Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-01-2016, 22:29   #1
meme
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Bardzo głośny ABS - czy tak ma być?

Cześć,

ostatnio na śniegu miałem możliwość pierwszy raz przetestować ABS/ESP w swoim Focusie.

Przy braku przyczepności włącza się ESP (zaświeca się lampka ESP) i jest tam jakiś odgłos (całkiem cichy i nie wzbudzający podejrzeń). Natomiast odgłos ABS to jakaś maskara, mam wrażenie jakby kawałek podłogi szorował po asfalcie (nie ma metalicznych odgłosów, więc wykluczam zawieszenie). Co więcej nie włącza się lampka ABS podczas jego działania, czy tak ma być?

Pytam, bo miałem 16-letnią Vectrę i tam ABS chodził cichutko i bardzo sprawnie, a tutaj byłem w szoku.

Dzięki.

meme jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2016, 22:48   #2
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Bardzo głośny ABS - czy tak jest w focusach?

Tak ma być. Lampka ABS zapali Ci się, jak układ będzie niesprawny. ESP miga lampką przy utracie przyczepności, tak ma być. Starsze ABS-y działały z mniejszą częstotliwością, słyszalne było terkotanie. Teraz działają inaczej, większa częstotliwość odbierana jest jako zgrzyt.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2016, 23:15   #3
meme

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Dzięki.
meme jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 09:54   #4
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

U mnie żona jak usłyszy ABS (a uwaga, spadło mi aż pół centrymetra śniegu na kilka godzin więc było w końcu jak sprawdzić czy ABS mi w ogóle działa.... nie pytajcie, choćby nie wiem jak walił głową w kierownicę, to na suchym podłożu hamulce na maks i ABS'a brak, na mokrym czy śliskim to co innego) to zaczyna krzyczeć że coś się z autem dzieje i mam przestać "wariować". Powyżej się zgadza. ESP zapala się przy utracie przyczepności a tak prawdę mówiąc zapali się już pół sekundy przed jej utratą. ABS nie zapala lampki, chyba że jest coś nie tak z systemem ABS. Na śliskim podłożu polecam przetestować poprzez maksymalne depnięcie na pedał hamulca (powinno być głośno, ale bez lampek) po czym w drugim teście zaciągnąć ręczny oraz skręcić szybko kierownicą. Lampka ESP zapali się a auto postara się nas przytrzymać na kursie "na wprost". Test oczywiście przeprowadzamy w bezpiecznym otoczeniu przy bezpiecznej prędkości, aby czasami nie skończyć na jakimś krawężniku czy lampie lub w rowie.

(a z pewnością nie wykonujcie takich manewrów jak ja:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
bo czasami ESP nie pomoże i wiadomo jak to się kończy)
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 11:42   #5
Uziu

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Domyślnie Odp: Bardzo głośny ABS - czy tak ma być?

abs na lodzie to tak pomaga ze masakra.... jedynie mozna manewrowac kierownica, nic po za tym, droga hamowania wydluza sie co najmniej 2 krotnie. A co do dzwieku to tak ma byc, w jednych autach dziala ciszej, w drugich glosniej.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 12:04   #6
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(a z pewnością nie wykonujcie takich manewrów jak ja:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
bo czasami ESP nie pomoże i wiadomo jak to się kończy)
No, panie, powiało rasową grozą. :-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 14:23   #7
edmun

zaraz przed tym jak mnie ESP wyprostowało to czułem, że:
a) przednie koła lecą na zewnątrz (w stronę bandy)
pół sekundy później jak opony złapały przyczepność
b) tył składa się szybciej niż przód i lecimy w lewo

Wygląda niegroźnie na nagraniu, ale w wyobraźni już widziałem ten obrót gdzie tył wyprzedza przód i autko jak nie leci na auto na lewym pasie (bo nie zdążę z kontrą kiedy już przyczepność wróciła).

Groza grozą... ale nauczkę mam bo chwilkę dochodziłem do tego, gdzie popełniłem błąd (a jak się nie nauczyć inaczej jak właśnie nie poprzez własne pomyłki).
Offtopując - żałuję że kursy poślizgowe są drogie, wiem że żadne pieniądze w porównaniu z kosztem naprawy rozbitego samochodu, ale wciąż, sporo się na tym oszczędza. a w Anglii z racji braku lodu/śniegu też nie ma jak placu manewrowego jakiegoś wykorzystać aby posprawdzać co się dzieje, kiedy za szybko człowiek na śliskim wejdzie w zakręt/łuk
Stary 18-01-2016, 14:27   #8
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

zawsze można poćwiczyć na lotnisku\markecie tylko trzeba uważać na krawężniki
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 15:19   #9
gogigi

Imię: Maciek
Model: Focus Mk2 FL Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 136km 320Nm - DPF OFF
Rocznik: 03.2008

Nie ma opony która ma przyczepność na lodzie jedynie kolce abs i esp nie za wiele pomoże na takiej powierzchni przy większych prędkościach.
gogigi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2016, 10:43   #10
edmun

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zawsze można poćwiczyć na lotnisku\markecie tylko trzeba uważać na krawężniki
niestety aura (brak lodu/śniegu) nie pozwala a nie mam wozu strażackiego żeby sobie zalać jakiś plac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał gogigi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma opony która ma przyczepność na lodzie jedynie kolce abs i esp nie za wiele pomoże na takiej powierzchni przy większych prędkościach.
A widzisz.. gdyby nie ESP (jak w filmiku powyżej) to już bym płakał za rozwalony swój lewy bok a ubezpieczyciel płaciłby za prawą stronę auta które wyprzedzałem.
Tak samo jak i instrukcja mówi: ESP nie pozwoli złamać praw fizyki, ale jak widać nawet na moim głupim przykładzie - uratował mi skórę w sytuacji gdzie był kawałek lodu, po czym odzyskałem przyczepność ale już ze zbyt dużą siłą odśrodkową i zbyt mocno skręconych kołach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania