Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-02-2016, 12:34   #1
mardeco@op.pl
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: transit
Silnik: 2,0
Rocznik: 2003
Domyślnie pedał w podłoge i max 80km

Witajcie
podobny problem juz był ale jednak ja mam troszke inaczej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zacutuje kolege :
Mam z autem mały problem bo pali na dotyk , chodzi na jałowych równo , nie dymi.
Na obroty wkręca się leniwie i ma ewidentnie mały ciąg -szybkość maksymalna 80 kilometrów na godzinę.
Posprawdzany komputerem diagnostycznym i brak błędów a mocy brak
w aucie jak kupiłem był uszkodzony czujnik kąta wtrysku (bardzo głosna metaliczna praca) wymieniłem bez wyciągania pompy
wyczysciłem egr sprawdziłem wezyki podcisnienia wymieniłem filtry płyny
i auto sprawowało sie swietnie po przejechaniu ok 1100km auto jak czołg
do tego jak zimne to cieżko wgl startnąc z miejsca jesli troszke na wzniesieniu stoi
znowu egr wyczysciłem zdejmowałem ta dzwigienke na turbo odpinałem egr i zadnej zmiany silnik po dodaniu gazu baaaaaaaarrrrdddzzzooo powoli sie wkręca a jak ruszasz to gazz w podłoge
na weżyku podcisnienia przy turbo jest ok ,trzpień sterujacy wgl sie nie ruszaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (chyba wiecie o co chodzi bo nie wiem jak to opisac ) natomiast egr po odkreceniu wgl nie reaguje tak jak by był brak cisnienia mam wrazenie ze sie nie otwiera weżyki ok nawet po dodaniu gazu nic
moze ktos mial podobny problem
dodam ze po dodaniu gazu tak z 4tys to jak spadaja obroty słychac delikatny swist turba .Nie wyczułem luzow zagladałem kamera na pierwsze łopatki sa ok nie widac otarc czy innych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i co robic ?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mardeco@op.pl ; 13-02-2016 o 12:37
mardeco@op.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2016, 16:20   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Domyślnie Odp: pedał w podłoge i max 80km

Coś mi tu nie pasuje: jeżeli zmieniałeś w pompie czujnik położenia wałka i jest to Mk6, to masz układ wtryskowy na Boschu (tddi). Jeżeli jednak masz sterowanie podciśnieniem turbiny, to nie jest to turbina z zaworem upustowym jak w tddi, ale VGT z ruchomą geometrią łopatek - takie były tylko w silnikach CR Delphi tdci....

Więc pytanie jest następujące: czy to jest silnik tddi (75, 85 lub 100KM), czy tdci (125KM)?

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 13-02-2016 o 16:22
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2016, 18:03   #3
mardeco@op.pl

silnik duratorq di 1998c3 63 kw na pompie vp30

Bump: na turbinie jest takie cięgienko :_) podcisnieniem sterowane i mam wrazenie ze gle ta grucha nie działa jak zdiełem zawleczke to normalnie pracuje ta dzwigienka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: na pompie wymieniony elektrozawór kąta wtrysku
dodam ze autko jak osiagnie 90st to troszke lepiej reaguje na gaz ale jak zimny to kiepsko 3 tysie obrotów osiagnać przy pedale w podłodze

Bump:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Coś mi tu nie pasuje: jeżeli zmieniałeś w pompie czujnik położenia wałka i jest to Mk6, to masz układ wtryskowy na Boschu (tddi). Jeżeli jednak masz sterowanie podciśnieniem turbiny, to nie jest to turbina z zaworem upustowym jak w tddi, ale VGT z ruchomą geometrią łopatek - takie były tylko w silnikach CR Delphi tdci....

Więc pytanie jest następujące: czy to jest silnik tddi (75, 85 lub 100KM), czy tdci (125KM)?
2,0 63kw duratorq di

Bump: chyba to 85 KM :0 tak na moje oko ale sprawdze po vin

Bump: Producent FORD Model TRANSIT 280S SERIES
Typ paliwa DIESEL Pojemność silnika [cm3] 2000
Kraj producenta NIEMCY
Typ skrzyni biegów MANUALNA
Silnik 2.0L DURATORQ DI
Skrzynia biegów 5-BIEG. PRZEKŁ. RĘCZN.
Norma emisji spalin LEKKI SAM. DOST. ST. III
Moc silnika 63KW (84HP)
Kolor lakieru BIAŁY DIAMOND 73
Kolor wnętrza DARK GRAPHITE
Napęd FWD
Stary 14-02-2016, 22:12   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI

Cytat:
Napisał [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na turbinie jest takie cięgienko :_) podcisnieniem sterowane i mam wrazenie ze gle ta grucha nie działa jak zdiełem zawleczke to normalnie pracuje ta dzwigienka
Nie jest to sterowanie podciśnieniem, ale ciśnieniowe. Masz tu króciutki wężyk, który idzie od wylotu sprężarki do króćca gruszki. Czyli układ działa na krótkim sprzężeniu zwrotnym - jeżeli ciśnienie sprężania jest za duże, grucha poprzez sztangę (sztywne cięgno) otwiera zawór upustowy i część spalin omija turbinę, zmniejszając jej obroty.
Skoro odpiąłeś sztangę i dźwignia zaworu porusza się swobodnie, to znaczy, że zawór nie jest zatarty. Ewentualnie możesz odłączyć wężyk od sprężarki i pompką lub dużą strzykawką sprawdzić szczelność i działanie gruchy. Ale rzadko się zdarza jej uszkodzenie. Także gazowanie silnika na luzie w celu sprawdzenia, czy grucha pracuje niewiele da - w zasadzie dopiero przy dużych obciążeniach w czasie jazdy sprężarka daje takie ciśnienie, że grucha się ruszy. Na biegu luzem energia spalin jest zazwyczaj za mała aby ruszyć sztangę.

Podciśnieniowe sterowanie turbiną występuje w turbinach ze zmienną geometrią łopatek, podciśnienie idące na gruchę regulowane jest wtedy przez elektrozawór sterowany przez PCM. Ale to w silnikach common-rail tdci - nie u ciebie. Natomiast taki podciśnieniowy elektrozawór steruje u ciebie pracą EGR-a.

Obstawiam u ciebie albo uszkodzony sterownik pompy (spalony tranzystor nastawnika kąta wyprzedzenia wtrysku) albo w samej pompie zwalony nastawnik. Są dwa wyjścia - albo samemu się z tym szarpać, odłączając sterownik i oddając go naprawy, albo wyjąć całą pompę i oddać do dobrego zakładu z odpowiednim sprzętem testującym.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 14-02-2016 o 22:38
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2016, 12:55   #5
mardeco@op.pl

Obstawiam u ciebie albo uszkodzony sterownik pompy (spalony tranzystor nastawnika kąta wyprzedzenia wtrysku) albo w samej pompie zwalony nastawnik. Są dwa wyjścia - albo samemu się z tym szarpać, odłączając sterownik i oddając go naprawy, albo wyjąć całą pompę i oddać do dobrego zakładu z odpowiednim sprzętem testującym.[/QUOTE]

No własnie tego sie bałem oddam auto do zakładu bo te pompy mnie załamuja a juz sama jazda to koszmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzieki wielkie za pomoc pozdrawiam
Stary 06-03-2016, 13:53   #6
mardeco@op.pl

Cool Odp: pedał w podłoge i max 80km

Wiec diagnoza mechanika

uszkodzona pompa wtryskowa do regeneracji
uszkodzone wtryski wszystkie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
koszt 4100zł z gwarancja 2 letnia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teraz lata jak nowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania