Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2016, 11:43   #2001
Malenstwo8
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No niestety Zachar testował kompletnego golasa Trend, podczas gdy np. VW dostarczył wypasionego Highline do testów, także to mogło mieć wpływ na jego ocenę.
Zgadza się, tak było. Ford jak zwykle ma w nosie wideo testy.

Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 11:52   #2002
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Zachar po prostu podjechał do EuroCaru i wziął auto demonstracyjne, jakie mieli. A że mieli golasa, no to mamy wynik.
Inna sprawa, to podejście dealerów do demówek - pewnych wersji nie uświadczysz. Choćby benzyn z automatem nie ma, bo i po co? Przecież w cenniku wszystko stoi napisane, co i jak. :-P
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 11:58   #2003
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Biner - masz też takie problemy ze skórą jak gość w Fusionie na filmiku?
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 13:22   #2004
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Od tego mało korzystnego dla mk5 testu minęło już trochę czasu i Zachar spokojnie znalazłby teraz odpowiedni egzemplarz do ponownych testów bogatszej wersji, skoro jacyś zupełni amatorzy na YT pląsają wokół mk5 w wersjach najmniej titanium.

Ciekaw jestem jego opinii, czy znacząco by się zmieniła. Przynajmniej nie boi się skrytykować, nie same och i ach. I nie wymyśla dziwnych wad jak Marek Drives, niedosięgający do pedałów.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 13:34   #2005
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Biner - masz też takie problemy ze skórą jak gość w Fusionie na filmiku?
Nie mam bo nie mam skory w aucie.Jedyne skory to kanapy w domu.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 13:56   #2006
Luki27

Model: Ford Mondeo MKV
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Terminator181 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale pytałem w salonie to można by było domówić w serwisie. Z malowaniem na gotowo wyszłoby 2tys. zł.
W którym serwisie pytałeś, bo u mnie nie było takiej opcji ?
To trzeba wymienić cały zderzak, czy tylko jakąś dolną część ?

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Frozen White wygląda zdecydowanie lepiej, choć to wyzwanie do utrzymania dobrego wyglądu auta. Tectonic choć wygląda na praktyczny kolor, to uważam go za najbrzydszy z gamy. Proponuję Ci coś pomiędzy czyli srebrny. Praktyczny i stosunkowo neutralny, a mk5 w srebrnym wygląda smukło i optycznie powiększone.
Widziałem właśnie tectonic silver na żywo i mi się podobał, szczególnie wieczorem - robi się bardziej złoty.

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cokolwiek wybierzesz, i tak będziesz happy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. brawo za wytrwałość, mi ten temat jak go znalazłem zajął więcej jak tydzień, czytając "w przerwach na fajka" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem chory i mam trochę czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trochę przelatywałem nad jakimiś mniej ważnymi dygresjami, zajęło mi to 2 dni, ciężko było, ale dałem rade. Dzięki temu o MKV wiem naprawdę sporo...

Cytat:
Napisał _vinci_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przesiadłem z 1.8 TDCI 125KM i odczucia przy jeździe samemu lepsze niż w poprzednim. Po obciążeniu pasażerami trzeba się przestawić na inną zmianę biegów i ciągnięcie od momentu, gdzie diesel już się kończył.

Przyciemniane szyby mam fabryczne (nie jest to folia) - z Frozen White wyglądają obłędnie. Do tego są tak ciemne, że nie widać czy ktokolwiek siedzi wewnątrz. W aucie z tyłu jest taki przyjemny półmrok. Moim zdaniem warto je zamówić.
Czy po obciążeniu miałeś wrażenie, że 1.5 EB jedzie gorzej niż 1.8 TDCI ? Czy obciążenie jest tak bardzo odczuwalne ?
Ja mam nadzieję, że już niedługo będzie można bezpiecznie dla silnika zrobić chociaż te 180 KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A możesz wrzucić jakieś zdjęcia swojego MKV Frozen White/czarne szyby ?
Jakie do tego masz felgi ?

