Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-03-2016, 20:20   #1271
goodi
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czekam na dalsze infa od ciebie bo nie jechałem mondkiem z PS i jestem ciekawy jakie są plusy hydrokinetyka względem PS i odwrotnie.
Jutro trasa, więc spróbuję to rozkminić.

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam jedno spostrzeżenie odnośnie tego że słyszę jak paliwo w zbiorniku bulgocze, przelewa się
Może to wir Ci się robi w baku 😈

goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2016, 21:28   #1272
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

W mk4 też słyszałem. :-)
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2016, 21:48   #1273
goodi
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mk4 też słyszałem. :-)
Bulgotanie czy wir? 😉
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2016, 21:48   #1274
bartos1985
ford::average

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)
Rocznik: 2015

Bump:

Oby to była przypadłość tylko tego amortyzatora. Statystycznie jedna szt. na ileś tam trafia się wadliwa. Myślę, że już wszystko będzie ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/QUOTE]

Chyba jednak mam wyjątkowego pecha, bo do wymiany poszedł drugi amortyzator. Wychodzi więc na to, że przy przebiegu 16000 km mam już drugi komplet amortyzatorów z przodu. No ale są też plusy, bo wreszcie cieszę się całkowitą ciszą w czasie jazdy i do tego lepiej się Mondek prowadzi. Jako ciekawostka: ASO Jasnogórska twierdzi, że po wymianie amortyzatora trzeba robić geometrię, a ASO na Powstańców w Krakowie mówi, że nie trzeba. I bądź tu mądry.
Mimo wszystko ASO na Powstańców zasługuje na pochwały. Zdiagnozowali w ciągu 20 minut problem, z którym nie poradzili sobie ich koledzy z drugiego końca Krakowa w czasie kilkunastu wizyt w serwisie. Później szybkie ściągnięcie amortyzatora z Niemiec i auto jak noweGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2016, 21:51   #1275
cattani75

To tylko potwierdza obiegową opinię o Partnerze.
Stary 16-03-2016, 21:54   #1276
tomsiw
ford::average

Model: Ford Mondeo MK5 (LB)
Silnik: 1.5L EB 160KM A6
Rocznik: 2015

W poniedziałek byłem na planowym przeglądzie po przekroczeniu 20kkm. Zostały wykonane wszystkie planowe czynności i umówiłem się na telefoniczne powiadomienie o gotowości przyjęcia mnie na kolejną wizytę, która będzie dotyczyła aktualizacji SYNC, regulacji blacharskich (zderzaki, klapy), wymiana plastików w tylnych drzwiach i aktualizacja klimy. Ta ostatni została zakwalifikowana jako wymagająca wymiany również czujnika temperatury w kabinie, a że trzeba go sprowadzić, to jak już będzie w ASO, to mi w 1-2 dni mają wszystko naprawić.
Niby fajnie ale jest jeden problem... Otóż od pewnego czasu, po dłuższych przejazdach autostradą w dużych ulewach, piszczy mi lewy przedni czujnik parkowania (drugi od lewej liczą z pozycji siedzącego kierowcy). Problem wydaje się notoryczny i ściśle związany z wodą (zakładam jakieś zwarcie). Niestety ASO sprawdziło tylko błędy komputera i nic związanego z czujnikami nie znaleźli. Stwierdzili również, że wizualnie ich montaż jest poprawny. Trudno powiedzieć, czy to jest wina samego czujnika, kabla, centralki, softu czy jakiejś malutkiej złączki. Ja obstawiam zwarcie ale ASO najwyraźniej nie zrobi z tym nic, póki nie zepsuje się definitywnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Problem z czujnikiem znika, gdy samochód wyschnie (nie pomaga żadne czyszczenie ani wycieranie).
Widać, czujniki zaczynają się nam sypać i obstawiam, że za chwilę będzie to mega problem dla Forda. Proponuję zgłaszać to w ASO i opisywać jakie są Wasze doświadczenia z usunięciem tego problemu.
tomsiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2016, 22:19   #1277
Jester83
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoboost

Cytat:
Napisał tomsiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widać, czujniki zaczynają się nam sypać i obstawiam, że za chwilę będzie to mega problem dla Forda. Proponuję zgłaszać to w ASO i opisywać jakie są Wasze doświadczenia z usunięciem tego problemu.
Jeszcze niedawno czytałem wiele pozytywów odnośnie czujników i trochę zacząłem żałować, że ich nie zamówiłem, teraz już nie, tym bardziej, że po kilku dniach jeżdżenia stwierdziłem, że praktycznie nie są mi one potrzebne - lepiej czuję Mk5 niż poprzednie Mk4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jester83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2016, 22:59   #1278
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał gandolfinek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze? Miałem MK4 100KM z chipem 131KM (ale diesla) a teraz 160KM czy jak ktoś tam sprawdzał może być i 173KM, no i powiem że szału nie ma, ale też źle nie jest (oczywiście jeśli chodzi o elastycznośc bo jeśli o komfort to niebo a ziemia).
Jednakże żałuję że nie wziąłem 203KM bo celowałem w tą wersję od początku. Niestety przeraziło mnie spalanie które było opisywane przez niejednego z Was - suma sumarum nadal jestem zły bo mój 1.5 EB jak na razie też pali powyżej dychy. No ale w sumie to póki co stać mnie, i żal pozostał.
Ale mam już plan, po gwarancji sprzedaję go (lub zostawię żonie) i biorę mustanga V8 i nie będę zwracał uwagi na spalanie - przyzwyczaję się w MK5. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mustanga już teraz miałem wziąć ale póki co mam jeszcze 2 dzieci i jeszcze ze 3-4 lata będą ze starym chciały jeździć, a potem .... Tata kup mi samochód ...
Wiesz, turbo benzyna ma bardziej płaski płaski przegieg momentu i dłużej ciągnie obrotowo, a w diesel`u masz masz nagłe pierdyknięcie, ale 1,5 tys obrotów wyżej zabawa się kończy. Myślę, że realnie 1.5 EB lepiej sie zbiera niż 150KM i 180KM TDCi tylko tego nie czuć własnie przez przebieg momentu.
A wracając do ubolewania, że nie wziąłeś 2.0EB 203KM, zawsze możesz podjechać do @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i za parę złociszczy będziesz miał tą moc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A co kolejnych twoich planów motoryzacyjnych, zamienić Mondeo 1.5EB R4 na Mustanga 5.0 V8 to jak zamienić spodnia casualowe na skórzane wybierając się np. do operyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez ethernal ; 16-03-2016 o 23:10
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2016, 23:02   #1279
cattani75

Nie będzie miał. Póki co nie da się tego zrobić.
Stary 16-03-2016, 23:50   #1280
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

1.5eb się da się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania