Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-09-2015, 12:06   #111
Bomba1233
ford::average

Imię: Kamil
Model: Mondeo Mk III i Ford S-max
Silnik: 2.0 PB i 2.0 EB
Rocznik: 2002 i 2011
Domyślnie Odp: Nadmierne zużycie oleju przez silnik

co do rozrządu miał bym tylko dwie zębatki stare a reszta nowa...więc nie było sensu zostawiać starego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cena robocizny spora chociaż nie za duża bo u mnie gościu najlepiej by silnik wymienił od razu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a mechanik z Krk jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cena może różni się od cen części bo ja postanowiłem wszystko na oryginałach robić bo na zamiennikach się już przejechałem kiedyś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt faktem ale najważniejsze jest to że autko aż rwie żeby nim jeździć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.W razie pytań udzielę wszelkich odpowiedzi jeśli ma to komuś pomóc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bomba1233 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2015, 13:49   #112
Stachu 123
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo mk3
Silnik: 1,8 16v
Rocznik: 2002

Według mnie to pierscienie zgarniajace

Bump: Miałem tak w Masterze auto było przegrzane zanim je kupilem.pierscienie zgarniająca były popekane.ale pierścienie od kompresji były w dobrym stanie wiec moc miał.wymiana pierścieni zgarniajacych załatwiła sprawę
Stachu 123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 12:37   #113
scaraab
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2004

A tak w ogóle to dlaczego zapiekają się te pierścienie olejowe? O co chodzi? One się jakoś obracają wokół tłoka? Jak to tam pracuje? Dla mnie po pierścień może się co najwyżej zużyć/wytrzeć i puszczać olej? Ciekawi mnie to zagadnienie z teoretycznego punktu widzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
scaraab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 15:18   #114
Lukasp85

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006

Zatykają się nagarem, który powstaje podczas procesu spalania, a nagaru najwięcej powstaje podczas jazdy na krótkich dystansach i częstym rozruchu zimnego silnika. Jeżeli dołożysz do tego pałowanie nierozgrzanego silnika (olej rozgrzewa się nawet 2x dłużej niż płyn chłodzący) to jeszcze przyspiesza proces powstawania nagaru.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Recepta?
Nie jeździć na krótkich dystansach, zmieniać częściej olej np co 10 000 km (leję motula), prawidłowo rozgrzewać silnik przed mocniejszym kręceniem (ja zmieniam wtedy biegi przy 2500 obrotów)
To moje metody zapobiegawcze puki co, jeśli zacznie mi brać olej mimo tego, to kij Duratecowi w oko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lukasp85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 20:21   #115
scaraab
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2004

Miałem już przedliftowego 2,0 benz z gazem. Brał olej ale jeździł i nie kopcił a od wymiany do wymiany co 10tyś 5 litrów nawet dolewałem. Przy dzisiejszej wartości auta to jeśli mi teraźniejszy zacznie brać olej to będę jeździł do puki silnik po prostu nie padnie i następny. A na razie, oby jak najdłużej, nie bierze. Hehe chichot losu: po to kupiłem wolnossącą benzynę aby właśnie bez obaw jeździć na krótszych dystansach: aby nie martwić się turbawką, DPF-em w dieslu i móc spokojnie na gazie jeździć i w mieście. A tu doojpa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze mi się pytanie nasunęło: Jak tam nagar ze spalania mieszanki paliwa się dostaje? To znaczy że pierścienie: korony tłoka i pośrednie są do du..y bo przepuszczają kompresję niżej, a nie olejowy nawala? Olejowy to już efekt a nie przyczyna. Czy tak?

Ostatnio edytowane przez scaraab ; 07-03-2016 o 20:25
scaraab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2016, 01:47   #116
reparatore

Imię: marcin
Model: mondeo
Silnik: 2.0 benz/gaz
Rocznik: 2005

to teraz ja - bierze olej mimo wymiany pierścieni i uszczelniaczy,kopci po dłuższym postoju na światłach i im bardziej rozgrzany tym gorzej
Jakieś sugestie
reparatore jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2016, 11:12   #117
Lukasp85

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006

Co prawda strona znanego producenta oleju, ale myślę że informacje są wystarczające, by sobie nieco uzmysłowić:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Każdy silnik spala olej choćby w minimalnej ilości, wynika to z jego konstrukcji, bowiem pierścienie nie ściągają 100% oleju ze ścianek cylindra, szczególnie przy wysokich obrotach (wysokoobrotowe silniki hondy też biorą olej, ale szczególnie przy wysokich obrotach).
Scaraab też kupiłem benzynę, bo jeżdżę głównie do pracy(nie codziennie, 2-4 razy w tygodniu rowerem), ale w jedną stronę mam 20-26 km (zależy czy obwodnicą czy przez miasto), więc silnik zdąży mi się spokojnie rozgrzać.
Jeżdżenia na ekstremalnie krótkich dystansach unikam jak ognia, a jak na ironię do rodziców mam 1,2 km, do siostry ok 2 km a czasem się widujemy, dlatego spacer z żoną i dzieckiem w wózku uskuteczniam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Swoją drogą teraz wiem, że do takiej jazdy samochodem wystarczy spokojnie benzyna 1.6 100 km, na trasie i tak nie ganiam szybko, 120km/h dla mnie wystarczy, chyba że jakieś wyprzedzanie wchodzi w grę, to dopiero moc się przydaje.
Lukasp85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 14:33   #118
reparatore

ja rozumiem ze cos tam sie spala ale nie litr na 200km
Stary 09-03-2016, 17:14   #119
radek9103
ford::professional

Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011

Odmą Ci nie ucieka??
Stary 10-03-2016, 09:23   #120
reparatore

Cytat:
Napisał radek9103 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odmą Ci nie ucieka??
to zamierzam sprawdzić tylko już głupieje na tym forum bo jedni mówią że po zdjęciu wężyka olej powinien chlapać inni że nie.
wymiana separatora czy czyszczenie zaworka komory korbowej?

przy okazji dodam że na rozgrzanym silniku kopci w czasie jazdy przy skręcie w prawo - nie śmiać się obserwowałem to sam pare dni - czyli olej gdzieś się zbiera i w trakcie przechyłu na lewą stronę się przelewa.
Odpowiedz

Zasady postowania