![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#861 |
|
ford::professional
![]() Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
|
U mnie w benzynce mimo że to 2,0 ale szybko się nagrzewa i to duży ++++
|
|
|
|
|
|
#862 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-06-2012
Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 2,0 TDCI 150 PS
|
Witam,
Czy ktoś wie co serwis forda ma zrobic aby zlikwidować wspominane tu na forum " tykanie" czy raczej delikatne skrzypienie dochodzące z okolic zwijacza lewego pasa bezpieczeństwa / kierowcy / w Mk5. Przy jezdzie po wybojach , przy hamowaniu dochodzi z okolic lewego słupka tuż przy uchu kierowcy taki dzwięk jak by ocierania sie tworzywa. Mam wrażenie że coś tam jest niespasowane a pamiętam że temat był tu wcześniej wspominany... Z góy dziekuje jak by ktos podpowiedzial rozwiazanie. Ostatnio edytowane przez bartus01 ; 10-01-2016 o 19:54 |
|
|
|
|
|
#863 | ||
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-06-2015
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
|
Cytat:
Wynegocjowałem gwarancję na 3 lata lub 150kkm. Dokupiłem dodatkowe 12 miesięcy czyli 48 lub 150kkm Lista wykluczeń w załączniku (m.in. reflektory). Cytat:
W grudniu pisałem o kilku usterkach z którymi zgłosiłem się do ASO: - szarpanie przy zmianie biegów (góra/dół) (EB2.0) - skrzypiący fotel kierowcy - infantylnie działająca klimatyzacja - pokrzywiona półka w bagażniku - nie działający start/stop pojechałem do ASO na Jasnogórską w Krakowie. Moim zdaniem tragedia!! (a narzekałem na ASO Toyoty...) przyjechałem w piątek na 9 rano. 1. Skrzynia Po jeździe testowej, pracownik ASO stwierdził, że on nie czuje aby skrzynia szarpała, a jeśli ja coś czuję to tylko zwykłe zużycie i układanie się "części" (przebieg w momencie oddania 5200km). Szkoda, że nie posłuchał mnie, że najbardziej szarpie przy powolnym nabieraniu prędkości (szczególnie w korkach) a nie przy dynamicznej jeździe. Może mądrzejszy będzie mechanik który podłączy komputer. Odpowiedź: sterownik skrzyni nie zgłosił żadnych błędów. Skrzynia jak szarpała tak szarpie, czasami zmianę biegów (nie ważne w którym kierunku) czuć w podłodze. Jest to cholernie irytujące. 2. Start/Stop diagnoza krótka - akumulator naładowany w 20%. Muszą ładować niskim prądem cały dzień, więc na pewno nie odbiorę auta przed drugą zmianą. niestety po naładowaniu akumulatora start/stop nadal nie działa. 3. Skrzypiący fotel poradzili sobie bezbłędnie. Fotel nie skrzypi. 4. Klimatyzacja - wątek poruszany wielokrotnie, zmiana o 0.5° powoduje saunę albo głęboką Rosję. Diagnoza - uszkodzony czujnik w kabinie. Do wymiany. 5. Półka w bagażniku - znany temat, zostanie wymieniona na gwarancji na taką samą, bez gwarancji, że po drugim zamknięciu się nie pokrzywi. Mam przyciemniane szyby z tyłu i nie widać jak podczas zamykania półka się układa. na sam koniec najlepsze. Przed końcem pierwszej zmiany otrzymałem telefon od pracownika, który przyjął mój samochód, że akumulator wciąż się ładuje i w okolicach 18-19 ktoś do mnie zadzwoni. Nikt nie zadzwonił. W sobotę nie pracowali. w poniedziałek rano zadzwoniłem i nikt nie chciał udzielić mi żadnej informacji co się dzieje z moim autem i kiedy będzie do odbioru, tłumacząc się, że oddzwoni do mnie pracownik, który przyjął w piątek samochód - tyle, że on niestety na drugą zmianę. Samochód odebrałem dopiero po południu. Po 4 dniach jedyna usunięta usterka to skrzypiący fotel kierowcy. Start/Stop - zostawią sobie na podwieczorek, twierdząc, że może mieć na to wpływ czujnik w kabinie od klimatyzacji. Cóż nie wchodzę w szczegóły. Pracownik ASO podobno zamówił czujnik + półkę. Oprócz tego wgrano dwie poprawki. Mam wrażenie (może to tylko wrażenie), że po tych poprawkach pływają obroty na zimnym silniku. Samochód oddałem 11.12. Odebrałem 14.12. Do dzisiaj nikt w sprawie czujnika się nie skontaktował. Czuję mały niesmak mówiąc delikatnie. Zna ktoś w Krakowie lub okolicy kompetentne ASO? p.s. wspomniałem o narzekaniu na ASO Toyoty? Otóż przez 8 lat nigdy mi się nie zdarzyło, abym otrzymał brudny samochód po przeglądzie/naprawach gwarancyjnych/po gwarancyjnych. Nie wpływa to na moja ocenę ASO, jednak daje to duży plus dla ASO Toyoty. Ostatnio edytowane przez Oczator ; 10-01-2016 o 23:41 |
||
|
|
|
|
|
#864 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Lepszy jest chyba EuroCar. Polecam doradcę Piotra Wojasa, jeśli jeszcze tam pracuje.
