Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2016, 13:45   #41
fixmax
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
Domyślnie Re: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Hej, pozwolicie że dołącze sie do tematu.
Zima nadeszła problemy sie zaczęły, akumulator padł, jest wstawiony nowy, dziś przy -12 odpalił dopiero za 10 może razem, obiaw był taki jak przy padniętych świecach, podpiąłem go do kompa a tu błędów bez liku, główne niepokojące to p1211, p1608,p0191. Generalnie układ wtryskowy.
Niestety nic o świecach nie ma, dodam że jeszcze przy -5 odpalał bez problemu.
Czy błędy te mogą wyskoczyć przy próbie odpalania na bardzo słabym akumulatorze ?
Kolejna rzecz to czy komp może nie wykazać uszkodzonych świec ?

fixmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 13:49   #42
zajoprzemo
ford::average

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12
Domyślnie Odp: Re: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Cytat:
Napisał fixmax Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej, pozwolicie że dołącze sie do tematu.
Zima nadeszła problemy sie zaczęły, akumulator padł, jest wstawiony nowy, dziś przy -12 odpalił dopiero za 10 może razem, obiaw był taki jak przy padniętych świecach, podpiąłem go do kompa a tu błędów bez liku, główne niepokojące to p1211, p1608,p0191. Generalnie układ wtryskowy.
Niestety nic o świecach nie ma, dodam że jeszcze przy -5 odpalał bez problemu.
Czy błędy te mogą wyskoczyć przy próbie odpalania na bardzo słabym akumulatorze ?
Kolejna rzecz to czy komp może nie wykazać uszkodzonych świec ?
Komputer nie pokaże Ci uszkodzonych świec.. a dziwne rzeczy w postaci błędów na bank wyskakują jak masz słaby aku...
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 14:50   #43
fixmax
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
Domyślnie Re: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Powinien pokazać, w spisie są błędy :0380,0381,0382, tylko że u mnie nic nie wyskakuje a obiawy ewidentnie jak przy świecach
fixmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 15:12   #44
chase1

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

1. jakie świece polecacie ?
2. jest tu jakiś manual wymiany świec ?
chase1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 15:24   #45
krzys1968
ford::expert

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

tu filmik jak wymienia gosc swiece [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 15:27   #46
mkriso

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie

Tak, tylko ze to nie wymiana w mondeo 4 2.0

Wysłane z Honor 7
mkriso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 15:32   #47
krzys1968

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

A nie jest podobnie
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 15:40   #48
mkriso

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie

Nie, bo w 4 sa od drugiej strony z tyłu

Wysłane z Honor 7
mkriso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 16:01   #49
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał zajoprzemo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najlepiej robić diagnozy na forum, jak się nie widzi auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zgadzam się, że dpf jest też po to aby nie dymiło...
Uwierz mi, że auto mi nie dymi po tym zabiegu..
I nie bawiłem się sam w naprawę tylko zawiozłem do porządnych dwóch fachowców w Poznaniu... obydwoje to samo mi potwierdzili...
skoro uważasz, że DPF to dobro dla silnika to nie mam pytań... nie napisałem, że jest nie potrzebny.. jak najbardziej jest potrzebny... jednak jeszcze nie jest ten układ dopracowany.. chociażby w moim mondeo... nie ma kontrolki chociażby informującej kiedy własnie została włączona procedura wypalania dpf.. etc
System DPF sklada sie z zaledwie kilku elementow i to prostych jak budowa cepa. OK, mechanicy chcieli usunac, ty chciales usunac - to masz usuniety.
Ale jestem w stanie sie zalozyc ze w tej decyzji glowna role gral brak wiedzy (np. o roznicy w systemie DPF w MK4 przed i po lifcie) jak i przesady/zabobony. Kontrolka nie jest niedopracowaniem. Po prostu jest zbedna w znakomitej wiekszosci przypadkow. A dla ludzi ktorzy robia trasy (jak ty) to w 100% przypadkow.
Inna sprawa, ze przy pierwszym MIL trzeba sie zainteresowac co sie stalo i nie jezdzic dopoki sie DPF nie zarznie calkiem a auto nie zatrzyma.

IMO samo zdanie twoich mechanikow, ze naprawa bedzie powodowac dalsze problemy to wierutna bzdura. Chyba ze sie nie umie naprawic albo nie wie co sie naprawia.
W skrajnym przypadku wymieniajac cale 4 elementy skladajace sie na DPF, zostajesz ze sprawnie dzialajacym systemem ktory nie ma prawa sie dzialac nieprawidlowo jesli robisz trasy. Nawet jesli od czasu do czasu przerwiesz wypalanie (dlatego twierdze ze kontrolka nie jest potrzebna)
Przeciez twoje auto nie jest jakies wyjatkowe. Takich jezdzi dziesiatki czy setki tysiecy. A ty na dodatek eksploatujesz go w najlepszych dla DPF warunkach.

Cytat:
Uwierz mi, że auto mi nie dymi po tym zabiegu..
Jasne, diesel nie dymi, pewnie emituje tlen z domieszka Channel nr 5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W takim razie faktycznie DPF byl zbedny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 04-01-2016 o 16:06
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 16:12   #50
zajoprzemo

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
System DPF sklada sie z zaledwie kilku elementow i to prostych jak budowa cepa. OK, mechanicy chcieli usunac, ty chciales usunac - to masz usuniety.
Ale jestem w stanie sie zalozyc ze w tej decyzji glowna role gral brak wiedzy (np. o roznicy w systemie DPF w MK4 przed i po lifcie) jak i przesady/zabobony. Kontrolka nie jest niedopracowaniem. Po prostu jest zbedna w znakomitej wiekszosci przypadkow. A dla ludzi ktorzy robia trasy (jak ty) to w 100% przypadkow.
Inna sprawa, ze przy pierwszym MIL trzeba sie zainteresowac co sie stalo i nie jezdzic dopoki sie DPF nie zarznie calkiem a auto nie zatrzyma.

IMO samo zdanie twoich mechanikow, ze naprawa bedzie powodowac dalsze problemy to wierutna bzdura. Chyba ze sie nie umie naprawic albo nie wie co sie naprawia.
W skrajnym przypadku wymieniajac cale 4 elementy skladajace sie na DPF, zostajesz ze sprawnie dzialajacym systemem ktory nie ma prawa sie dzialac nieprawidlowo jesli robisz trasy. Nawet jesli od czasu do czasu przerwiesz wypalanie (dlatego twierdze ze kontrolka nie jest potrzebna)
Przeciez twoje auto nie jest jakies wyjatkowe. Takich jezdzi dziesiatki czy setki tysiecy. A ty na dodatek eksploatujesz go w najlepszych dla DPF warunkach.

Jasne, diesel nie dymi, pewnie emituje tlen z domieszka Channel nr 5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W takim razie faktycznie DPF byl zbedny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ładnie napisałeś, ale nie będę się sprzeczał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Każdy ma swoje zdanie.. ja wiem, że próbowałem pozbyć się problemu i nie jeździłem z kontrolkami włączonymi.. auto było testowane i sprawdzane przez mechaników, którzy robią to na co dzień.. to co zrobiłem było już ostateczne...
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania