![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 23-02-2015
Model: FOCUS MK1
Silnik: 1.6 zetec se
Rocznik: 2001
|
Witam.
W lato przekopywałem forum i nic nie znalazłem wiec opiszę do czego doszedłem. Objawy: Na dworze poniżej zera , silnik zimny foka pali od strzału. Silnik zgaszony nie dłużej niż 2-3 minuty po jeździe foka pali od strzału. Samochód jeżdżony 20-30 minut temu nie chce zapalić trzeba kręcić 5-10 sekund z wciśniętym pedałem gazu. To samo w lato silnik zimny ale na dworze >15 stopni trzeba kręcić 5-10 sekund . Dodatkowy objaw po dłuższym kręceniu przez chwilę delikatny zapach paliwa ale nie znalazłem wycieków. Komputer diagnostyczny błędy sondy i słaby akumulator. Błędy sondy nie biorę pod uwagę bo mam LPG. Aku wymieniłem nadal to samo. Wyeliminowałem podejrzenie "lewego powietrza" pryskając na postoju z odpalonym silnikiem "samostartem" przy złączkach wszystkich podciśnień i odm - nic. Przyczyna. Doszedłem do wniosku że to musi być nieszczelność w układzie wtryskowym. Kupiłem zawór na przewodzie paliwowym który jest po lewej stronie od listwy wtryskowej i regulator ciśnienia z prawej. Przy okazji serwisu hamulców poprosiłem mechanika o wymianę tych elementów. Po półgodzinie zadzwonił zdenerwowany że regulator nie chce wyjść z listwy a przy zdejmowaniu przewodu paliwowego ułamał mu się plastikowy króciec wystający z listwy wtryskowej. I całe szczęście że mu się ułamał po ktoś wcześniej ułamał go w środku listwy wtryskowej. Zauważyłem że króćcem można ruszać góra-dół . Jak widać na załączonym zdjęciu króciec ma uszczelki a potem zatrzask . Komuś się ułamał dokładnie na pierwszej uszczelce . Był problem żeby wydobyć tą ułamaną część z listwy. Rozwiązanie Wymieniłem zawór dla pewności i króciec (dostępny w sklepie internetowym w chorej cenie jak za kawałek plastiku ). Króciec siedzi sztywno w listwie nie da się obrócić - tak ma być. Foka pali teraz zawsze kulturalnie . W załączonych zdjęciach wszystko oprócz Mechanika.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
Prosimy podaj numery OEM tych nowych części. które zakupiłeś. Na pewno przyda się innym ta wiedza.
|
|
|
|