![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-03-2007
Model: Focus combi
Silnik: 1.6 16V zetec SE + LPG
Rocznik: 2002
|
Przewody pod zderzakiem od czujników kierujesz w lewo i tam one sobie wejdą przez istniejący otwór tylko ze on jest zaślepiony gumową zaślepką - mogą tam przechodzić już fabryczne przewody np od przeciwmgielnego. Otwór ten zobaczysz w podłodze jak odchylisz boczek tapicerki w bagażniku. Jak się wykonuje otwory w zderzaku to należy pamiętać aby zrobić jednocześnie w piance pod zderzakiem na wylot i aby były też odpowiednio szersze bo kabelki z czujników wychodzą z boku i potem nie chcą ładne wejść na miejsce . Po założeniu czujników proponuje zalać je od wewnątrz zderzaka termoklejem - będzie wtedy pewność że się nie będą chciały wysuwać a w razie czego gdyby trzeba było zdemontować to klej się łatwo odrywa . Centralkę od czujników zamontowałem też po lewej stronie w bagażniku we wnęce pod tapicerką . Tam podpinasz do jakiejś dobrej masy oraz do przewodu lampy wstecznej . Nie pamiętam koloru , ale łatwo to sprawdzić np żarówką do masy a drugi przewód przez igłę i próbować do każdego pina w kostkach ( tylko nie zapomnieć o włączeniu biegu wstecznego i zapłonie ) Dalej przewody do wyświetlacza ciągniemy obok tych co już idą fabrycznie - pomocny kawałek drutu do przeciągania z bagażnika do rynienek z przewodami w progach . Miejsca jest tam jeszcze sporo. Wylatujemy przewodami gdzieś tam przy prawym przednim słupku i dalej tam gdzie kto che . Ja zamontowałem tak jak wyżej dałem linka .Musiałem po prostu rozkręcić wyświetlacz czujników z tej półokrągłej obudowy , odkręcić obudowę liczników i ładnie wyciąć. Wywiercamy pierw otwór potem małym brzeszczotem dokładnie żeby nie przedobrzyć zostawiając nieco ciaśniejszy otwór żeby była rezerwa na wykończenie pilniczkiem . Jak już dobrze pasuje to ja znów użyłem termokleju i wszystko od tył zalałem . Jeśli się komuś coś z wycinaniem kształtu spindoli to jest jeszcze deska ratunku w postaci tej czarnej szybki która była na wyświetlaczu przed jego rozkręceniem i zdemontowaniem. Wystarczy ją ( tym razem już starannie ) przymierzyć , w razie potrzeby odpowiednio dociąć bo cała raczej nie wejdzie i przykleić na kropelce ale już z wierzchu aby zamaskować to co się ewentualnie nie udało dobrze zrobić wcześniej. Zestaw miałem z allegro jak już wspomniałem za 130 zł i działa świetnie.
|
|
|
#32 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-05-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2004
|
Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bede probowal. Trzeba na cos szczegolnego uwazac przy wierceniu? |
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-01-2009
Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Rocznik: 2003
|
Nie trzeba. Za zderzaczkiem jest tylko pianka.
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::average
![]() Imię: Antoni
Model: Ford Focus Kombi (Mk2)
Silnik: 1,6 Ti VCT
Rocznik: 2005
|
Jeden bardzo ważny szczegół odnośnie montowania czujników!
W instrukcji podają montować od siebie do 40 cm błąd! W przypadku Focusa zdecydowanie szerzej, żeby te zewnętrzne były bliżej rogu, bo w przypadku takim jak mój nie widzą przeszkody, która pojawia się z rogu zderzaka. Inaczej mówiąc możesz się oprzeć rogiem zderzaka a czujnik pokaże np 20 cm. Uwaga na to! |
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 TdCi
Rocznik: 2013
|
Witam wszystkich
Dzisiaj założyłem sobie czujki do swojego nowego nabytku - Foczki II w kombi. Wszystko działa dobrze dopóki nie usiąde na fotelu kierowcy ( wtedy czujnik widzi przeszkodę mimo, że jej nie ma ) Wystarczy, że lekko podniose swoją d.... czyli zwolnie czujnik kierowcy i ..... system działa poskonale. + podpięty do żarówki światła cofania, - z lampy prawej tylnej ( wspólny dla całej lampy ) Macie jakis pomysł....co zrobiłem źle ?? |
|
|
|
|
|
#36 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Widzę tylko jedno rozwiązanie - demontaż wszystkiego do zera - podpięcie "na drutach" do akumulatora - ruszanie, kiwanie wszystkimi kablami i złączkami Moim zdaniem gdzieś jest zwarcie Ew. podpinaj tylko po jednym czujniku i sprawdzaj przy którym wystąpi błąd - może awaria jednego z czujników Że coś jest fabrycznie nowe, wcale nie znaczy, że nie może być uszkodzone Osobiście, przed montażem sprawdzałem czujniki czy są sprawne pozdrawiam Arturek
|
|
|
#37 |
|
![]() Imię: Michal
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
witam posiadm czujniki parkowania w tylnym zderzaku prawdopodobnie orginalne gdyz jest to wersja foki ebony, problem w tym ze nie dzalaja, po wbiciu wstecznego jest jednostajny dlugi dzwiek ktroy sie nie zmienia przy zblizaniu sie do pojazdow,mur itp. co moze byc nie tak? jak to sprawdzic, naprawic?
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
ford::beginner
![]() Imię: arth
Model: ford focus mk1
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2000
|
zajefajne!!! zastanawiałem się nad zamontowaniem czujników lub/z kamerą cofania, a Twoja lokalizacja jest super!!!
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cześć. Jako, że aktualny kierowca mojego mk1 czasami ma problemy z zauważeniem przeszkód z tyłu auta zainteresowałem się takim tematem:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy takie czujniki, w ogóle mają prawo działać? Chodzi mi o ich cenę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. O podłączenie nie pytam bo musi to być banalne.
|
|
|
#40 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Hej. Mam taki sam zestaw, no może trochę się różni nadrukami na wyświetlaczu ale też go kupiłem na allegro za jakieś 50zł. Montowałem go po zakupie auta czyli 5 lat temu i do tej pory działają aż miło. Też miałem wiertełko, instrukcję, centralkę itd. Montaż banalny a działają na prawdę fajnie - nie widzę sensu ładować kasę w jakieś droższe zestawy bo jest to proste urządzenie. Raz tylko jak mój blacharz robił mi konserwację to urwał mi kabel od jednego czujnika tuż przy nim właśnie a mimo to działały pozostałe. Wziąłem lutownicę, poprawiłem i działa nadal. Raz go nawet zbagatelizowałem bo reaguje też na wysoką trawę itp i... zaliczyłem słupek przy markecie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mimo że pikało mi jak oszalałe, myślałem że to jakiś syf na drodze a nie niski betonowy słupek którego nie widziałem w lusterkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aha, mam hak oryginalnie montowany i nie zakłóca on pracy czujników tak jak niektórzy sugerowali.
|
|
|
|