Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2016, 19:25   #41
peter79
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 TDCI 163ps
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Szyby opuszczają się same

Panowie z serwisu niestety nie zadzwonili (nawet nie liczyłem na to, że oddzwonią), ale temat będę drążył. Fakt jest taki, że u mnie też jest problem, chociaż nie za każdym razem i faktycznie każda szyba chodzi bardzo ciężko, ale cofa się tylko tylna lewa. Spróbuje kupić jakiś silikon czy coś podobnego i napsikać do tych prowadnic zwłaszcza teraz przy takiej pogodzie śnieg, błoto, piach jak się zamykają to, aż trzeszczy tam wszystko dla przypomnienia napiszę, że ford zamontował grubsze szyby i naprawa polegała na rozszerzeniu i nasmarowaniu prowadnic. PROBLEM DOTYCZY TYLKO S-MAXa (sam rozszerzać prowadnic nie zamierzam ponieważ to się wiąże z rozpruciem wszystkich drzwi, jak ford zawinił to niech ford naprawia)

peter79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 20:21   #42
jACA80
ford::average

Imię: Jacek
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2018 Lift

Czy smarowanie prowadnic wiąże się ze ściągnięciem tapicerki z drzwi czy są do tego jakieś otwory techniczne.
jACA80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 20:33   #43
peter79

ja będę po prostu aplikował od góry po opuszczeniu szyb, wypróbuje CX80 tylko zastanawia mnie jedna rzecz mianowicie na niektórych środkach jest napisane, aby aplikować na wcześniej wyczyszczone i wysuszone elementy.

Bump:
dokładnie tak jak w filmie, który podrzucił Marcin
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez peter79 ; 21-02-2016 o 20:54
Stary 21-02-2016, 21:32   #44
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Aplikowanie preparatami nic nie da.Należy poprawić położenie uszczelek okna drzwi i prowadnicy.Przyczyną jest niedostateczny luz między prowadnicą szyby a szybą.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2016, 00:00   #45
peter79

Dzisiaj zadzwonił pan z ASO i poinformował mnie, że moje auto nie podlega akcji serwisowej, naprawa tylko we własnym zakresie, jeżeli zlecę to serwisowi to oczywiście bardzo chętnie wymienią wszystkie szyby na cieńsze i powinno być ok, o cenę nawet nie pytałem. Jutro poszukam jakiegoś dobrego silikonu smarującego (chyba kupię CX80) i spróbuje napsikać w te prowadnice bo nie zamierzam rozbierać drzwi.
Tak na marginesie, nie spodziewałem się innej odpowiedzi, ale spróbować zawsze można
Stary 02-03-2016, 11:01   #46
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i inni wymienialiście już akumulator czy macie go od nowości?

To tyczy Laguny III ale przyczyna może być taka sama:
Cytat:
Napisał AutoMoto
Po trzech latach trzeba było wymienić akumulator. Samochód zapalał ale w instalacji pojawiały się spadki napięcia, które wywoływały zakłócenia w działaniu elektroniki pokładowej. Zaczęły się np. zacinać okna. Nowy akumulator i ponowne zaprogramowanie podnośników szyb skutecznie rozwiązało problem.
Stary 02-03-2016, 14:16   #47
peter79

Latar ja go mam od grudnia jeszcze nie zdążyłem obejrzeć akumulatora, tylko raz miałem komunikat rozładowania akumulator , ale bawiłem się na zgaszonym silniku dość długo
Stary 07-03-2016, 10:43   #48
mkozzi
ford::beginner

Imię: Marek
Model: S-max
Silnik: 2,0 + LPG
Rocznik: 2006

Mam to samo we wszystkich oknach przednie i tylnie przyciemniane. Też skłaniałem się ku temu, że coś blokuje uszczelki, prowadnice - jest to logiczne. Smarowałem, przeglądałem, aż w końcu wykonałem test: w momencie zamykania...na maxa ciągnąłem szybę do góry (uwaga na paluszki) chcąc pomóc jej się zamknąć, czyli chciałem zminimalizować efekty tarcia. O dziwo okno mi odbiło z powrotem i się otworzyło. Kilka razy tak spróbowałem i za każdym razem ten sam efekt. To chyba nie o tarcie idzie i ocieranie. Akumulator u mnie w miarę ok. Ale faktycznie mam delikatne spadki napięcia tak +/- 0,4 V. Hmmm czyżby regulator napięcia przy alternatorze? Jak się zrobi cieplej będę dłubał przy nim. Ale czy te spadki napięcia mogę powodować to z szybami nie wiem. Dziwna sprawa.
mkozzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 15:04   #49
jACA80
ford::average

Imię: Jacek
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2018 Lift

Witam. Przypomniała mi się sytuacja związana z wymianą podnośnika szyby w Citroen c5 gdzie po wymianie podnosnika wraz z modułem ( jakąś płytką przy silniku) był dokładnie taki sam problem. Myślałem że to sprawa programowania szyby ale to nie było to więc postanowiłem że zamienię płytki ze starego podnośnika do tego nowego no i problem ustał.
Czyli może jest jakiś moduł przy podnośniku który odpowiada za ustawienia krancowe szyby i może to jest winowajca.
jACA80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2016, 18:10   #50
peter79

Kupiłem dzisiaj silikon w spreju, za psikałem te prowadnice i jedna szyba przestała się cofać, ale w drugiej poprawiło się tylko na chwilę tak myślę, że trzeba się dorwać do tych silniczków i je przeczyścić jakoś bo jak się trochę pobawiłem (otwieranie zamykanie) to przestał działać całkiem dopiero po chwili ruszył jak zamknąłem i otworzyłem drzwi. Zaczyna mnie to coraz bardziej irytować bo domykanie szyb można sobie wsadzić...
Odpowiedz

Zasady postowania