Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-02-2016, 20:16   #4861
Adepak
ford::beginner

Imię: Adam
Model: mondeo mk4
Silnik: 2,2
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

[QUOTE=latar;2537091]Było 10 stron wcześniej.

Turbo hybrydowe + większy ICek + luźniejszy kolektor, wydech, dpf, cat - 5-6k plnów za +20KM
Przerobiegnie wtrysków na hybrydowe - 3k za kolejne +20KM

W tym silniku to się nie kalkuluje. No i pozostaje jeszcze granicy wytrzymałości Aisina TF81sc.[/QUOTE

Posty widziałem, wi czytalem to, bardziej mi chodziło o to czy mozna zalozyć plug&plug jakieś elementy, myslałem wlasnie o turbinie hybrydowej i interkuler, ale pod wrunkiem podmiany i przeprogramowania, wtryski juz bym nie chcial ruszać, , a własnie zadałem pytanie, i wspomniałem o Heko bo ma bardzo dużą wiedzę,( nie mowie ze ty nie masz) czy w tej wersji silnika i skrzyni to wytrzyma, chetnie bym podniosł jeszcze troche moc i moment, chociaz nie mam bardzo niskich parametrów, ale zawsze cieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Było 10 stron wcześniej.

Turbo hybrydowe + większy ICek + luźniejszy kolektor, wydech, dpf, cat - 5-6k plnów za +20KM
Przerobiegnie wtrysków na hybrydowe - 3k za kolejne +20KM

W tym silniku to się nie kalkuluje. No i pozostaje jeszcze granicy wytrzymałości Aisina TF81sc.
A tak z innej strony krótkie pytanie jakie masz wyniki spalania w swoim 2,2 ( masz automat czy manual?)

Adepak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2016, 12:37   #4862
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko

Ależ ja nie jestę żadnę ekspertę. Parę stron wcześniej miałem identyczną chrapkę więc przepisałem to co dowiedziałem się po rozmowie z heko. Plug&play to możesz oddać swoje turbo i swoje wtryski do przerobienia na wydajniejsze. Wstawienie ICka i przerobienie wydechu to już bardziej "customowo".

Jeśli chodzi o spalanie to mam S-Maxa, to już spora różnica w stosunku do Mondeo bo jakieś 120-150kg więcej i znacznie większa powierzchnia czołowa a przez to i opór, który wzrasta z kwadratem prędkości. No i mam automat. I gnam ten samochód głównie po autostradach. Przez pierwsze kilkadziesiąt tysięcy miałem średnią prędkość na kompie 95-97km/h. Teraz nie wiem bo ostatnio częściej kasuję. Najmniejsze jakie złapałem na baku to 6,87 a max 12,63. Poza miastem na Nizinie Polskiej jadąc zgodnie z przepisami wychodzi między 7 a 8. U mnie w terenie górskim/podgórskim raczej 9. Po mieście nie jeżdżę bo to diesel. Średnie z 70.000 mam 10,39 z czego 55-60k tylko po autostradach.
Stary 18-02-2016, 07:59   #4863
Adepak

Imię: Adam
Model: mondeo mk4
Silnik: 2,2

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ależ ja nie jestę żadnę ekspertę. Parę stron wcześniej miałem identyczną chrapkę więc przepisałem to co dowiedziałem się po rozmowie z heko. Plug&play to możesz oddać swoje turbo i swoje wtryski do przerobienia na wydajniejsze. Wstawienie ICka i przerobienie wydechu to już bardziej "customowo".

Jeśli chodzi o spalanie to mam S-Maxa, to już spora różnica w stosunku do Mondeo bo jakieś 120-150kg więcej i znacznie większa powierzchnia czołowa a przez to i opór, który wzrasta z kwadratem prędkości. No i mam automat. I gnam ten samochód głównie po autostradach. Przez pierwsze kilkadziesiąt tysięcy miałem średnią prędkość na kompie 95-97km/h. Teraz nie wiem bo ostatnio częściej kasuję. Najmniejsze jakie złapałem na baku to 6,87 a max 12,63. Poza miastem na Nizinie Polskiej jadąc zgodnie z przepisami wychodzi między 7 a 8. U mnie w terenie górskim/podgórskim raczej 9. Po mieście nie jeżdżę bo to diesel. Średnie z 70.000 mam 10,39 z czego 55-60k tylko po autostradach.
Ok dzięki za odpowiedź, ja mam również automat, i jednak jazda mieszana, w trasie spala okolo 8-9 ale go nie oszczedzam i dosc mocno wykorzystuje + od Heko, miasto potrafi palić 12 myslałem ze to troche za duzo i czy wszystko jest ok, ale widzę po twojej odpowiedzi ze silnik 2,2 w automacie chyba tak ma, jeszcze raz dzieki
Adepak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2016, 08:46   #4864
dzeryae
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCI 200 KM
Rocznik: 2013 MK4

