Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2016, 17:58   #1641
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak na moje to dobrze, że Ford nie stosuje wielowahacza z przodu. Rozwiązanie kosztowne i znacząco podnoszące koszty eksploatacji.
No i szkoda, że z tyłu nie dają sztywnej belki - byłoby jeszcze taniej. TPMS tez (regularnie/wielokrotnie) podnosi koszty eksploatacji, a wielu forumowiczów takie straty finansowe sobie sami dołożyli do swych pojazdów. Bez klimatyzacji tez spala mniej. Tylko kto tu kupił mondeo mk5 po to, żeby oszczędzać?

Ostatnio edytowane przez weuek ; 05-01-2016 o 18:06
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 18:16   #1642
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

PEDROSO - no to mnie załamałeśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ale kurde mam kilku znajomych z autami ze skórą i nawet 10 latki nie mają tak źle jak pokazałeś na foto. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale gdzieś czytałem, że Volvo strzeliło sobie w kolano bo robili skórę naturalną a ona źle znosi takie użytkowanie natomiast skóra eko jest mniej wrażliwa na zużycie mimo, że mniej szlachetna.

MAKR54 - ślicznie masz w tym autku. Widać da się utrzymać czystośćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

WEUEK - jak kupuję MKV, żeby oszczędzać. Zamówiłem hybridGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 19:12   #1643
olek.tbg

Mondeo a mrozy - jak się spisują Wasze auta ?

Przy -17 baaaardzo skrzypiał mi pedał sprzęgła - rozumiem, temperatura bardzo niska, dość szybko przestało skrzypieć, jednak zaskoczyło mnie to.

Druga sprawa - skrzypienie kierownicy... Mam wrażenie, że przy dużym skręcie kierownicy, w pewnym momencie wydaje lekki pisk. Nie chcę siać paniki, może to po prostu moja kurtka o coś ociera, albo to podeszwa ociera o pedały i piszczy - nie wiem, jednak dziś na krótkim odcinku ( parę km ) zwróciłem na to uwagę parę razy. Temperatura -14 na zewnątrz, a auto całą noc stało w garażu, -10 stopni.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 19:25   #1644
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PEDROSO - no to mnie załamałeśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Generalnie to wydaje mi się że łatwiej dbać (reagować w momencie zabrudzenia) o skórzane fotele niż z innego materiału w jakim by nie były odcieniu. Jednak jasna tapicerka jest jak nowe narty - jakbyś nie jeździł z nogami razem to rys nie unikniesz (chyba ze ktoś sie przejął rysami i wymyślił styl carvingowy kiedy mnie uczyli połowe życia but do buta i kolano w kolano). Mimo że Nie wyśmiewam ludzi, którzy po każdym przejechanym kilometrze jadą na szmacie całe wnętrze samochodu,wydłubują kamienie z bieżnika opon, segregują liście z osłony chłodnicy to jest tyle pomysłów na spędzanie wolnego czasu, że nie warto go tracić na takie rzeczy no chyba że to ma tylko pachnieć i wyglądać.

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 05-01-2016 o 19:52
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 20:01   #1645
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mondeo a mrozy - jak się spisują Wasze auta ?

Przy -17 baaaardzo skrzypiał mi pedał sprzęgła - rozumiem, temperatura bardzo niska, dość szybko przestało skrzypieć, jednak zaskoczyło mnie to.

Druga sprawa - skrzypienie kierownicy... Mam wrażenie, że przy dużym skręcie kierownicy, w pewnym momencie wydaje lekki pisk. Nie chcę siać paniki, może to po prostu moja kurtka o coś ociera, albo to podeszwa ociera o pedały i piszczy - nie wiem, jednak dziś na krótkim odcinku ( parę km ) zwróciłem na to uwagę parę razy. Temperatura -14 na zewnątrz, a auto całą noc stało w garażu, -10 stopni.
Nie mam takich skrzypień, jedynie coś z tyłu po prawej stronie mi puka w okolicach nadkola ale to od dobrego miesiąca, zanim mrozy przyszły.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 20:13   #1646
olek.tbg

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mam takich skrzypień, jedynie coś z tyłu po prawej stronie mi puka w okolicach nadkola ale to od dobrego miesiąca, zanim mrozy przyszły.
...mi też. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Parę razy słyszałem takie stuki ale same przeszło, to zignorowałem.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 20:17   #1647
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
Domyślnie

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i szkoda, że z tyłu nie dają sztywnej belki - byłoby jeszcze taniej. TPMS tez (regularnie/wielokrotnie) podnosi koszty eksploatacji, a wielu forumowiczów takie straty finansowe sobie sami dołożyli do swych pojazdów. Bez klimatyzacji tez spala mniej. Tylko kto tu kupił mondeo mk5 po to, żeby oszczędzać?
No szkoda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Belka to już ekstrem w złym kierunku.
Chodziło mi o to, że Ford potrafi skonstruować świetne zawieszenie w oparciu o mcphersona, więc po co pakować się w dużo droższe rozwiązanie.
Jeździłem dużo Paskiem B5 i wiem jak wyglądają koszty wymiany wielowahacza i ile wytrzymuje na polskich drogach.
Stary 05-01-2016, 21:17   #1648
Pitek S.

Model: Golf mk 7,5
Silnik: 1,4 TSI 150 KM
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no to mnie załamałeś. Ale kurde mam kilku znajomych z autami ze skórą i nawet 10 latki nie mają tak źle jak pokazałeś na foto. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale gdzieś czytałem, że Volvo strzeliło sobie w kolano bo robili skórę naturalną a ona źle znosi takie użytkowanie natomiast skóra eko jest mniej wrażliwa na zużycie mimo, że mniej szlachetna.
Spokojnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest jeszcze coś takiego jak car detailing Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli będziesz regularnie dbał o skórę i zabezpieczał ją odpowiednimi środkami, to nawet po wielu latach będzie wyglądała jak nowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Nawet jasna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pitek S. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 21:33   #1649
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Pitek_S dziękiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....no mam zamiar dbać o mondziakaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zresztą w ogóle będę dbać jak wariat bo pękam trochę o tą hybrydę jako taką. Ale co tam, do odważnych świat należyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze jakieś 2 miechy muszę poczekać do odbioruGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 21:44   #1650
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Moje doświadczenie mi mówi, że szał trwa miesiąc i co tydzień to się myje auto przez kilka pierwszych tygodni, a potem to tak ze dwa razy na rok... ;-)
A najfajniejsze jest czekanie na odbiór. :-D
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania