Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2016, 20:29   #1
KaEn
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi 115KM
Rocznik: 2007
Domyślnie "Humorzasty" silnik

Cześć,
na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy na forum.

Mam do Was pytanie dotyczące dziwnego zachowania mojego Focusa. Otóż od zakupu ponad 2,5 roku temu miewa on swoje "humory". Polegają one na tym, że jednego dnia samochód bardzo przyjaźnie reaguje na pedał gazu, jest elastyczny już "z dołu", pracuje gładko i bez zbędnych wibracji. Zdarzają się jednak dni, kiedy silnik na wciskanie gazu reaguje głośnym "nie rób mi tak!". Jest wtedy dużo gorzej z momentem na niskich obrotach i kultura pracy silnika jest zauważalnie gorsza. Nie jest jednak tak, że brakuje mocy, czy nie mam momentu przy wyższych (+1800) obrotach. Osiągi nadal są takie same, ale okupione dużo mniej przyjemnym obcowaniem z samochodem.
Przepraszam za taki może trochę zbyt poetycki opis, ale to są naprawdę niuanse i ciężko to jakoś zmierzyć, czy bardziej technicznie opisać. Ja się do tego już przyzwyczaiłem po 35k km, ale noszę się z zamiarem chiptuningu i wypadało by przed tym zabiegiem wyprostować niektóre sprawy i liczę, że może ktoś z Was miał doświadczenie z takim zachowaniem samochodu.
Oczywiście błędów żadnych nie mam, żadnych namacalnych objawów jakiejkolwiek usterki nie zauważyłem.

PS. Czy każdy sinlik 1.8 TDCI jest aż tak wrażliwy na rodzaj tankowanego paliwa? Różnica w zachowaniu pomiędzy zwykłym ON w porónwaniu do takiego z liczbą cetanową >=54 jest wprost nie do opisania, jakbym kompletnie innym samochodem jechał.

KaEn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 21:15   #2
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008
Domyślnie Odp: "Humorzasty" silnik

niestety , jakość paliwa na stacjach woła o pomstę do nie wiadomo kogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., już parę razy się na tym przejechałem , mimo że jeżdżę tylko na benzynie , być może akurat u Ciebie jakość paliwa jest wyraźniej odczuwalna , tym bardziej że brak jakiś błędów , ewentualnie jaki masz stan filtra paliwa , świec ?

Ford Fokus Mk4 HB 2,0 EcoBlue 150 KM 2020
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 21:28   #3
KaEn
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi 115KM
Rocznik: 2007

Filtr paliwa nowy, świece wymienione. Objawy nie są związane z paliwem, bo te lepsze i gorsze dni pojawiają się na przemian na jednym baku paliwa. A że dziwne rzeczy są w zbiornikach na stacjach, to przekonywać mnie nie musisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
KaEn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 21:32   #4
Cessar
ford::beginner

Model: C-max titanium,fiesta mk7 ecoboost 100ps
Silnik: 1.8tdci,1.0 ecoboost
Rocznik: 2008,2014

Mogę potwierdzić mój ma tak samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest bardzo wrażliwy na własne paliwo doszedł em do momentu że tylko tankuje na jednej stacji na której wiem że będzie dobrze jeździć.

Zastanawiał em się nawet ostatnio czy nowe silniki nie mają jakiejś adaptacji mocy i tam niema tej różnicy.
Cessar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 12:21   #5
Dom1n
ford::average

Model: Focus II FL
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2010

Mój ma tak samo, czasami go nienawidzę, czasami lubię... Zależy to od paliwa i temperatury zewnętrznej. Jak jest poniżej 0 stopni chodzi jak traktor. W idealnych warunkach (dobre paliwo i temp. przynajmniej 10C) to czasami zaskoczy brzmieniem z dołu niczym bokser. TTTM i jest to irytujące:/
Dom1n jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 12:44   #6
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008

może ten wasz silnik tam ma w standardzie ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wrażenia bezcenne podczas eksploatacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ford Fokus Mk4 HB 2,0 EcoBlue 150 KM 2020
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania