![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Katarzyna
Model: Focus C-Max ghia
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004/2005
|
WitamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj po przejechaniu 40km zaświeciła się kontrolka ABS i pojawił się komunikat "usterka wspomagania kierownicy", zaraz po tym kilka następnych: hamulec EPB, poduszki pow., akumulator oraz komunikaty: "tryb ograniczenia prędkości" i "usterka układu silnika". Znajomy poradził postój i 'zrestartowanie' poprzez odkręcenie plusowej klemy. Okazało się, że nie mam czym tego zrobić więc chciałam ruszyć dalej. Samochód nie chciał ponownie zapalić (a słychać było, że coś 'styka'). Zostawiłam go na 2 godziny, po tym czasie odpalił bez problemu, nie pojawiły się żadne kontrolki, więc ruszyłam. Po 2km wszystko zaczęło się od nowa. Po kolejnych 2km samoistnie zgasł i nie chciał odpalić (już nie było słychać, że coś 'styka';p). Mimo tego, że deska mi się podświetlała i działały światła nie mogłam włączyć awaryjnych. Po jakimś czasie wreszcie się włączyły, ale znowu nie reagował na ich wyłączenie. Dziwne było też to, że w czasie jazdy komputer się wyłączał, tzn. gasił się wyświetlacz i wszystkie kontrolki (trwało to kilka sekund), a po włączeniu pokazywało jakieś głupoty, np. temp. -60st. (kontrolki świeciły się nadal). Znajomy przyjechał z kluczami, odkręcenie akumulator nie pomogło. Ostatecznie trzeba było go holować. Dodam, że samochód zakupiony w sierpniu 2015, nowy akumulator we wrzeniu 2015r. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
myślę że bez podpięcia pod komputer nie wiele można doradzić. może być zimny lut w zegarach, błąd komputera, błąd szyny can. wiele opcji. Może alternator nie ładuje i akumulator też rozładowany jak tyle błędów wyrzuciło. Kiedyś w oplu Astrze jak padł mi alternator to odciął wszystko co się da i robiła się choinka na zegarach i po chwili zgasł i hol
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: TOMEK
Model: Focus C Max
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2004
|
Podobną sytuację miałem w Scenic-u padł alternator po ok 10km choinka z kontrolek i odłączanie poszczególnych układów. Proponuję na początek naładować akumulator i sprawdzić ładowanie.
W fordzie odpięcie akumulatora nie kasuję błędów. W C MAXie jak padł aku to po przekręceniu kluczyka było słychać cykanie i jakieś komunikaty na wyświetlaczu nie pamiętam jakie ale coś z immobil. ABS i coś jeszcze,odpalił na kablach z innego aku przejechał 1,5 km i niby napięcie ok. po godzinie aku 8-9 V. Jak nie masz voltomierza możesz spróbować zrobić test zegarów gdzie pokarze napięcie akumulatora o ile aku na to pozwoli. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wczoraj na naładowanym akumulatorze, po przekręceniu kluczyka, niby coś zakręcił, ale po chwili wszystko ,umarło'. Dzisiaj jadę na komputer, ale nie jestem pewna czy w takiej sytuacji coś mi odczyta przez ten akumulator... Możliwe, żeby tak szybko padł? To samo na aku. z innego samochodu.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Błażej
Model: Focus C-Max Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Ładowanie jest?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
Akumulator każdy może się popsuć nowy roczny czy piecioletni, tu nie ma reguły, trzeba sprawdzić alternator, zdjąć pokrywę zaworów sprawdzic tak sytuacje, rozrząd a w pierwszej kolejności komputer bledy odczyta nawet na słabym akumulatorze ale lepiej podładować bo zapłon trzeba będzie włączyć by odczytanie błędów się udało. To że po naładowaniu tak szybko padł nie oznacza ze tak szybko sierozladowal akumulator, jest jakiś błąd /usterka że komputer odcina możliwość uruchomienia auta.tak mi sie bynajmniej wydaje. A czy świeci czerwona dioda przy srebnej ramce zegara po lewej stronie w okolicy 0km/h?
|
|
|
#7 |
|
|
Dziękuję za wszystkie podpowiedziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Maxio już śmigaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. trzeba było wymienić mostek diodowy. Po podpięciu pod komputer okazało się, że alternator był już wcześniej naprawiany. Podobno to częsta przypadłość maxówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dostałam jeszcze zalecenie wymiany bębna i paska. |
|
|
|