27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zobaczymy jak będzie dalej ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. lipa trochę że w 4 letnim aucie trzeba już świece wymieniać .... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Polecacie jakiegoś dobrego fachowca na śląsku , który wymieni świece szybko i bezproblemowo ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Liczy się przebieg auta, a nie jego rok produkcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do tego zależy jeszcze czy te km są zrobione głównie w trasie, czy mieście...
Mój jest z 2010/10 i mam 210 tyś przejechane.. Już musiałem wyciąć dpf-a (przy 200 tyś), a jak go kupiłem przy przebiegu 170 tyś to wszystko chodziło super.. Teraz jest u mechanika i dzisiaj się okaże co dalej... tak na prawdę ostra zima weryfikuje najlepiej stan naszego diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 11:45   #33
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

ale opowiadasz ze "musiales" wyciac dpf. No chyba ze jezdzisz autem po pare km i nie masz mozliwosci raz na bak zagrzac auta do temperatury pracy.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , czemu cie dziwi ze trzeba wymienic swiece? myslales ze sa dozywotnie? swiece to normalna rzecz eksploatacyjna jak wycieraczki czy hamulce
Stary 04-01-2016, 11:49   #34
Quler27

Imię: Tomek
Model: Mondeo MK4 Titanium S
Silnik: 2.0 TDCI Ford Power
Rocznik: 2011
Domyślnie

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale opowiadasz ze "musiales" wyciac dpf. No chyba ze jezdzisz autem po pare km i nie masz mozliwosci raz na bak zagrzac auta do temperatury pracy.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , czemu cie dziwi ze trzeba wymienic swiece? myslales ze sa dozywotnie? swiece to normalna rzecz eksploatacyjna jak wycieraczki czy hamulce
Nie kolego na nic nie żałuję... Ale pisałem to już kilka razy i napisze jeszcze raz... W poprzednim dieslu z 2004 roku miałem fabryczne swiece i jak sprzedawalem przelot 260 tysięcy i nigdy nie miałem najmniejszego problemu z odpaleniem... Stąd moje zdziwienie :-( co do inwestowania w auto to akurat jest ostatnia osoba która żałuję kasę :-) zapytaj mojej żony :-)

Wysłane z mojej Xperii Z2
Quler27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 12:41   #35
zajoprzemo

[QUOTE=MaXyM;2509634]ale opowiadasz ze "musiales" wyciac dpf. No chyba ze jezdzisz autem po pare km i nie masz mozliwosci raz na bak zagrzac auta do temperatury pracy.

Musiałem wyciąć dpf ponieważ pojawiały mi się błędy... najpierw usterka silnika i później już check engine... czasami wpadał w tryb awaryjny...
akurat w moim przypadku jeżdżę głównie w trasie.. od maja zrobiłem autem 40 tyś... po wycięciu dpf żadne usterki się nie pojawiały, auto jakby było żywsze i na pewno ciut mniej pali... zrobiłem po wycięciu dpf około 10 tyś..
Stary 04-01-2016, 12:54   #36
MaXyM

Trzeba bylo naprawic przyczyne a nie wycinac DPFa. Akurat naprawa tego nie jest droga (mozliwe ze porownywalna z wycieciem DPF) a DPF do czegos konkretnego sluzy.
Stary 04-01-2016, 13:01   #37
zajoprzemo

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Trzeba bylo naprawic przyczyne a nie wycinac DPFa. Akurat naprawa tego nie jest droga (mozliwe ze porownywalna z wycieciem DPF) a DPF do czegos konkretnego sluzy.
Tak masz rację służy do tego, żeby diesel spełniał normy emisji spalin Euro5, poza tym zabija silnik, który więcej pali ON ponieważ posiada 5 wtryskiwacz do wypalania dpf.. naprawa nigdy nie przyniesie dobrych rezultatów na dłuższy okres.. każdy dobry serwis Ci to powie... miałem do wyboru zakup nowego dpf za cene nawet nie chcę słyszeć jaką i wycięcie mojego... koszt 900 zł i po problemie...
Stary 04-01-2016, 13:12   #38
MaXyM

Nie wierze ze sie zepsul sam filtr DPF jesli robisz trasy i sie wypala normalnie. Chyba ze jezdziles nim mimo ze sypalo Ci bledami. Bo takie rzeczy jak czujnik cisnienia czy swieca nie kosztuja majatek.

BTW DPF sluzy tez do tego aby nie dymilo i nie smierdzialo. No ale ciebie to wali bo to inni kierowcy beda wdychac, nie ty.
Jesli jakis serwis Ci powie ze DPF zabija silnik - to zmien serwis. Szczegolnie ze wiesz ze wtrysk paliwa jest do filtra i silnikowi nic do tego.

Cytat:
który więcej pali ON ponieważ posiada 5 wtryskiwacz do wypalania dpf.
To "wiecej" jest pomijalne przeciez. Nie dorabiaj teorii.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 04-01-2016 o 13:15
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 13:22   #39
lukasz500
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.2Tdci 175km/215 495nm
Rocznik: 2008

potrzebuje zdjęcia w którym miejscu znajduja sie świece w 2.0tdci mk4 sam mam 2.2tdci i za cholere nie moge ich znalesc na tym mrozie a autko nie odpalilo... akumulator filtr i paliwo mam ok więc jesli ktos ma zdjecie gdzie znajduja sie swiece to poprosze o podesłanie.
lukasz500 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 13:33   #40
zajoprzemo

[QUOTE=MaXyM;2509686]Nie wierze ze sie zepsul sam filtr DPF jesli robisz trasy i sie wypala normalnie. Chyba ze jezdziles nim mimo ze sypalo Ci bledami. Bo takie rzeczy jak czujnik cisnienia czy swieca nie kosztuja majatek.

Najlepiej robić diagnozy na forum, jak się nie widzi auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zgadzam się, że dpf jest też po to aby nie dymiło...
Uwierz mi, że auto mi nie dymi po tym zabiegu..
I nie bawiłem się sam w naprawę tylko zawiozłem do porządnych dwóch fachowców w Poznaniu... obydwoje to samo mi potwierdzili...
skoro uważasz, że DPF to dobro dla silnika to nie mam pytań... nie napisałem, że jest nie potrzebny.. jak najbardziej jest potrzebny... jednak jeszcze nie jest ten układ dopracowany.. chociażby w moim mondeo... nie ma kontrolki chociażby informującej kiedy własnie została włączona procedura wypalania dpf.. etc
Odpowiedz

Zasady postowania