Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-02-2016, 10:46   #1
shl222
ford::beginner

Imię: Mietek
Model: Mundeło
Silnik: 2,0 TDCI 115km
Rocznik: 2008
Domyślnie Woda na szybie od wewnątrz

mam taki problem, auto stawiam w garażu żeby wyschło ale to nic nie daje
płynu nie ubywa
na szybie ewidentnie "czysta" woda
filtr kabinowy wymieniony
pod dywanikiami sucho
teraz na zdjęciu to jest mało ale są chwile że na całej szerokości u dołu szyby jest woda a nawet spore krople i tylko tam, wycieram codzień i nic to nie daje

przyjżałem się że szyba była raczej wymieniana może jakaś nieszczelność u dołu szyby, podszybiu? chciałem podszybie zdjąć ale jest wklejone pod szybę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez shl222 ; 24-02-2016 o 10:51
shl222 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2016, 15:56   #2
Mario_Mario
ford::advanced

Imię: Mariusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: woda na szybie od wewnątrz

Podobny objaw możesz mieć,jesli masz zapchane odpływy ,rynienki na podszybiu ,gdzie pracują wycieraczki. Zbiera się tam woda i pewnie poprzez układ nawiewu do kabiny,zasysana może być wilgoć. Miałem tak w paru autach,zazwyczaj liście,lub jakieś niespodzianki nanoszone przez myszy,lub kuny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli nie to,to po prostu polewaj wodą szlauchem nad szybą i obserwuj,czy coś nie przesiąka do środku,lecz pewnie być słyszał świst nieszczelności po złym wklejeniu szyby.
Stary 24-02-2016, 18:32   #3
mlynczaj

Cytat:
Napisał Mario_Mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
polewaj wodą szlauchem nad szybą
No ale z opisu kolegi wynika, że woda musiałaby zaciekać pod górkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja bym szukał wilgoci w wentylacji, lub dół szyby jest nieszczelny i zaciąga wodę z zewnątrz, a nawiew wali ja na szybę, taka moja spekulacja. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

A na pozostałych szybach nie osiada Ci woda ???

Ostatnio edytowane przez mlynczaj ; 24-02-2016 o 18:34
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2016, 08:08   #4
shl222

Cytat:
Napisał mlynczaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No ale z opisu kolegi wynika, że woda musiałaby zaciekać pod górkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja bym szukał wilgoci w wentylacji, lub dół szyby jest nieszczelny i zaciąga wodę z zewnątrz, a nawiew wali ja na szybę, taka moja spekulacja. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

A na pozostałych szybach nie osiada Ci woda ???
dobrze kolego rozumiesz.... od dołu do góry, i to w trakcie jazdy nie występuje

tylko jak auto stoi to pomału pomału ilość tej wody rośnie.... cholera wie co to

jeszcze biorę pod uwagę że ktoś prał to auto i może gdzieś za deche zostało nalane wody i to tak paruję ale dziwne to jest że tylko na przedniej szybie

Bump:
Cytat:
Napisał Mario_Mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
polewaj wodą szlauchem .
myłem auto nie raz już i po myciu się nic nie pojawia
Stary 25-02-2016, 09:05   #5
mlynczaj

A masz włączoną klimatyzację ? Może masz zapchany kanał odprowadzający wodę ze skraplacza.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2016, 09:42   #6
Lza

Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5 TDCI + PowerShift
Rocznik: 2016

Kondensacja pary wodnej, zwykłe zjawisko fizyczne. Woda ze stanu gazowego wytrąca się do stanu ciekłego przy zetknięciu z zimną powierzchnią. W czasie jazdy szyba jest ogrzewana więc jest ciepła. Po zaparkowaniu jej temperatura spada szybko i wilgoć zawarta w powietrzu kondensuej się na szybie. Teraz mamy taką pogodę jaką mamy i jest to normalne zjawisko. Jedyny sposób to zmniejszenie wilgotoności powietrza w kabinie:
- upewnij się że nie masz włączonego obiegu wewnętrznego.
- włącz klimatyzację (ona osusza powietrze w kabinie)
- jeśli nie masz klimy, lub jeśli masz niesprawną to poczekaj aż przyjdą słoneczne, suche dni to wszystko wróci do normy.
- warto też sprawdzić czy nie masz wody gdzieś w samochodzie: dywaniki / tapicerka również z tyłu i w bagażniku - być może jakaś uszczelka ze starości puszcza wodę do wnętrza i ona jest powodem nadmiernej wilgotności powietrza wewnątrz.
Lza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2016, 11:24   #7
shl222

Cytat:
Napisał mlynczaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A masz włączoną klimatyzację ? Może masz zapchany kanał odprowadzający wodę ze skraplacza.
nie jest zapchane sprawdzałem, wszędzie jest sucho tylko szyba

Bump:
Cytat:
Kondensacja pary wodnej, zwykłe zjawisko fizyczne. Woda ze stanu gazowego wytrąca się do stanu ciekłego przy zetknięciu z zimną powierzchnią. W czasie jazdy szyba jest ogrzewana więc jest ciepła. Po zaparkowaniu jej temperatura spada szybko i wilgoć zawarta w powietrzu kondensuej się na szybie. Teraz mamy taką pogodę jaką mamy i jest to normalne zjawisko. Jedyny sposób to zmniejszenie wilgotoności powietrza w kabinie:
- upewnij się że nie masz włączonego obiegu wewnętrznego.
- włącz klimatyzację (ona osusza powietrze w kabinie)
- jeśli nie masz klimy, lub jeśli masz niesprawną to poczekaj aż przyjdą słoneczne, suche dni to wszystko wróci do normy.
- warto też sprawdzić czy nie masz wody gdzieś w samochodzie: dywaniki / tapicerka również z tyłu i w bagażniku - być może jakaś uszczelka ze starości puszcza wodę do wnętrza i ona jest powodem nadmiernej wilgotności powietrza wewnątrz.
obieg zewnętrzny, włączanie klimy nic nie daje, całe auto suche oprócz szyby

auto zimne stoi jest woda, autem jeżdżę jest woda

chyba trzeba bedzie szybę wyjąć i sprawdzać
Stary 25-02-2016, 15:53   #8
Mario_Mario

Sprawdziłeś na zewnątrz rynienki,czy są drożne? Dałeś nam również dobry trop...mianowicie,auto było prane,na pewno nigdzie nie pozostała woda? W żadnym profilu wewnątrz auta? Uprzedzając Twoją wypowiedź,powiem,że tak dywaniki ,podłogę i siedziska masz suche,ale woda może być wszędzie.Osuszaj auto sopniową,poprzez klime,lub czekaj do lata i wietrz auto non stop. Z jednego moich aut,pół roku nie mogłem wyciągnąć wilgoci, właśnie po myciu i praniu wszystkiego co możliwe...pękła butelka coca coli i nie powiem co się stało.
Stary 27-02-2016, 10:11   #9
shl222

Cytat:
.pękła butelka coca coli i nie powiem co się stało.
nie musisz mi mówić, kiedyś mi "tajgera" wywaliło - było co myć i cholernie ciężko
Stary 27-02-2016, 16:41   #10
Mario_Mario

Czy ten Taiger był dwulitrowy i w kolorze smoły? hehe Nigdy nie zostawiajcie ciemnych napoi w aucie ,latem na widoku w samochodzie bez ciemnych szyb! I na czym stanęło z ową woda? Według mnie,jak kolega napisał o praniu wnętrze ,to już wszystko wyjaśniło. Proponuję kłaść po skończeniu jazdy, ręczniki papierowe na podszybiu,one będą zbierać wilgoć, rano je wyrzucić i tak za każdym razem.
Odpowiedz

Zasady postowania