Ja mam czarnego S-max - jak jest z utrzymaniem wyglądu białego samochodu w porównaniu do czarnego? Nie lubię bardzo często myć samochodu.

Czy skóra w Mondeo jest wentylowana ? Zastanawiam się normalna tapicerka/ Miko Suede (czyli alcantara czy połączenie ze skórą ?)/ skórą.
Stary 21-02-2016, 14:28   #2007
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
I nie wymyśla dziwnych wad jak Marek Drives, niedosięgający do pedałów.
Jak walnął, że w MK5 jest głośno to temu panu się więcej nie kłaniam. Z jednej z największych zalet zrobił wadę. Zachar zresztą podobnie. W klasie D wszytko testował w topowych wersjach a Mondeo wziął golasa pół roku temu i do dzisiaj nie raczył sięgnąć po lepszą wersję. Jak sam nie sprawdzisz to kupując na podstawie testów dobrze nie wybierzesz.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 14:29   #2008
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

wentylowana jest tylko w połączeniu z fotelami z masażem. Nawet przy Vignale
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 14:41   #2009
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

...które są wykończone skórą. Wariant alcantara + wentylacja skończył się na MK4. :-(
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 19:42   #2010
_vinci_

Imię: Jarek
Model: MONDEO MK V
Silnik: EcoBoost 1,5 160KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Luki27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy po obciążeniu miałeś wrażenie, że 1.5 EB jedzie gorzej niż 1.8 TDCI ? Czy obciążenie jest tak bardzo odczuwalne ?
Ja mam nadzieję, że już niedługo będzie można bezpiecznie dla silnika zrobić chociaż te 180 KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest inna charakterystyka. W dieslu masz tak (zwłaszcza w 1.8 tdci), że około 2k obrótów masz strzał z mocy/momentu i tak do 3.5k. Potem już nic się nie dzieje. W 1.5 EB moc dostarczana jest bardziej liniowo i przy 3,5k obrotów to się dopiero zaczyna coś fajnego dziać. W dieslu zazwyczaj podczas wyprzedzania w jednym ciągu 2 aut (tirów) zmieniałem bieg na wyższy żeby dalej się rozpędzać. W EB po wyprzedzeniu 3 aut auto dalej przyśpieszało. Super uczucie po 11 latach ujeżdżania diesli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem tym silnikiem miło zaskoczony. Daje sobie radę z tym autem. Oczywiście pod warunkiem odpowiedniej techniki jazdy. Jeśli będziesz kierował się eco_podpowiadaczem zmiany biegów to będzie mulasto. Gdy będziesz jeździł normalnie bez ekopułapek to jest OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyzerowałem dziś w drodze powrotnej komputer pokładowy 2 i śrenie spalanie wyszło mi 6,1 l/100 KM. Jeśli dalej tak będzie palić to w porównaniu do diesla, który mi palił 5,8 będzie mu to zaliczone na WIELKI "+" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracałem w nocy w czasie deszczu po zwykłej DK więc nie było żadnych szaleństw poza kilkoma wyprzedzeniami.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Luki27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A możesz wrzucić jakieś zdjęcia swojego MKV Frozen White/czarne szyby ?
Jakie do tego masz felgi ?
Na razie mam zimówki na stalówkach 16" więc nie ma szału.

Zdjęcia z dzisiejszej wycieczki na wieś:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Ja mam czarnego S-max - jak jest z utrzymaniem wyglądu białego samochodu w porównaniu do czarnego? Nie lubię bardzo często myć samochodu.
Tu Ci nie pomogę, bo mam go dopiero od wczoraj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mogę Ci jedynie powiedzieć, że przez całe 6 lat jeżdżenia czarnym MK4 nie widziałem tylu oglądających się za nim ludzi jak dziś za białym MK5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby nie to, że już jestem leciwy to można byłoby rwać na niego laski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
_vinci_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania