Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-01-2016, 14:23   #91
fixmax
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
Domyślnie Re: Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Cytat:
Napisał adambek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja tez mam problem auto odpalało przyszły mrozy i nie odpali dopiero po podłaczeniu do innego samochodu po 10 kreceniach zapalił ale bardzo cieżko pozniej zapalał bez problemu ale po kilku godzinach znów nie zagadał.Dzisiaj jest -4*c i znów nie pali
Ja miałem tak samo, aku był lichy i auto nie chciało zapalić, po wymianie aku na nowy bardzo dobrze kręcił ale zapalał dopiero po paru minutach, powodem było wiele błędów które sie pojawiły przy słabym akumulatorze, też podejżewałem świece ale wykasowanie błędów zupełnie pomogło, teraz pali na tyknięcie nawet powyżej -10.
Musisz albo dobrze go naładować, albo wymienić na nowy i wykasować błędy

fixmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 15:12   #92
Foczka 23

Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Nie ma nic gorszego niz nie odpalajacy samochód. W Zeszłym roku tez kupiłem swojego pierwszego diesla ale nie czekalem na nadejście mrozów tylko od razu zabralem sie za demontaz rozrusznika. Po wyjęciu dokładne oczyszczenie rozebranie wymiana szczotkotrzymacza, zawiozlem rozrusznik do po zadnego tokarza dorobil nowe tulejki , wymienilem lozysko igielkowe i złożyłem. Wymienilem przed zima filtr paliwa i nie robi mi różnicy czy jest plus 5 czy minus 18 pali jak należy. Pozdrawiam i życzę usuniecia awari.
Foczka 23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 15:18   #93
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Gdybyś nie oczyszczał rozrusznika to też by ci dobrze palił. Po co robić coś co nie jest zepsute?
To tak jakbyś olej wymienił przed zimą po 6000 km , albo przed każdą zimą wymienił płyn chłodniczy mimo ,że jest na 10 lat lub 200 000 km
Idąc tym tropem można pół auta wymienić lub wyczyścić przed zimą.
Sprawne i zadbane auto będzie paliło nawet przy -25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 16:14   #94
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Jak wlasnie kupil to nie wiedzial czy sprawne i zadbane przeciez Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja rozrusznika bym wprawdzie nie sprawdzal ale swiece sprawdzam przy kazdej wymianie oleju. Wlasnie po to aby nie dostac sie do grupy ludzi ktorzy przy pierwszych mrozach masowo nawiedzaja nasze forum
Stary 06-01-2016, 16:30   #95
juri2069

Jak jest się pewnym swojego auta , a na dodatek tego przy -17 pali na "szczała" to nie ma sensu sprawdzania czegokolwiek .
Oczywiście nie mówię o wymianach które się dokonuje typu olej , rozrządy , paski i płyny we wskazanych przez producenta terminch.
Sprawne auto ( nawet sprawna alfa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) ma prawo palić w każdych "naszych" warunkach na strzała.
No jeszcze nie miałem przypadku nie zapalenia w zimie poza jednym z akusem w a8 no ale to grupa VW Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak nie kopci to nie pali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-01-2016, 16:40   #96
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Ale ty czytasz w ogole posty, na ktore odpowiadasz? czy po prostu "masz potrzebe konwersacji"? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-01-2016, 16:42   #97
juri2069

Czytam ale tych pierwszych już nie pamiętam . Mam pamięć dobrą ale krótką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ok postaram się poprawić. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-01-2016, 17:42   #98
adrpok
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 km
Rocznik: 2008

Wtrące swoje 4 grosze...

U mnie zdechł że tak powiem po staniu przez 5 dni na mrozie... I powiem tak u mnie była kwestia, że z paliwa zrobił się lekki kit. Tankuje tylko Verve On. Lipa ale poradziłem sobie w ten sposób, że jak go rozmroziłem w końcu odpalił to pierwsze co zrobiłem kupiłem uszlachetniacz do wachy. I teraz jest elegancko. Co prawda po wymianie świec wywala na kompie błąd świec zarowych i jade z tym w sobotę do Elektryka.

P.s. Bo nie wiem, w którym dziale szukać Gdzie kupie końcówkę tłumika do mojego diesla? Srebrną nakładkę
adrpok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 18:23   #99
juri2069

Popatrz niby verwa i niby zimowa jednak nie za bardzo .....
Mój kolega ze świetokrzyskiego pracował na orlenie 2 lata i powiedział , że jak przyjeżdżała cysterna to lała to samo do verwy jak i do zwykłej.... Kolega zapytał kierowce dlaczego tak robią , ten powiedział , że wszędzie i zawsze tak sięrobi. Verwa to chłit marketingowy - akurat tam , w jednej ze stacji w świętokrzyskim
Mimo tego tankuję na orlenie od dawna i nie narzekam , nawet przy tych dużych mrozach
Stary 06-01-2016, 18:45   #100
Foczka 23

Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Przecież mówię, że po kupnie a po za tym nie wiem czy miałeś kolego okazję widzieć rozrusznik w 10 letnim diesla jest tak wyrobiony i za brudzony, ze głową małą. I przy małym spadku temperatury będzie odpalal, ale przy 15 stopniowym mrozie to i Nowy akumulator nic nie pomoże. Takie są Panowie fakty gdy auto jest eksploatowane na krótkich trasach i często odpalane to ta część się zużywa i wymaga regeneracji żeby w takie mrozy mozna było bez problemu odpalić auto bo to że wydaje nam się że kręci dobrze jest złudne. Pozdrawiam
Foczka 23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania