Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-02-2016, 18:30   #1751
Malenstwo8
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Ja też jeździlem 508 1.6 T, Superbem 1.8 TSI, Espacem 1.6T, Avensisem 2.0. Mondeo jeździło mówiąc najogólniej po prostu najlepie. Silnik 1.5 T naprawdę daje radę.

Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2016, 19:03   #1752
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

To następnych furek wam takich życzę jak ma ten pan na garage sale :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2016, 19:13   #1753
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał pedroso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zapraszam do mnie to 10 km od mojej chaty ten koleś ma ten autohandel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. już kiedyś oglądałem jego maszyny ma tego sporo.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2016, 19:17   #1754
goodi

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał pedroso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skubany, ta 650-ka niewiele droższa od mojego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2016, 00:16   #1755
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Pff a ja sie zastanawialem ilu lokalnych wlascicieli musieli obskoczyc organizatorzy ostatniej vervy po fury na finalowy wjazd. A tu wystarczy pogadac z "Panem Heniem" i ustalic jakie kolory... zeby sie nie powtarzaly Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2016, 08:03   #1756
Malenstwo8

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009

Ja pierpapier Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2016, 08:27   #1757
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał the_eagle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma kopa, 1.5T oddaje moc liniowo. Natomiast to co sie dzieje powyżej 4 tys obr z nawiązką wynagradza brak gwałtownego uderzenia przy niskich obrotach. ten silnik to ja bym porównał do wolnossącego 2.0 albo 2.5l. Przykładowo 2.0 mazdy oddaje moc znacznie wolniej i nic się nie dzieje poniżej 2tys obr silnik trzeba trzymać wysoko aby auto dynamicznie jechało Na domiar złego hałas silnika mazdy jest wg mnie beznadziejny. 1.5 ciągnie od dołu a powyżej 4 tys ciągnie już naprawdę fajnie. Do tego przyjemny pomruk silnika. W porównaniu do 1.8 tdci to ponad 1s lepsze przyspieszenie wiec nie miałem zawodu.
Samo przyśpieszenie to nie wszystko. Żona ma clio 1,2 w turbinie po chipie 125KM, i do 100km/h idzie fajnie i odjechać jej nie odjadę, natomiast powyżej 100km/h czar pryska no powiedzmy do tych 120km/h gdzie trójka się kończy. Elastyczność nie jest za ciekawa , piąty czy czwarty bieg w porównaniu do klekota to żenada z przyśpieszeniem. Dlatego ciekawy jestem jak to idzie na czwartym biegu od 60km/h i piątym biegu od 80km/h tak jak się zwykle jeździ.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2016, 08:51   #1758
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Zobacz na auto-catalog: tam można sobie pooglądać wykresy przebiegu mocy i momentu oraz porównać przyspieszenia na poszczególnych biegach.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2016, 09:05   #1759
the_eagle
ford::average

Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie się też charakterystyka 1.5T podobała i czasem żałuję, że wziąłem znów klekota. Niestety nie miałem okazji się przejechać Mk5 z 1.5T przed zakupem - jedynie Focusem po FL z 1.5T 150KM i obawiałem się, że dla Mondka może nie starczyć momentu.
2.0EB odpadło w przedbiegach ze względu na horrendalną dopłatę w Norwegii.

Jeśli chodzi o 2.0TDCi 150KM to też rozwija moc bardzo liniowo i ciągnie dużo dłużej niż 1.8TDCi, który miał użyteczny zakres obrotów 2000 - 2500 obr/min Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z własnego doświadczenia i jazdy motocyklem wiem że mocy nigdy nie jest za dużo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po jakimś czasie powszednieje i zaczyna brakować...wtedy mam nadzieje że Hecko ogarnie już 1.5 i będzie można zrobić 200KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak z poprzednich 1.6T. Natomiast do ecoboostów troszkę przekonał mnie właściciel abscar. Serwisuje tam fordy od 10 lat i wiem ile tam samochodów (tylko fordów) do nich przyjeżdża i polecał bardzo ecobosty bo w zasadzie niz z nimi nie robią. Ani razu nie wymieniali sprzęgła w tych autach...co w dieslach jest zdecydowanie częściej. A co do użytecznych obrotów w 1.8 tdci to po ostatniej poprawce softu silnik jechał od 1800obr na 6 wiec nie było źle. Natomiast przy wyprzedzaniu spokojnie można było ciągnąć do 3700 obr. W okolicy 2000 obr jest największy moment - (taki sam jak w 2.0 tdci) ale jeżeli chciałeś uzyskać dobre przyspieszenie to ten silnik nie robił żadnych problemów chętnie wchodził na obroty. Fajne też jest to że jadąc na 3 w okolicy 2000 obr na mokrym asfalcie i wciskając gaz można było zerwać przyczepność opon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tego raczej nie zrobisz w 2.0 tdci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i kolejna sprawa to 1.8 palił mi o 0.5 l mniej na 100km niż 2.0 tdci. Natomiast istotnie charakterystykę miał specyficzną ale dla mnie to był akurat plus. Dlatego ja wole np Vki w motocyklach niż rzędowe R4. Moc mają mniejszą ale kop jest taki że rekompensuje to z nawiązką...większy fun po prostu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Samo przyśpieszenie to nie wszystko. Żona ma clio 1,2 w turbinie po chipie 125KM, i do 100km/h idzie fajnie i odjechać jej nie odjadę, natomiast powyżej 100km/h czar pryska no powiedzmy do tych 120km/h gdzie trójka się kończy. Elastyczność nie jest za ciekawa , piąty czy czwarty bieg w porównaniu do klekota to żenada z przyśpieszeniem. Dlatego ciekawy jestem jak to idzie na czwartym biegu od 60km/h i piątym biegu od 80km/h tak jak się zwykle jeździ.
Na jeżdzie próbnej rozkręciłem się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do 160... i źle nie było...auto bez problemu osiągnęło tą wartość. Niestety dopiero się wypowiem dokładnie jak zacznę tym jeździć mam nadzieje że około 15-17ego będę miał już auto.

Jeszcze przypomniało mi się apropos jazdy próbnej. Oglądałem superba - ten nowy naprawdę robi dobre wrażenie. Miałem się umawiać na jazdę ale kolega który kupił octavię jakiś czas temu sprzedał mi taki tekst że odechciało mi skody na długo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. "Byłem podniecony że kupuje pierwsze nowe auto...naprawdę. Początkowo było super...ale po pewnym czasie dotarło do mnie że kupiłem po prostu skodę" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak ma jechać gdzieś dalej wybiera pociąg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W pogoni za marzeniem

Ostatnio edytowane przez the_eagle ; 06-02-2016 o 09:10
the_eagle jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2016, 09:36   #1760
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Też chciałem superba. Nawet miałem jazdę próbną. Ale to po wejściu do mondzia czułem się sympatycznie. Skoda była jakaś taka prosta, bez emocji. Pomijam, że później zdyskwalifikował ją wąski bagażnik w kombi. I wybór stał się oczywisty. :-D
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania