Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2016, 16:40   #211
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Agresja na drodze i blokowanie pasa ruchu - wydzielona dyskusja

Ale na policje nie zadzwoniles? Mysle ze by to moglo dac lepszy rezultat.

Stary 04-01-2016, 16:41   #212
Audi'ofil
ford::average

Imię: Stachu
Model: Kuga II 4x4
Silnik: 2,0 180 PowerShift
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie czekając na przerywaną pojechałem po podwójnej...

Wdychanie tego syfu wcześniej czy później odbije się na zdrowiu...
Wg tej argumentacji w latach komuny, gdzie jeździły dwusuwy (jadąc za takimi "sama przyjemność"): trabanty, syreny, wartburgi, a ja miałem poloneza to powinienem jeździć chyba tylko lewym pasem

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do szaleńców wyprzedzających na trzeciego nie ważne nawet gdzie - to tak naprawdę nie znasz powodów takiego ich zachowania...
Powiem tak.
W wielu sytuacjach ludzie na drodze odreagowują frustracje życia codziennego (kredyty, zdradzająca żona, ego, małe co nieco... lub molestowanie za młodu).
Nie ma dla mnie wytłumaczenia jak widzę de....la który wraz z rodziną, małymi dziećmi w aucie za...la przez krętą wioskę wyprzedzając w każdym możliwym lub nie miejscu
Audi'ofil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 17:18   #213
dobo_28
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

Trochę mnie nie było, a dyskusja się mocno rozwinęła.
Dwa tygodnie po opisanym zdarzeniu jakie miałem na krajowej 8 doszło kolejne tym razem z małym uszczerbkiem dla kuli od haka i delikatnego wgniecenia w plastiku zderzaka. Zdarzenie miało miejsce na A2 z Wawy do Żyrka piątkowe popołudnie gęsto się zrobiło na wylotówce w niektórych miejscach max można było jechać 80km, a standard to 40km (w miarę najnowszy odcinek autostrady w PL, a przepustowość na niej już nie wyrabia) i wracając tak sobie po robocie do swojej wioski zaczęło się, przede mną auta zaczynają hamować mając z 12 metrów do auta przede mną zaczynam lekko hamować koleś za mną nie koniecznie był bystry bo widziałem ze coraz szybciej się zbliża. Hamowanie samochodów było coraz mocniejsze wiec i moje było w miarę adekwatne zachowując do auta przede mną już tylko 5 metrów by za parę sekund koleś stanął w miejscu. Ja widząc, że jest duże prawdopodobieństwo, że dostanę w D wyhamowałem najbliżej jak mogłem (było gdzieś niecały metr) do auta poprzedzającego nie ustrzegłem się jednak gamonia, który walną mnie w D. Od tego zdarzenia mnie minął tydzień na obwodnicy niedaleko węzła Konotopa (z Bemowa gdzie robiłem przegląd auta w kierunku węzła) kolejne zdarzenie jakiś kierowca zatrzymuje się przy barierce na lewym pasie zmuszając do ostrego hamowania innych uczestników tego pasa odległości dość spore więc nie było problemu z wyhamowaniem prędkości i zasygnalizowaniem awaryjnymi kierowca za mną też nie miał problemów włączył awaryjne natomiast kierowca dwa samochody za nim już tak kolorowo nie miał bo jakiś gamoń siedział mu na zderzaku więc nie zdążył zareagować i wpakował mu się w D.

Ot taka codzienność na drodze. O tirach co umieściłem filmiki już nawet nie wspominam.

Ostatnio edytowane przez dobo_28 ; 04-01-2016 o 17:20
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 17:28   #214
MaXyM

Z tym hamowaniem jest o tyle problem ze kazdy nastepny kierowca z tylu ma coraz mniej czasu na hamowanie (bo kazdy poprzedni wprowadza kolejne opoznienie). Niestety na autostradzie nie utrzymujemy odstepow ktore by gwarantowaly zatrzymanie w KAZDEJ sytuacji. Zwykle sledzimy auto, dwa przed nami zakladajac ze zadne z nich nie zacznie gwaltownie i z calej sily hamowac.

Z drugiej strony odkad mam ACC to jezdze z bezpiecznym ustawieniem "na 3". Instrukcja mowi chyba ze bezpieczne jest "4". Ale i przy trojce odstep jest na tyle duzy ze auto poprzedzajace nie bardzo chce zjechac (wydaje mu sie ze nie jestem szybszy bo za daleko jade). Natomiast duzo czesciej ktos w takiej sytuacji wjezdza przede mnie zmniejszajac na chwile luke, ktora ACC po chwili znowu wydluzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podobno w DE zachowuja wieksze odstepy.
Stary 04-01-2016, 17:58   #215
HajerŚląsk
ford::average

Model: FOCUS MK 2 LIFT
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał kocur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak żeby nie zaśmiecać tematu o kamerkach zaskoczyło mnie jedno stwierdzenie.

Zakładamy że młody gość zrobił prawko 5 dni temu i na 50tce w mieście jedzie 40.

Naszym zadaniem jest:

A. Podjechać mu 30 cm do zderzaka
B. Mrugać długimi
C. Wyprzedzić na pasach / ciągłej
D. Bluzgać że tamuje ruch

Celowo nie dałem "olać gościa, niech się uczy jeździć" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W naszym kraju każda odpowiedź jest dobra więc jeden punkt dla nas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-01-2016, 18:48   #216
MaXyM

O nie zauwazylem tego quizu.
Ktos kto sie boi jechac 50tka, to albo sie boi albo nie umie. W obu przypadkach nie powinien dostac prawa jazdy.

Z drugiej strony moze to byc ktos wiazacy superwybuchowa nitrogliceryne albo kogos chorego do szpitala.
Tyle ze czesto sei zdarza ze to kierowca zagadany przez komorke ktora trzyma w rece i zapomina o ruchu drogowym
Stary 04-01-2016, 19:38   #217
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Napisał arturfom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mowa jest o ruchu po prawej jezdni nie pasie natomiast mandat jest z art. 97 KW
No i prawidłowo, bo to jest art. z Kodeksu wykroczeń (jak sam raczyłeś zauważyć, tzw "worek"), obejmujący praktycznie wszystkie wykroczenia drogowe niesklasyfikowane w taryfikatorze.
Cytat:
Napisał arturfom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szukam przepisu który definiuje jazdę i obowiązek trzymania się prawego pasa
Zasady korzystania z dróg określa art. 16. ustawy prawo o ruchu drogowym, który mówi, że kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny i jest on obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Art. 16 precyzuje także, że kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni oraz korzystając z jezdni dwukierunkowej o co najmniej czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
Cytat:
ponoć dopuszczalne jest poruszanie się w korku wszystkimi
Jak pewnie zauważyłeś art 16 p.r.d. mówi "jechać możliwie blisko prawej", a skoro nie nie sterujesz helikopterem, to w korku jedziesz tak, jak ci na to pozwalają inni użytkownicy drogi.
Stary 04-01-2016, 19:40   #218
MaXyM

czyli kluczowym slowem jest "mozliwie" a twym celem w razie zatrzymania jest udowodnic ze to wlasnie spelniles Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-01-2016, 20:25   #219
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał HajerŚląsk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
odpowiedź
Osobiście robię A -100 cm , C , D - mimo , że nie jest to dobre ale po prostu lubie! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 20:27   #220
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał Audi'ofil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wg tej argumentacji w latach komuny, gdzie jeździły dwusuwy (jadąc za takimi "sama przyjemność"): trabanty, syreny, wartburgi, a ja miałem poloneza to powinienem jeździć chyba tylko lewym pasem
Ta argumentacja ma się nijak do tamtych czasów... teraz jest teraz, a co było nie wróci, nie wiem po co to wyciągasz...teraz jadę, teraz truje mnie nisprawny ogórek z pksu... teraz muszę sobie z tym poradzić... nie za komuny...
w ogóle te Twoje pzrytoczenia o wariatach jadących na czołówkę w tym kontekście (przekraczania podwójnej by nie wdychać śmierdziela) nie przystają... wolisz wdychać to wdychaj te trujące smrody, ja wolę wykorzystać każdą możliwość by tego uniknąć i to bez wyprzedzania na czołówkę...

Co sobie myślisz o wariatach pchających się za wszelką cenę do przodu i na czołówki oraz o przyczynach ich zachowania to Twoja prywatna opinia nikoniecznie prawdziwa...

Zasady postowania