Cytat:
Napisał Adepak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok dzięki za odpowiedź, ja mam również automat, i jednak jazda mieszana, w trasie spala okolo 8-9 ale go nie oszczedzam i dosc mocno wykorzystuje + od Heko, miasto potrafi palić 12 myslałem ze to troche za duzo i czy wszystko jest ok, ale widzę po twojej odpowiedzi ze silnik 2,2 w automacie chyba tak ma, jeszcze raz dzieki
Dla porównania mam 2.2 chipnięty w manualu. W mieście nie udało mi się jeszcze przekroczyć 10,5 l, natomiast w trasie (jazda 160-180km/h) wychodzi mi max. 8 litrów. Jadąc super oszczędnie 90-120 km/h w lecie minimum trochę ponad 6 litrów. Kiedyś spotkałem w serwisie gościa, który długo jeździł z manualem a potem automatem i stwierdził, że różnica to ok. 1-1,2 l.
dzeryae jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 00:04   #4865
Glimcio

Imię: Arek
Model: Mondeo Mk4 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI Duratorq
Rocznik: 2008

Panowie, a że tak spytam, bo znaleźć nie umiem wśród tylu stron Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam Mondeo Mk4 2.0 TDCI 140 koni - chciałbym się pokusić o chipa, ale najpierw jednak wolałbym przygotować autko na to. Autko normalnie użytkowane na codzień, jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia i moc mi się znudziła. Polecacie wymianę dwumasy przed takowym zabiegiem? Coś jeszcze zrobić w aucie przed chipem?
Stary 21-02-2016, 00:15   #4866
piotrek305
ford::advanced

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

nic. jak wszystko sprawne to jedź i chipuj.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 14:14   #4867
Robson102
ford::average

Imię: Robert
Model: Ford Mondeo kombi MK4 Titanium X
Silnik: 2,0 TDCI 175KM 411Nm

Cytat:
Napisał Glimcio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Polecacie wymianę dwumasy przed takowym zabiegiem?
Dwumasę to będziesz wymieniał po chipie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tak na poważnie, to będzie zależało od stylu jazdy.
Robson102 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 22:39   #4868
TuneFORCE
ford::professional

Imię: Grzegorz
Model: Focus RS
Silnik: 2.3EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał Glimcio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, a że tak spytam, bo znaleźć nie umiem wśród tylu stron Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam Mondeo Mk4 2.0 TDCI 140 koni - chciałbym się pokusić o chipa, ale najpierw jednak wolałbym przygotować autko na to. Autko normalnie użytkowane na codzień, jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia i moc mi się znudziła. Polecacie wymianę dwumasy przed takowym zabiegiem? Coś jeszcze zrobić w aucie przed chipem?
Oliwa i filtr powietrza - to najważniejsze, nic wiecej nie ruszaj zanim samo nie padnie
TuneFORCE jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 00:41   #4869
Glimcio

Imię: Arek
Model: Mondeo Mk4 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI Duratorq

No to luz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I tak pora wymienić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Robson102 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dwumasę to będziesz wymieniał po chipie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tak na poważnie, to będzie zależało od stylu jazdy.
Styl jazdy mam całkiem spokojny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Głównie na tempomacie, dużo w trasie jeżdżę. Raz na jakiś czas lubię pocisnąć mocniej - szczególnie przy przepalaniu DPFa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moc jest mi potrzebna głównie przy wyprzedzaniu - wolę szybciej wrócić na swój pas. Podobnie przy włączaniu się do ruchu. No i, tak jak wcześniej wspomniałem, raz na jakiś czas człowiek lubi poszaleć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Glimcio ; 22-02-2016 o 00:44 Powód: Dodatkowy tekst
Glimcio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2016, 17:41   #4870
Jordan_23

Imię: Krzych
Model: Ford Mondeo Mk4 kombi
Silnik: 2,0 TDCI 140KM 400Nm/178KM
Rocznik: 2009

mk 4 140km przedlift ile maks niutkow?
Jordan_23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem