![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Sebastian
Model: MONDEO
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam.
Posiadam MONDEO mk4 tdci 140 kucy. Zmieniłem dziś koła z zimowych na letnie i mechanik zwrócił uwagę na dziwne zużycie opon. Opony przednie uległy zebraniu PP od wewnętrznej strony a LP od zewnętrznej strony. czyli \---\. Podjechałem na stacje diagnostyczna by obejrzeli zawieszenie i po wstępnych oględzinach podpowiedzieli ze mogą to być tuleje tylne wahacza przedniego ze niby są już "rzadkie". Wspomniano o końcówkach drążków. Auto jeździ bez ściągania, kierownica stoi prosto oraz podczas badania luzów nie stwierdzono, tylko przy skrętach w lewą stronę mam wrażenie ze jedzie jakby szarpało. I stąd moje pytanie Czy może ktoś się orientuje co to może być bo diagnoza wymiany samych tuleji po 160 zł za sztukę oraz końcówek po 90 zł za sztukę może nie być właściwym tropem. A okażę sie coś całkiem innego. i wystarczy zwykła regulacja.
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
Jedź na ustawienie zbieżności. Tam Ci wszystko pokaże. Koszt niewielki względem kompletu opon.
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: MONDEO
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Byłem dziś na geometrii i okazało się wszystko w porządku. Brak luzów. Nic nie znaleziono. Co dalej zrobić bym za 10 tyś znowu opon nie kupował?
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Zbyszek
Model: Mondeo mk4 Titanium X
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2009
|
Ja wiem, że jak zawsze lubiałem sobie szybciej w zakręty wchodzić to od środka się zużywały. Pamiętam też jak kiedyś kolega miał Daewoo i tam te ich opony miały właśnie jakąś wadę i się zjeżdżały od środka. Wymieniali je na gwarancji.
|
|
|
|