|
|
|
|
|
|
#865 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
|
Cytat:
****iane ASO, w Warszawie zawsze czysty odbierałem a to kolejny mój Ford. |
|
|
|
|
|
|
#866 |
|
![]() Imię: jacek
Model: mondeo mk5
Silnik: ecobost
|
|
|
|
|
|
|
#867 |
|
![]() Imię: jacek
Model: mondeo mk5
Silnik: ecobost
|
ktoś wie szukać w mondeo mk5 "Skrzynka bezpieczników w przedziale pasażerskim" instrukcja strona 257
|
|
|
|
|
|
#868 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 EB 204 KM by heko
|
Również miałem do czynienia z ASO na Jasnogórską - niestety również negatywne.
Zgłosiłem następujące usterki: - problem z nawiewem - podobnie jak u kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , ASO stwierdziło usterkę czujnika temperatury. Czekam już miesiąc na kontakt - mieli sprowadzić czujnik. - elektryczna tylna klapa nie zawsze się zamykała - po regulacji nie zamyka się w ogóle. ASO rozłożyło ręce i kazało kontaktować się z blacharnią PGD. - brzęczenie w okolicach głośnika w drzwiach przednich pasażera - oni tego nie słyszą - musieliby rozbierać całe drzwi, żeby to sprawdzić, więc tego nie zrobią. - skacząca wycieraczka przednia - ASO: tak ma być, podczas jazdy, pod wpływem powietrza, będzie ok. Na mój argument, że podczas jazdy też jest źle, powiedzieli, że oni nie mają jak tego naprawić. Obsługa beznadziejna - niemiła, wszystko z łaską. Najlepsza historia spotkała mnie podczas zakupu auta - potrzebowałem pilnie auto, więc interesował mnie samochód już dostępny. Na Jasnogórskiej i w Auto Plazie na Popularnej w Wawie stały praktycznie takie same Mondeo. Ten w Wawie nawet trochę lepiej wyposażony - dodatkowo elektryczne, półskórzane fotele. Mieszkam w okolicach Krakowa, więc miałem zamiar wziąć tego z Krakowa - oczekiwałem niewiele, bo tylko takiej samej ceny jak w Warszawie. Postawiłem sprawę jasno: taka sama cena jak w Warszawie, to kupię u nich - otrzymałem odpowiedź, żebym kupił auto w Wawie. Tak też zrobiłem... Ostatnio edytowane przez MATIevo ; 11-01-2016 o 20:05 |
|
|
|
|
|
#869 | |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi 180KM
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#870 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-05-2015
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
|
Cytat:
Dla odmiany - z nienacka jak czołg na poligonie 'wywrócił' mi się SYNC podczas jazdy. Sam z siebie się wyłączył i nie dał się przez chwilę włączyć, dopiero za chwilę zaczął jakby się bootować z ekranem którego do tej pory nie widziałem (napis SYNC i informacja ze zaplanowany przeglad czy coś w tym stylu). Generalnie temat chyba nie groźny bo wszystko co trzeba działało w tym czasie (no oprócz radia etc) ale nieco mnie sprawa zaskoczyła. |
|
|
|
|