Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-02-2016, 08:53   #251
Jarek_Lodz
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Wygłuszenie/wyciszenie auta wewnątrz

Witam Kolegów, cały czas myślę, żeby jednak porwać się na wygłuszenie. Dostałem ofertę z BitMat'u :

- bagaznik, nadkola tyl, podloga pasazerów tyl

alubutyl 2mm + kauczuk 6mm samoprzylepny
lub
alubutyl 2,5mm + kauczuk 6mm samoprzylepny

- podloga przod
alubutyl 2mm + kauczuk 9mm samoprzylepny
lub
alubutyl 2,5mm + kauczuk 9mm samoprzylepny

- maska
100x100cm 5 cm trudnopalna = 45 zł

Co sądzicie o takich zestawach ? Ile materiałów powinno wejść ?

Jarek_Lodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 12:54   #252
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

IMO (tak wyczytalem) na podloge nie ma co dawac bo MDO sa tam dosc grubo wyciszone.
Natomiast nie widze u ciebie wyciszenia drzwi. Jako, ze te robilem moge podac ilosci (w nawiasie rodzaj maty):
- 3,15 m2 - na blache drzwi (GMS-07XL Proliner)
- 2m2 - na boczki/tapicerke drzwi (GMS-02R (7mm))
- 0.35m2 - pod glosniki (GMS-022R (10mm))

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 22-02-2016 o 13:10
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 13:05   #253
jarojaw

Model: Mondeo MK IV Sedan , EcoSport-Titanium
Silnik: 1,6 PB ;-( , 1.0EB 125KM
Rocznik: 2014 , 2018

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : Podłoga to goła blacha z plastrami wygłuszenia. Na podłogę proponuję matę bitumiczną [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], elastyczną po ok. 6-7zł za arkusz 50x25,gruba ok.2-3 mm.Samoprzylepna, ale układa się przy pomocy suszarki lub opalarki. Nie dość ,że wygłuszy to jeszcze usztywni nadwozie.Poprawią się własności jezdne autka.Reszta tak jak pisałeś. To tego jak drzwi będą wygłuszone to na tapicerkę drzwi od strony wewnętrznej wystarczy wykleić trochę GMS-a jak zostanie i na całość Poroso(6-8mm) z warstwą przylepną. Tam woda się nie dostaje, wyciszenie bardzo dobre. Sprawdzone na Focusie MK2. To samo w bagażniku i nadkolach bagażnika, na warstwę GMSa i kauczuku nakleić jeszcze dodatkowo warstwę porosa(10-12mm), nie jest drogie ok. 10zł/m2.Efekt piorunujący :-)

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez jarojaw ; 22-02-2016 o 13:18
jarojaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 13:08   #254
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

W moim wyliczeniu znajduje sie tapicerka: boczki drzwi. Dopisze tam ze to tapicerka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moze co do podlogi masz racje, to moze ta wykladzina jest taka gruba. W kazdym razie po wyciszeniu drzwi i tak najwieszej szmu dochodzi z tylu oraz okien
Stary 29-02-2016, 12:07   #255
krzychu996
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140
Rocznik: bylo mk3 2005 jest mk4 2008

Witam.

Idac za radami z tego watku postanowilem i ja poprawic fabryke i dodac kilka uszczelek tak jak radzil Jarojaw.
Mialem dostepne tylko dwa rodzaje uszczelek. 10mm x 9mm oraz 14mm na 12mm. Po ich dodaniu efekt przeszedl moje oczekiwania wiec polecam ten maly zabieg poniewaz efekt jest naprawde zadowalajacy. Znacznie milej jedzie sie teraz autem w miescie jak i w trasie. Dodam tylko ze wczesniej juz wyciszylem drzwi przod i tyl.
Podlogi oraz dachu wyciszac nie bede z braku czasu i braku zaufania do siebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy moze ktos poradzic co nastepnie przydalo by sie wygluszyc ? ( pomijajac podloge oraz dach)
Wersja nadwozia to sedan.
krzychu996 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-02-2016, 14:00   #256
jarojaw

Jako ,że ja też mam sedana to polecam cały bagażnik wraz z słupkami C oraz tylne podszybie i kapa od wewnątrz. Na początek maty butylowe, na to mata kauczukowa i na sam koniec poroso (do 10mm).
Ale musisz wybebeszyć cały tył z tapicerki , aby się wszystko fajnie układało. Jak będziesz miał to przygotowane to zabawa będzie trwała od 3 do 6 godzin. No przyjmijmy całą sobotę , a wieczorkiem w ramach nagrody za ciężką pracę - piffko, vodka lub dobry "łiskacz" :-)
Stary 29-02-2016, 14:22   #257
krzychu996

Dzieki za podpowiedz. Jako ze mieszkam w Uk a tutaj mieszanka asfaltu jest bardziej chropowata i dzwieki opon sa duzo bardziej slyszalne co niemilosniernie mnie irytuje.
Nie sadzilem ze w sedanie wyciszenie bagaznika tez duzo da. Ale w takim razie zabiore sie za to w weekend.
Stary 29-02-2016, 14:33   #258
jarojaw

To skoro masz tam taki asfalt to tylne nadkola butylem razy dwa, potem reszta warstw.
Okolice nadkoli wewnątrz samochodu , tam najwięcej hałasu przenika do wewnątrz. Tylne podszybie od strony bagażnika ja wyłożyłem wykładziną zakupioną u nas w Komforcie o nazwie Autosoft.Wycisza,elegancko wygląda.
Stary 29-02-2016, 16:07   #259
krzychu996

Dzieki bardzo za rady. Do weekendu postaram sie zorganizowac materialy o ktore ciezko. Slaby dostep do dobrych mat i wysokie ceny w porownaniu do Polski. Tez myslalem by wygluszajac bagaznik polozyc jakas wykladzine wytrzymala by mialo tez to jakis wyglad.
A tak orientacyjnie jestes w stanie powiedziec ile materialu potrzeba na wygluszenie tylu auta tzn :
bagaznik, nadkola klapa etc. ?

Ostatnio edytowane przez krzychu996 ; 29-02-2016 o 16:11
Stary 29-02-2016, 17:45   #260
jarojaw

Ciężko mi teraz powiedzieć. Robiłem to na raty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i trochę inaczej bo używałem mat bitumicznych,elastycznych (ze względu na cene). Nie wiedziałem jakie będą rezultaty i nie chciałem popłynąć finansowo. Teraz na pewno użyłbym mat butylowych. Myślę,że ok 2-2,5 m2 każdej powłoki trzeba, z tym że na same nadkola musisz użyć podwójnie. Wiedz,że tylne nadkola zaczynają się już wewnątrz przedziału, tam musisz zdjąć plastiki i wykleić butylem, kauczukiem i ile się zmieści to również poroso. A plastiki od wewnętzrnej strony , pomiędzy wzmocnieniami pianką wygłuszającą (kauczukową lub podobną).
Wiem,wiem....jest trochę dłubania, ale efekty....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania