![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Witajcie ponownie. Chciałbym się zapytać co może być przyczyną takiego dziwnego cichego pojękiwania. Opiszę dokładniej - od czasu jak zrobili mi pompę wtryskową (pełna regeneracja) zdarza mi się słyszeć gdy auto trochę postoi i ochłodnie a także rano, po odpaleniu, takie ciche pojękiwanie, takie piiii i cisza i znów zawyje, nie jest to takie typowe rytmiczne popiskiwanie jak np pasek, i trzeba się nieco wsłuchać żeby to wychwycić, na zewnątrz też to da się usłyszeć. Wciśnięcie sprzęgła nic tutaj nie zmienia, natomiast wycie ustaje gdy silnik nabierze właściwej temperatury, przestaje już zanim silnik osiągnie 90 stopni. Trudno mi zlokalizować skąd dochodzi ten dźwięk, i zastanawiam sięczy to olać i po prostu to nic niepokojącego czy szukać przyczyny. Dodam jeszcze że pasek osprzętu mam nowy a także rolki i łożyska na alternatorze też były niedawno wymienione. Oględziny motoru niczego nie wykazały tak na pierwszy rzut oka. Jakieś sugestie gdzie szukać?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Wewnątrz auta nie słychać takie jakby buczenie z okolic schowka??
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FCP member
|
Właśnie nie, to nie jest buczenie. To jest takie jakby cykliczne łuu przerwa i znów łuu, które raz się nasila a raz te przerwy między wyciem są dłuższe. Słychać to w kabinie ale wyraźnie wydobywa się to od strony silnika. Jak wyjdę na zewnątrz to też da się to usłyszeć, choć gorzej bo silnik zagłusza swoim klekotem, ale jak np nachylę głowę na w stronę podszybia od strony kierowcy to tam jest to najbardziej słyszalne (przy zamkniętej masce). Tak jak mówię, zaobserwowałem to po naprawie pompy wtryskowej i dzieje się to tylko gdy silnik jest zimny, nie wiem co podczas naprawy było ruszane, może krzywo skręcili sprzęgiełko od altka? Dodam też że przy okazji pompy wymieniono mi na własne żądanie rolkę prowadzącą paska wielorowkowego na Ruville bo wydawało mi się że stara z Febi miała lekkie luzy (mimo że łożysko w niej wymieniłem i było dobre), czyżby to ona?? Przecież tam więcej przy demontażu pompy się nie grzebie w silniku. Z tego co wiem to IC się ściąga, poduchę silnika, rozrząd i koło rozrządu się zrzuca i już jest dostęp do pompy, no i od spodu chyba altek do blokady rozrządu i nic więcej. Sam już nie wiem, autko ogólnie chodzi super tylko co to za dziwne wycie??
Ostatnio edytowane przez zmulim ; 09-02-2016 o 19:56 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
to zwal calkowicie pasek wielorowkowy i zobacz co bedzie bez niego, jak bedzie spokoj to juz wiesz ze cos na osprzecie, jak nadal bedzie to raczej olac, bo juz taki problem sie przewijal z tym dzwiekiem w tddi na forum i nikt nigdy tak na prawde nie odnalazl zrodla tego dzwieku, a stawiane bylo na sprzeglo, kolo zamachowe, pompe oleju itp itd.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Spotkałem się osobiście w tddi z takim dziwnym buczeniem, tylko na zimnym silniku, które wydaje... filtr paliwa, wiem że to dziwne, ale niektóre filtry wydaja taki dźwięk, wymiana uleczyła ten dziwny objaw. Wkurzało mnie to niesamowicie przeryłem pół auta i wyczytałem, w końcu na jakimś angielskim forum o filtrze i to było to...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
byl tez temat ze wypadala ta rura co doprowadza powietrze z grila wlasnie do puchy i wlasnie jak spadnie z puchy to tez tak buczalo.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FCP member
|
Z tym filtrem paliwa to mnie zaskoczyło totalnie. Ciekawe jest tylko to że jak silnik już łapnie trochę temperatury to nie ma juz tego dźwięku. Będę miał wolny kanał to pooglądam te wszystkie miejsca, plus dodatkowo zrzucę pasek. Nie chce mi się wierzyć żeby takie dźwięki dochodziły z dopiero co robionej pompy albo np rozrządu (tam wszystko wydaje się cicho pracować). Niby głupota a strasznie wkurza, a ponieważ mam w planie dłuższą trasę, wolałbym znaleźć skąd ten dźwięk.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
aa panie zobacz jeszcze tego "grzyba" co jest na powrocie paliwa z pompy, na pewno tam zwalali te weze itp, to moze i z grzybem kombinowali, to zawor rozprezny paliwa i moze on tam Ci jeszcze halasuje.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FCP member
|
Z tego co tam oglądałem to ten jakby chromowany grzybek nie był ruszany, siedzi tak samo na przewodzie jak siedział. Chyba że jego ułożenie np pion lub poziom ma jakieś znaczenie. Co dzis zaobserwowałem to to że rano jak odpaliłem (temp +4 czyli chłodniej niż wczoraj, bo było +9) nic nie wyło, przejechałem kawałek aż silnik lekko łapnął temperaturę, zatrzymałem się i zaczęło znów wyć niemiarowo, czasem nawet bez przerw. Ujechalem dalej, silnik się zagrzał bardziej i wyć przestało...
Tak z ciekawości co w tym metalowym grzybku jest w środku? Myślisz że on mógłby dawać takie dźwięki jak np paliwo jest jeszcze zimne? Ostatnio edytowane przez zmulim ; 10-02-2016 o 08:51 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
jak zawor rozprezny to pewnie jaki dlawik zbijajacy cisnienie, tak tylko o nim pomyslalem, ze jak cos zbja cisnienie to moze halasowac.
|
|
|
|